maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 08 augustus 2023

Hardt Hyperloop haalt miljoenen euro’s op voor European Hyperloop Center

Hardt Hyperloop kan de bouw van het European Hyperloop Center met een 420 meter lange testfaciliteit afronden. Het bedrijf haalde hiervoor 12 miljoen euro op bij investeerders. De eerste tests in de faciliteit moeten in 2024 van start gaan.

Het European Hyperloop Center moet een belangrijke rol gaan spelen in het realiseren van innovaties rondom de hyperloop. De hyperloop is een transportmiddel dat is bedacht door Elon Musk, oprichter van onder meer Tesla en Space X. Met behulp van de hyperloop moet reizen met een snelheid van 1.200 kilometer per uur mogelijk zijn. Dit maakt het in theorie mogelijk om in dertig minuten van Amsterdam naar Parijs te reizen. De hoge snelheid is mogelijk dankzij het gebruik van een netwerk van buizen op lage druk in combinatie met een magnetisch zweefsysteem.

Centrum omvat volledig operationele hyperloop-spoorwissel

Wereldwijd zijn diverse partijen actief met het ontwikkelen van de hyperloop en zogeheten pods – capsules – die op hyperloop-trajecten kunnen opereren. Een voorbeeld is Hardt Hyperloop, dat in Nederland aan de ontwikkeling van de hyperloop werkt. Het European Hyperloop Center moet aan de ontwikkeling van de hyperloop bijdragen. Het gaat om een testcentrum dat onder meer een volledig operationele hyperloop-spoorwissel bevat. Dit is een cruciaal onderdeel voor de implementatie van hyperloopnetwerken.

Het centrum moet een open testfaciliteit zijn. Dit betekent in de praktijk dat ook andere hyperloop-ontwikkelaars en bedrijven die in hyperloop-componenten interesse hebben tests kunnen uitvoeren. Het centrum moet gezamenlijk leren en samenwerken bevorderen, en zo een impuls geven aan het gehele hyperloop-ecosysteem.

De bouw van de hyperloop-buizen en de funderingen is al van start gegaan. Naar verwachting vindt de installatie van de eerste buizen tegen het einde van de zomer plaats.

Diverse partijen investeren

De financiering is afkomstig van het Europese Innovatie- en Technologie Centrum (EIC) Fonds en de regionale investeringsfondsen InnovationQuarter en Investeringfonds Groningen. Hermann Hauser, lid van de Raad van het EIC Fonds: “Het EIC Fonds is trots om Hardt Hyperloop te ondersteunen in haar missie om transport te transformeren. Deze investering geeft het vertrouwen van het fonds weer in het potentieel van Hardt om een baanbrekende oplossing te bieden voor het mobiliteitslandschap in Europa en daarbuiten.”

“We hebben Hardt Hyperloop altijd beschouwd als een voortrekker van innovatie in de regio Rotterdam/Delft, sinds de eerste investering in 2017 door UNIIQ, ons vroege-fase fonds. Nu, met IQCapital, ons grootste fonds, zijn we nog meer toegewijd aan het bevorderen van deze baanbrekende hyperlooptechnologieën en het stimuleren van hun groei in onze regio”, zegt Koos Fuykschot, Manager IQCapital, InnovationQuarter.

Groningen als regio voor hyperloopontwikkelingen

Jan Martin Timmer, fondsmanager van Investeringfonds Groningen, voegt toe: “Groningen heeft een leidende positie in het ondersteunen van duurzame transport- en energieontwikkeling. Al in 2019 heeft Groningen zich verbonden aan de vestiging van het European Hyperloop Center. Investeren in de hyperloopontwikkeling van Hardt is daarom vanzelfsprekend. We zijn enthousiast om samen met Hardt op deze reis te gaan en Groningen te versterken als een belangrijke regio voor hyperloopontwikkelingen.”

Daarnaast steken ook zowel een aantal bestaande als nieuwe investeerders geld in Hardt. Het gaat daarbij onder meer om de ondernemer Peter Goedvolk, die via zijn fonds First Dutch in samenwerking met Platform Zero investeert.

‘Ontwikkeling en commercialisering voortzetten’

Tim Houter, medeoprichter van Hardt Hyperloop: “Dankzij onze nieuwe en bestaande investeerders hebben we nu een solide basis om de ontwikkeling en commercialisering van de hyperloop verder voort te zetten. De steun is een belangrijk teken van het vertrouwen in onze ontwikkelingsplannen. Het is ook niet alleen een overwinning voor Hardt Hyperloop. Het is ook een grote stap voor de hyperloop-industrie, waarvan het EHC een belangrijke stap is op weg naar een duurzame toekomst.”

De nieuwe investeringsronde volgt op investeringen die vorig jaar al vanuit de private sector zijn aangekondigd. Toen investeerden onder meer POSCO International (KR) en Urban Impact Ventures (EU) in de realisatie van het European Hyperloop Center. Beide investeringen bedragen samen meer dan twaalf miljoen euro.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: De CargoLoop, een Hyperloop-pod voor goederenvervoer ontwikkeld door Hardt Hyperloop

Deel dit artikel

Meer nieuws

Topsectoren vragen kabinet om investering in beta-technisch onderwijs

(productnews)
De Nederlandse economie en welvaart komt in geding door geplande bezuinigingen op het Nationaal Groeifonds én onderwijs en...
De Nederlandse economie en welvaart komt in geding door geplande bezuinigingen op het Nationaal Groeifonds én onderwijs en onderzoek, waarschuwen een breed scala aan industriepartijen. Zij roepen het nieuwe kabinet...
Algemeen / 18-06-2024
Lees meer

Europese importheffingen tot 48,1 procent op Chinese EV’s

Europese importheffingen tot 48,1 procent op Chinese EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 17-06-2024
(productnews)
De Europese Commissie voert vanaf 4 juli importheffingen in op elektrische auto’s die uit China worden geïmporteerd....
De Europese Commissie voert vanaf 4 juli importheffingen in op elektrische auto’s die uit China worden geïmporteerd. De tarieven variëren per merk en kunnen oplopen tot 38,1 procent. Deze komen...
Automotive / 17-06-2024
Lees meer

Oase van rust in Jutland

Oase van rust in Jutland

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 17-06-2024
(productnews)
Verscholen tussen de schilderachtige heuvels van Jutland (Denemarken) staat het Heatherhill Beach House. Deze laat fraai...
Verscholen tussen de schilderachtige heuvels van Jutland (Denemarken) staat het Heatherhill Beach House. Deze laat fraai zien hoe design en natuur perfect op elkaar aan kunnen sluiten. Het vakantiehuis, ontworpen...
Bouw & Constructie / 17-06-2024
Lees meer

Nederlandse industrie investeert naar verwachting 30 procent meer

(productnews)
De Nederlandse industrie verwacht dit jaar ongeveer 30% meer te investeren in materiële vaste activa dan afgelopen jaar. De...
De Nederlandse industrie verwacht dit jaar ongeveer 30% meer te investeren in materiële vaste activa dan afgelopen jaar. De stijging is onder meer toe te schrijven aan investeringen die al...
Algemeen / 17-06-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven