Schone lucht, natuurlijk voor elkaar!

Astrid van Ballogoy
Astrid van Ballogoy
24 augustus 2020
3 min

We hebben er in Nederland weer een doelstelling bij. In 2030 moet er 50% gezondheidswinst worden behaald ten opzichte van 2016 door schonere lucht. Tenminste, dat staat in het Schone Lucht Akkoord. Hiermee wil de Rijksoverheid de luchtkwaliteit voor ons allemaal verbeteren. En dat is niet voor niets. Jaarlijks sterven er in Nederland 12.000 mensen en worden er 100.000 ziek doordat de binnen- en buitenlucht vervuild en ongezond is. Hiermee staat luchtvervuiling in de top 4 van veroorzakers van ziekte en sterfte in ons land (op dezelfde plaats als roken en overgewicht).

Bezorgd om luchtkwaliteit

Hoewel de uitstoot van schadelijke stoffen door de industrie de laatste decennia sterk is afgenomen, is de bedrijfstak toch nog altijd verantwoordelijk voor 10 procent van de gezondheidsproblemen door luchtvervuiling. Daarnaast zijn medewerkers, klanten en omwonenden van industriële bedrijven ook steeds bezorgder om het effect van (ultra)fijnstof en andere luchtvervuiling op hun gezondheid. De coronacrisis en verspreiding van COVID-19 hebben de aandacht voor schone lucht uiteraard ook nog eens vergroot.

Investeren in schone lucht

Bij Hitma willen we meer bewustzijn creëren voor de noodzaak van schone, gezonde binnen- en buitenlucht. Daarom zijn we een partnerschap aangegaan met Viridi Air. Oprichter van Viridi Air Jan-Joris van de Riet is van mening dat er de laatste jaren veel is gesproken over schone lucht, maar dat er concreet nog te weinig wordt gedaan. “Het Schone Lucht Akkoord is een stap in de goede richting, maar het op een positieve manier stimuleren van bedrijven om te investeren in gezonde binnen- en buitenlucht is de meest effectieve oplossing”, aldus Van de Riet.

Partnerschap Viridi Air

Daar zijn we het bij Hitma mee eens en daarom hebben we ons bij Viridi Air aangesloten met onze meetinstrumenten van Sysinno. Deze lijn bestaat o.a. uit sensoren voor het bewaken van en het meten en regelen op luchtkwaliteit in gebouwen. Daarnaast ontwikkelt Sysinno instrumenten om de buitenluchtkwaliteit te meten. Deze luchtkwaliteitsensoren zijn door Viridi Air beoordeeld en hebben het Schone Lucht-certificaat ontvangen (categorie ‘producten’).

Buitenfilterproject en donatie aan LongFonds

Het partnerschap houdt ook in dat we participeren in het buitenfilterproject van Viridi Air om de buitenlucht schoner en gezonder te maken op een groene en duurzame wijze. Viridi Air haalt fijnstof, stikstofdioxide, NOx, ozon en CO2 uit de lucht met natuurlijke filters volgens de BBA-techniek (Bodem, Bomen, Architectuur, een praktische toepassing uit wetenschappelijk onderzoek van Alterra, Wageningen Universiteit). Ook doneert Viridi Air jaarlijks voor ieder Partnershap een bedrag aan het LongFonds.

Sluit je ook aan!
Ben jij je ook bewust van de noodzaak van schone lucht en zet jouw bedrijf al concrete stappen om luchtvervuiling te voorkomen of te beperken? Of produceren jullie producten die bijdragen aan schone, gezonde binnen- en/of buitenlucht? Meld je dan ook aan bij Viridi Air. Bedrijven die voldoen aan de beoordelingscriteria kunnen lid worden van de netwerkclub en kennis en informatie uitwisselen met andere specialisten uit de groep. En als partner van Viridi Air werk je automatisch mee aan uitbreiding van het buitenfilterproject en steun je het LongFonds. Ik hoop dat het netwerk snel groeit. Als we met elkaar de schouders eronder zetten dan gaan we die 50% gezondheidswinst door schonere lucht in 2030 zeker halen.

Astrid van Ballogoy

Astrid van Ballegoy is marketing- & communicatiemanager bij Hitma Groep en Indutrade Benelux. Daarnaast promoot Astrid techniek onder jongeren en brengt zij onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar. Ook zet zij zich als superpromoter in voor The Hunger Project Nederland. Hun doel is een eind te maken aan het grootste oplosbare probleem ter wereld: honger. Via haar columns vraagt Astrid aandacht voor het verduurzamen van de (maak)industrie. Hitma voorziet industriële bedrijven, o.a. binnen de maakindustrie, van technische oplossingen (advies, service en componenten en systemen). Het bedrijf is ook actief binnen ziekenhuizen, de watermarkt en HVAC. Bij Hitma ontmoet je mensen met passie voor techniek. De dienstverlening van het bedrijf kenmerkt zich door het delen van kennis en maatwerk. Indutrade Benelux is de holding van de in de Benelux gevestigde technische bedrijven van het Zweedse, beursgenoteerde, Indutrade AB. Hitma is onderdeel van de Indutrade-organisatie.

Gerelateerde artikelen