Groen netwerken

Plastic afval
Astrid van Ballogoy
Astrid van Ballogoy
15 november 2024
2 min

Nederland heeft internationaal een naam op te houden in de maakchemie. Maar om toonaangevend te blijven, moet het groener. Juist nu de focus moet liggen op duurzame productie, kampen bedrijven met uitdagingen, waaronder toegang tot technologie en financiering.

Innovatie en samenwerking zijn cruciaal om de circulaire economie te bevorderen. Vandaar dat op 7 november jongstleden in Amersfoort het netwerkevent Transition to Circulary werd georganiseerd door Platform Groene Chemie, Nieuwe Economie en groeifondsprogramma’s BioBased Circular en Circular Plastics NL. De drie partijen streven naar een circulaire, groene economie in 2050, waarin fossiele grondstoffen voor plastic zijn vervangen door biobased grondstoffen, gerecycled plastic en – in de toekomst – koolstof uit afgevangen CO2 (CCU).

Het platform Groene Chemie, Nieuwe Economie zet zich in voor het versnellen van de duurzame transitie in de maakchemie. Hun doel is het realiseren van een groene chemie, waarin innovatieve technologieën en businessmodellen met gamechangers de kans krijgen om een nieuwe, op niet-fossiele grondstoffen gebaseerde economie te realiseren. Zo willen ze bijdragen aan het verbeteren van het innovatie- en ondernemersklimaat.

Dat nieuwe verbindingen essentieel zijn om circulaire en duurzame oplossingen te realiseren, ervaren wij bij Hitma in de praktijk. We zijn al jaren bezig met ons ‘single-use wordt circulair-project’. Ons doel is kunststof componenten en systemen, die bij ons zijn ingekocht door de (bio)farmaceutische industrie, een tweede leven te geven als ze ongebruikt over de houdbaarheidsdatum zijn. Op dit moment worden deze producten nog als afval afgevoerd en meestal verbrand.

Dit oplossen begon met een wild idee, waar diverse collega’s hard om moesten lachen. Maar het project kwam langzaam op gang en komt nu in de versnelling. Het bouwen van een netwerk was ook voor ons een uitdaging. Nu we in contact zijn gekomen met diverse partijen die enthousiast zijn, waaronder start-ups, begint het te rollen. Dit is goed nieuws voor farmaceutische bedrijven die willen verduurzamen én het geeft een enorme energieboost binnen ons bedrijf.

Astrid van Ballogoy

Astrid van Ballegoy is marketing- & communicatiemanager bij Hitma Groep en Indutrade Benelux. Daarnaast promoot Astrid techniek onder jongeren en brengt zij onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar. Ook zet zij zich als superpromoter in voor The Hunger Project Nederland. Hun doel is een eind te maken aan het grootste oplosbare probleem ter wereld: honger. Via haar columns vraagt Astrid aandacht voor het verduurzamen van de (maak)industrie. Hitma voorziet industriële bedrijven, o.a. binnen de maakindustrie, van technische oplossingen (advies, service en componenten en systemen). Het bedrijf is ook actief binnen ziekenhuizen, de watermarkt en HVAC. Bij Hitma ontmoet je mensen met passie voor techniek. De dienstverlening van het bedrijf kenmerkt zich door het delen van kennis en maatwerk. Indutrade Benelux is de holding van de in de Benelux gevestigde technische bedrijven van het Zweedse, beursgenoteerde, Indutrade AB. Hitma is onderdeel van de Indutrade-organisatie.

Gerelateerde artikelen