maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 19 november 2019

VEO Robotics geeft traditionele industriële robots zicht

Veo Robotics kondigt FreeMove aan, een hardware- en softwaregebaseerde oplossing die traditionele industriële robots veilig laat samenwerken met mensen. Dit zonder een veiligheidskooi en in de directe nabijheid van medewerkers.

Veel traditionele industriële robots zijn niet voorzien van sensoren en camerasystemen om menselijke aanwezigheid te detecteren. Dit betekent in de praktijk dat zij niet veilig in de directe nabijheid met medewerkers kunnen werken en in veel gevallen zijn afgeschermd met behulp van een veiligheidskooi. Deze veiligheidsmaatregelen staat een nauwe samenwerking tussen industriële robots en mensen in de weg. 

Naast industriële robots bestaan ook collaboratieve robots. Deze robots zijn doorgaans kleinschaliger en voorzien van sensoren en camerasystemen die de aanwezigheid van mensen detecteren. Dit maakt het mogelijk in de directe nabijheid van een collaboratieve robot te werken, zonder dat hierbij veiligheidsrisico’s ontstaan. Indien de robot in aanraking dreigt te komen met een mens vermindert deze bijvoorbeeld vaart of komt geheel tot stilstand. 

Industriële robots zicht geven

Met FreeMove wil Veo Robotics deze mogelijkheden naar traditionele industriële robots brengen door de robots van zicht te voorzien. FreeMove is een vision-systeem dat aan bestaande industriële robots kan worden toegevoegd. “Het Veo FreeMove systeem geeft productietechnici de vrijheid de kracht, nauwkeurigheid en snelheid van standaard industriële robots te combineren met de ingeniositeit, beoordelingsvermogen en flexibiliteit van mensen”, schrijven CEO Patrick Sobalvarro, Chief Architect Scott Denenberg en VP Engineering Clara Vu in een blogpost. Sobalvarro, Denenberg en Vu zijn de oprichter van Veo Robotics.

“In de hedendaagse competitieve markt moeten fabrikanten sneller reageren en flexibeler zijn dan ooit tevoren. Procesvariaties zorgen dat kwaliteitsproblemen met producten direct moeten worden geadresseerd. Productcyli zijn korter, vereisen een snellere realisatie van het ontwerp en een snellere ingebruikname van het uiteindelijke product. Aanpassingen op maat die op grote schaal mogelijk worden gemaakt zorgen dat het volledig automatiseren van stappen in het productieproces aanzienlijk kostbaar is geworden, zowel wat betreft arbeidstijd als kapitale investeringen. In veel gevallen kunnen de kosten voor het volledig automatiseren van deze stappen niet worden terugverdiend voordat het proces opnieuw moet worden gewijzigd.”

Veo FreeMove stelt standaard industriële robots in staat veilig te werken in de directe nabijheid van mensen. Hiermee wil de startup niet alleen de productiviteit van medewerkers en ergonomie verbeteren, maar ook een tijd- en kostenbesparing mogelijk maken. De oplossing geeft fabrikanten meer flexibiliteit in productieruns, zorgt voor minder downtime en maakt een snellere implementaties mogelijk.

Componenten

De oplossing bestaat uit drie componenten:

  • FreeMove sensoren: op maakt gemaakte 3D time-of-flight sensoren voor afstandsmetingen die in de omgeving van de robot worden gehangen om de ruimte te bewaken.
  • FreeMove Engine: een computerplatform waarop software draait om de gegevens die met behulp van de sensoren worden verzameld te analyseren.
  • FreeMove Studio: een softwaresuite die gebruikers de mogelijkheid geeft het FreeMove systeem zelf te configureren en data van zowel de sensoren als de FreeMove Engine in real-time in 3D visualiseert.

Deze combinatie stelt FreeMove in staat de aanwezigheid van mensen te detecteren en indien zij te dichtbij komen de werking van traditionele industriële robots hierop aan te passen. Zo kunnen bewegingen van robots worden vertraagd naarmate werknemers dichterbij komen of robots geheel worden stilgezet. Indien de werkruimte weer vrij is, geeft de oplossing de robot automatisch de opdracht zijn werk te hervatten.

Compliant met ISO 13849

De oplossing is geschikt voor standaard industriële robots van populaire fabrikanten. Het FreeMove systeem is compliant met ISO 13849 ‘Safety of machinery—Safety-related parts of control systems’. Veo Robotics verwacht dat FreeMove tegen het eind van 2020 is voorzien van alle benodigde certificaten. Wanneer het product op de markt verschijnt is niet bekend. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Veo Robotics

Deel dit artikel

Meer nieuws

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 14-05-2024
(productnews)
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week...
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week opnieuw de fabriek binnen te dringen. Ook dreigen zij met...
Automotive / 14-05-2024
Lees meer

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 13-05-2024
(productnews)
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele,...
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen. Met...
Automotive / 13-05-2024
Lees meer

124,9 miljoen euro subsidie voor 50 MW elektrolyse-installatie in Eemshaven

(productnews)
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een...
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een elektrolyse-installatie van 50 megawatt bouwen voor de productie van groene waterstof. De...
Energie / 13-05-2024
Lees meer

Innovatieve sensor meet zuurstofgehalte van adem

Innovatieve sensor meet zuurstofgehalte van adem

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 07-05-2024
(productnews)
Een te lage of te hoge zuurstofverzadiging in het bloed kan blijvende lichamelijke schade of zelfs de dood veroorzaken....
Een te lage of te hoge zuurstofverzadiging in het bloed kan blijvende lichamelijke schade of zelfs de dood veroorzaken. Daarom wordt de zuurstofconcentratie van patiënten continu gecontroleerd op intensive care...
Medisch & Zorg / 07-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven