Body-trackingtechnologie uit topsport helpt Ford blessures bij werknemers te voorkomen

Leesduur: +/- 2 min.
Ford gaat body-trackingtechnologie inzetten bij de assemblage van auto's. De technologie wordt gebruikt om werkstations te ontwerpen die minder fysieke belasting opleveren voor werknemers, met als doel de kwaliteit van de werkomgeving te verhogen.
De body-trackingtechnologie van Ford (bron foto: Ford)

Het gaat om technologie die al langer wordt ingezet in de topsport en de game-industrie. Topsporters gebruiken body-trackingtechnologie om hun techniek te verbeteren en blessures te voorkomen. Gameontwikkelaars zetten de techniek in om specifieke bewegingen van sporters in videogames nauwkeurig te repliceren. 

Ford gaat deze technologie nu ook inzetten in een project dat wordt uitgevoerd in een fabriek van Ford in Valencia, waar automodellen van het bedrijf worden geassembleerd. Werknemers in deze fabriek dragen een speciaal pak dat is voorzien van body-trackingtechnologie. In eerste instantie zijn 70 werknemers bij het project betrokken, die werkzaam zijn op 21 verschillende werkplekken binnen de fabriek.

Comfortabel werken

“Op het sportveld is via motion-trackingtechnologie aangetoond dat kleine aanpassingen in het bewegingspatroon tot grote verbeteringen kunnen leiden”, aldus Javier Gisbert, production area manager van de motorassemblagefabriek van Ford in Valencia. “Voor onze werknemers kunnen aanpassingen van de werkplek met behulp van een vergelijkbare technologie ervoor zorgen dat ze, zelfs op een lange dag, comfortabel kunnen werken.”

Het pak dat Ford inzet is nauwsluitend en voorzien van 15 kleine lichtsensors, die zijn gekoppeld aan een draadloos detectieapparaat. Het systeem brengt de bewegingen van werknemers tijdens het uitvoeren van werkzaamheden in beeld gebracht; zowel bewegingen van het hoofd, de nek, de schouders als ledematen worden vastgelegd. Daarnaast is het systeem voorzien van vier motion-trackingcamera's, die volgens Ford vergelijkbaar zijn met camera's die worden gebruikt bij gameconsoles. Deze camera's worden naast de werknemers opgesteld en maken het mogelijk een driedimensionale animatie van een skeletmodel van de gebruiker te maken. 

Houding verbeteren

De verzamelde gegevens worden geanalyseerd door speciaal opgeleide ergonomen, die aan de hand van de data werknemers helpen op de werkvloer een goede houding aan te nemen. In het systeem worden daarnaast maten van werknemers vastgelegd, zoals de lichaamslengte of armlengte. Deze gegevens worden gebruikt om werkstations te ontwerpen die beter zijn afgestemd op de werknemer, met als doel de fysieke belasting tijdens het uitvoeren van werkzaamheden terug te dringen. 

Op termijn wil Ford de technologie ook gaan toepassen in andere Europese productiefaciliteiten. Het initiatief is onderdeel van een breder project van Ford gericht op het terugdringen van het aantal letselgevallen onder zijn werknemers via ergonomische technologie en gegevensgestuurde proceswijzigingen.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Ford

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond