maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 17 oktober 2023

Eerste metaverse innovatiehub van de Benelux opent deuren in Eindhoven

De eerste metaverse innovatiehub van de Benelux opent zijn deuren in Eindhoven. Het gaat om 3EALITY, de nieuwste innovatiehub van High Tech Campus Eindhoven. De hub legt de focus op metaverse en spatial computing-technologieën.

Wat is metaverse?

Het metaverse is een netwerk van virtuele ruimten, waarin gebruikers met elkaar interactie kunnen hebben. Gebruikers betreden de metaverse met behulp van een VR- of AR-bril, en identificeren zich hierbij als een avatar, wat je kunt zien als een digitale dubbelganger.

De metaverse is in 2021 door Mark Zuckerberg opnieuw op de kaart gezet. Nieuw is het concept echter niet; het komt al voor in een sciencefictionroman die in 1992 verscheen. Zuckerberg zet nu op grote schaal in op de metaverse en doopte zelfs Facebook om tot Meta, wat een verwijzing is naar het concept. Ook investeerder de Meta-topman miljarden dollars in de ontwikkeling van een metaverse.

Ook de High Tech Campus Eindhoven zet nu dus in op metaverse. Het opent hiervoor met 3EALITY de eerste innovatiehub van de Benelux op dit vlak. De hub is aangekondigd op Immersive Tech Day, waar elf demopartners waaronder Epic Games, NVIDIA en Philips innovatieve toepassingen toonden. De lancering volgde kort op het bezoek van Apple-topman Tim Cook aan NXP Semiconductors en de High Tech Campus Eindhoven. Ook Apple zet in op de metaverse met de lancering van de VR-bril Vision Pro.

Ecosysteem van innovatieve bedrijven

Met 3EALITY wil de High Tech Campus Eindhoven een ecosysteem van innovatieve bedrijven creëren die werken aan spatial computing en metaverse-applicaties. Spatial computing is een brede term die verschillende technologieën en zogeheten mens-computer-interacties omvat. Het maakt gebruik van camera’s en sensoren om een digitaal model – ook wel een digital twin genoemd – te creëren.

Zo’n digitaal model kan een digitale weergave zijn van mensen, objecten, machines en/of omgevingen. Kenmerkend is dat bij spatial computing een virtuele laag op de echte wereld wordt gelegd. Het lijkt in dat opzicht veel op augmented reality, waarbij dit eveneens centraal staat.

3EALITY gaat ruimte bieden aan partijen die onderdeel willen uitmaken van een dergelijk ecosysteem. Zij kunnen in de innovatiehub onder meer kennis opdoen via evenementen die worden georganiseerd of educatieve programma’s die in samenwerking met onderwijsinstellingen worden opgezet. De innovatiehub krijgt ook een grote gemeenschappelijke ruimte en co-working spaces, waarmee de campus samenwerking wil stimuleren.

Huurder of partner

Geïnteresseerden partijen kunnen deelnemen aan het ecosysteem als huurder of partner. Huurders krijgen de beschikking over een kantoorruimte en maken deel uit van een gemeenschap die werkt aan innovaties. Ook kunnen zij hun innovaties in de hub of tijdens gerelateerde evenementen tonen.

Partners krijgen ondersteuning vanuit de High Tech Campus bij het presenteren van hun oplossingen en uitbouwen van hun netwerk. Zo krijgen zij onder meer toegang tot een netwerk en tech-community, aan wie zij hun oplossingen en diensten kunnen aanbieden. Ook krijgen zij marketingondersteuning en toegang tot een zakelijke innovatie community. Meer informatie hierover is hier beschikbaar.

Positie als tech hub versterken

De innovatiehub moet bijdragen aan het versterken van de positie van de High Tech Campus Eindhoven als toonaangevende tech hub wereldwijd. “High Tech Campus Eindhoven heeft de ambitie om in 2030 tot de wereldwijd toonaangevende tech hubs te behoren. Om dit te realiseren, nemen we een proactieve rol in het aanjagen van innovatie door fysieke hubs te starten die voortkomen uit technologische trends. Deze hub voegt een softwarelaag toe aan de sterke hardwarelaag van de Campus; een cruciale stap in het realiseren van onze ambitie,” zegt Otto van den Boogaard, CEO van HTCE.

Philipp Werle, business developer emerging tech, voegt hieraan toe: “Als R&D Campus kijken we 10 jaar vooruit. We verwachten dat deze technologieën een grote impact gaan hebben op alle domeinen, en zien het potentieel van de toepassingen die deze technologieën mogelijk maken.”

‘Geworteld in de realiteit’

Met de naam 3EALITY wil de High Tech Campus Eindhoven benadrukken dat we midden in alle digitale transformaties geworteld blijven in de realiteit, waar technologie waarde toevoegt. De ‘3’ in 3EALITY staat voor de driedimensionale evolutie die het internet doormaakt, en alle technologieën die dit ondersteunen.

De innovatiehub is gevestigd op de begane grond en kelder van HTC 37, het voormalige gebouw van Philips Research. De bouw vindt de komende maanden plaats, waarna de opening voor half februari op de planning staat. Naar verwachting nemen dan ook de eerste huurders hun intrek in de hub.

Werle: “Op dit moment zijn we samenwerkingsovereenkomsten aan het afronden met bedrijven die ons voorzien van de benodigde infrastructuur en knowhow op dit gebied. Verder verwachten we dat de eerste innovatieve bedrijven in de hub gevestigd zijn op het moment van opening. Dit is de start van een nieuw cluster van opkomende techbedrijven op High Tech Campus Eindhoven.”

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: High Tech Campus Eindhoven

Deel dit artikel

Meer nieuws

GE Healthcare neemt ontwikkelaar van AI voor medische beelden over

GE Healthcare neemt ontwikkelaar van AI voor medische beelden over

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 23-07-2024
(productnews)
GE Healthcare neemt Intelligent Ultrasound Group uit Wales over voor 51 miljoen dollar. Het Amerikaanse bedrijf integreert...
GE Healthcare neemt Intelligent Ultrasound Group uit Wales over voor 51 miljoen dollar. Het Amerikaanse bedrijf integreert de kunstmatige intelligentie (AI) van Intelligent Ultrasound Group al langer in zijn portfolio....
Medisch & Zorg / 23-07-2024
Lees meer

AI-gestuurde videoanalyse in de controlekamer verhoogt productiviteit en veiligheid

(productnews)
ABB, het Imperial College in Londen en het innovatieve computer vision-bedrijf Unleash live gaan AI-gestuurde videoanalyse...
ABB, het Imperial College in Londen en het innovatieve computer vision-bedrijf Unleash live gaan AI-gestuurde videoanalyse inzetten in een nieuw project. Doel is om industriële bedrijven te helpen om de...
High tech / 22-07-2024
Lees meer

Onderhoud- en servicebedrijven presteren in Q2 bovengemiddeld; machinebouwers juist ondergemiddeld

(productnews)
De prestaties van de MKB-maakindustrie variëren sterk. Zo presenteren onderhouds- en servicebedrijven evenals engineering-...
De prestaties van de MKB-maakindustrie variëren sterk. Zo presenteren onderhouds- en servicebedrijven evenals engineering- en adviesorganisaties bovengemiddeld. Machinebouwers scoren juist slechter dan gemiddeld. Dit blijkt uit de Koninklijke...
Algemeen / 22-07-2024
Lees meer

Importheffingen op EV’s: Model 3 is duurder en mogelijke uitzondering voor BMW en Volkswagen

(productnews)
De Tesla Model 3 is voortaan 1.500 euro duurder dan voorheen. De Amerikaanse autofabrikant zegt dat de importheffingen die...
De Tesla Model 3 is voortaan 1.500 euro duurder dan voorheen. De Amerikaanse autofabrikant zegt dat de importheffingen die de Europese Unie (EU) oplegt aan elektrische voertuigen (EV’s) die in...
Automotive / 22-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven