maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 10 januari 2022

Hollandse Kust (zuid) Alpha topside geïnstalleerd op de Noordzee

Het offshore transformatorstation van het Alpha platform van Hollandse Kust (zuid) is succesvol geïnstalleerd op de onderbouw in de Noordzee. Het station staat op zo’n 20 kilometer voor de kust van Den Haag. Het transformatorstation – dat ook wel topside wordt genoemd – is één van de twee topsides van het Net op zee Hollandse Kust (zuid). Dit netwerk gaat het gelijknamige offshore windgebied verbinden met het Nederlandse hoogspanningsnet op de vaste wal.

Nederland zet op grote schaal in op offshore windparken. Om elektriciteit die deze windparken op zee produceren, is een zogeheten ‘net op zee’ nodig. Net op zee bestaat uit verschillende subnetwerken:

  • Net op zee Borssele
  • Net op zee Hollandse Kust (zuid)
  • Net op zee Hollandse Kust (noord)
  • Net op zee Hollandse Kust (west Beta)
  • Net op zee Ten noorden van de Waddeneilanden
  • Net op zee Sloegebied
  • Net op zee IJmuiden Ver Beta
  • Net op zee IJmuiden Ver Gamma

Net op zee elektriciteitsnetwerk vervoert elektriciteit vanaf de windparken naar het hoogspanningsnet op land. Het ‘net op zee’ bestaat uit een platform, zeekabels, landkabels en een converterstation. Van Net op zee Hollandse Kust (zuid) is nu het converterstation geplaatst in de Noordzee.

‘Net op zee krijgt meer en meer vorm’

Marco Kuijpers, directeur Large Projects Offshore: “Met de installatie van de Alpha topside krijgt het Net op zee dat TenneT op de Noordzee realiseert meer en meer vorm. Hollandse Kust (zuid) Alpha is de eerste verbinding van een offshore windpark naar de Maasvlakte, met een capaciteit van 700 MW. Windenergie speelt een cruciale rol in de energietransitie, ook in de industrie, en ik ben er trots op dat TenneT op deze manier een bijdrage kan leveren aan een duurzame toekomst.”

Het Net op zee wordt voorzien van een tweetal transformatorstations: Alpha en Beta. Deze High Voltage Alternating Current (HVAC) transformatorstations zijn door aannemer Petrofac afgelopen jaar ontworpen op de werf Drydocks World in Dubai. Het wegen en laden van de 3.830 ton wegende Alpha topside op het transportschip Tai An Kou is in november verzorgd door Mammoet, gespecialiseerd in zwaar transport en hijswerk. Vanuit Dubai voer de Tai An Kou in een maand naar de Alexiahaven op de Maasvlakte. Hier kwam het schip dinsdag 21 december aan.

De installatie van de Alpha topside op de jacket voor Van Net op zee Hollandse Kust (zuid)
De installatie van de Alpha topside op de jacket voor Van Net op zee Hollandse Kust (zuid) (bron foto: TenneT)

Offshorebedrijf Allseas voerde de installatie uit

In de Alexiahaven is de Alpha topside van het transportschip geladen op het multifunctionele platforminstallatie- en -verwijderingsschip Pioneering Spirit van offshorebedrijf Allseas. Dit schip is vervolgens uitgevaren naar de installatielocatie op de Noordzee. Na afronding van voorbereidende werkzaamheden is de Alpha topside door Pioneering Spirit geplaatst op de onderbouwconstructie, dat een jacket wordt genoemd.

“Het is mooi om betrokken te zijn bij een energieproject met zo’n strategisch belang voor Nederland”, zegt Edward Heerema, President en CEO van Allseas. “Pioneering Spirit heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met baanbrekende lifts in de olie- en gasindustrie. De succesvolle installatie van de Alpha topside toont de veelzijdigheid van het schip en onze toegevoegde waarde in de energietransitie aan.”

Sami Iskander, Petrofac Group Chief Executive, vult aan: “De veilige installatie van de Alpha topside is een significante mijlpaal in de oplevering van dit belangrijke energietransitieproject. Alle betrokkenen mogen trots zijn op deze prestatie. Petrofac heeft het afgelopen decennium zijn sporen verdiend in offshore windenergie. Dit weerspiegelt zich in de bekwaamheid van onze ingenieurs en de kwaliteit van onze producten. Wij werken nauw samen met onze partners aan de oplevering van de Beta topside en een succesvolle netaansluiting.”

Beta topside voor Q1 gepland

Het Net op zee wordt voorzien van twee topsides: Alpha en Beta. De Beta topside kent een capaciteit van eveneens 700 MW. Deze wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 geïnstalleerd. Het windgebied Hollandse Kust (zuid) dat door Vattenfall wordt gerealiseerd moet in 2023 volledig operationeel zijn. De energieproductie van dit gebied moet gelijkstaan aan het energieverbruik van zo’n twee miljoen huishoudens.

De Beta topside – eveneens met een capaciteit van 700 MW – volgt naar verwachting het eerste kwartaal van volgend jaar. Wanneer het door windparkontwikkelaar Vattenfall te realiseren windgebied Hollandse Kust (zuid) in 2023 volledig operationeel is, genereert het een hoeveelheid groene stroom die overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van meer dan twee miljoen huishoudens.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door...
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door zonne-energie aangedreven cruiseschip voor sightseeingtours op Prince Edward...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 31-05-2023
(productnews)
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade...
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade – hoopt de Duitse gemeente Heilbronn mee te doen en...
Bouw & Constructie / 31-05-2023
Lees meer

China levert ’s werelds grootste containerschip

China levert ’s werelds grootste containerschip

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping...
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping Company. Met een dek dat een oppervlak van ongeveer vier voetbalvelden omvat, kan...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
(productnews)
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het...
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het vliegtuig wil het bedrijf passagiers op CO2-neutrale wijze kunnen vervoeren...
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven