maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 10 januari 2022

Hollandse Kust (zuid) Alpha topside geïnstalleerd op de Noordzee

Het offshore transformatorstation van het Alpha platform van Hollandse Kust (zuid) is succesvol geïnstalleerd op de onderbouw in de Noordzee. Het station staat op zo’n 20 kilometer voor de kust van Den Haag. Het transformatorstation – dat ook wel topside wordt genoemd – is één van de twee topsides van het Net op zee Hollandse Kust (zuid). Dit netwerk gaat het gelijknamige offshore windgebied verbinden met het Nederlandse hoogspanningsnet op de vaste wal.

Nederland zet op grote schaal in op offshore windparken. Om elektriciteit die deze windparken op zee produceren, is een zogeheten ‘net op zee’ nodig. Net op zee bestaat uit verschillende subnetwerken:

  • Net op zee Borssele
  • Net op zee Hollandse Kust (zuid)
  • Net op zee Hollandse Kust (noord)
  • Net op zee Hollandse Kust (west Beta)
  • Net op zee Ten noorden van de Waddeneilanden
  • Net op zee Sloegebied
  • Net op zee IJmuiden Ver Beta
  • Net op zee IJmuiden Ver Gamma

Net op zee elektriciteitsnetwerk vervoert elektriciteit vanaf de windparken naar het hoogspanningsnet op land. Het ‘net op zee’ bestaat uit een platform, zeekabels, landkabels en een converterstation. Van Net op zee Hollandse Kust (zuid) is nu het converterstation geplaatst in de Noordzee.

‘Net op zee krijgt meer en meer vorm’

Marco Kuijpers, directeur Large Projects Offshore: “Met de installatie van de Alpha topside krijgt het Net op zee dat TenneT op de Noordzee realiseert meer en meer vorm. Hollandse Kust (zuid) Alpha is de eerste verbinding van een offshore windpark naar de Maasvlakte, met een capaciteit van 700 MW. Windenergie speelt een cruciale rol in de energietransitie, ook in de industrie, en ik ben er trots op dat TenneT op deze manier een bijdrage kan leveren aan een duurzame toekomst.”

Het Net op zee wordt voorzien van een tweetal transformatorstations: Alpha en Beta. Deze High Voltage Alternating Current (HVAC) transformatorstations zijn door aannemer Petrofac afgelopen jaar ontworpen op de werf Drydocks World in Dubai. Het wegen en laden van de 3.830 ton wegende Alpha topside op het transportschip Tai An Kou is in november verzorgd door Mammoet, gespecialiseerd in zwaar transport en hijswerk. Vanuit Dubai voer de Tai An Kou in een maand naar de Alexiahaven op de Maasvlakte. Hier kwam het schip dinsdag 21 december aan.

De installatie van de Alpha topside op de jacket voor Van Net op zee Hollandse Kust (zuid)
De installatie van de Alpha topside op de jacket voor Van Net op zee Hollandse Kust (zuid) (bron foto: TenneT)

Offshorebedrijf Allseas voerde de installatie uit

In de Alexiahaven is de Alpha topside van het transportschip geladen op het multifunctionele platforminstallatie- en -verwijderingsschip Pioneering Spirit van offshorebedrijf Allseas. Dit schip is vervolgens uitgevaren naar de installatielocatie op de Noordzee. Na afronding van voorbereidende werkzaamheden is de Alpha topside door Pioneering Spirit geplaatst op de onderbouwconstructie, dat een jacket wordt genoemd.

“Het is mooi om betrokken te zijn bij een energieproject met zo’n strategisch belang voor Nederland”, zegt Edward Heerema, President en CEO van Allseas. “Pioneering Spirit heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met baanbrekende lifts in de olie- en gasindustrie. De succesvolle installatie van de Alpha topside toont de veelzijdigheid van het schip en onze toegevoegde waarde in de energietransitie aan.”

Sami Iskander, Petrofac Group Chief Executive, vult aan: “De veilige installatie van de Alpha topside is een significante mijlpaal in de oplevering van dit belangrijke energietransitieproject. Alle betrokkenen mogen trots zijn op deze prestatie. Petrofac heeft het afgelopen decennium zijn sporen verdiend in offshore windenergie. Dit weerspiegelt zich in de bekwaamheid van onze ingenieurs en de kwaliteit van onze producten. Wij werken nauw samen met onze partners aan de oplevering van de Beta topside en een succesvolle netaansluiting.”

Beta topside voor Q1 gepland

Het Net op zee wordt voorzien van twee topsides: Alpha en Beta. De Beta topside kent een capaciteit van eveneens 700 MW. Deze wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 geïnstalleerd. Het windgebied Hollandse Kust (zuid) dat door Vattenfall wordt gerealiseerd moet in 2023 volledig operationeel zijn. De energieproductie van dit gebied moet gelijkstaan aan het energieverbruik van zo’n twee miljoen huishoudens.

De Beta topside – eveneens met een capaciteit van 700 MW – volgt naar verwachting het eerste kwartaal van volgend jaar. Wanneer het door windparkontwikkelaar Vattenfall te realiseren windgebied Hollandse Kust (zuid) in 2023 volledig operationeel is, genereert het een hoeveelheid groene stroom die overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van meer dan twee miljoen huishoudens.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 17-05-2022
(productnews)
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste...
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste inktproductiefaciliteit in Eindhoven. De locatie krijgt een capaciteit voor het produceren van voldoende inkt voor 300.000...
Algemeen / 17-05-2022
Lees meer

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 16-05-2022
(productnews)
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe...
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe natuurlijke plastic-vervanger te produceren. De reststoffen zijn afkomstig uit afvalwater. Het...
Algemeen / 16-05-2022
Lees meer

Adequaat beheer van machine-identiteiten cruciaal in digitale transformatie

(productnews)
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000...
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000 CIO’s in opdracht van Venafi. De industrie is hierop geen uitzondering. Kevin Bocek, Vice President,...
High tech / 16-05-2022
Lees meer

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 16-05-2022
(productnews)
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van...
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van componenten van elektrolysers and onderdeel van zijn Mobility Solutions-divisie. “We kunnen...
Energie / 16-05-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven