Veel sectoren hebben het op dit moment moeilijk door de coronacrisis. Ook in de maritieme sector zijn alle alarmbellen aan het rinkelen. Brancheorganisatie NMT (Netherlands Maritime Technology) heeft vorige week een dringende oproep aan de Nederlandse overheid gedaan voor meer steunmaatregelen.
In een videoboodschap legt Sander ter Heijer, sectormanager bij NMT, uit dat veel bedrijven in de maritieme maakindustrie het moeilijk hebben. “We horen van onze leden dat er acute problemen zijn. Er zijn vertragingen met lopende projecten, orders die niet worden getekend of uitgesteld en ook zijn er liquiditeitsproblemen.” Volgens Ter Heijer zijn de al genomen maatregelen zeker een stap in de goede richting, maar niet voldoende.
De NMT verwacht dat de gevolgen van de coronacrisis nog zeker twee jaar zullen doorsijpelen. Het heeft een lijst opgesteld met vijf maatregelen die de overheid zou moeten nemen om de meest acute problemen op te lossen. Deze zijn als volgt:
- Gunstiger voorwaarden voor financiering van werkkapitaal, waardoor scheepswerven en toeleveranciers worden geholpen bij financieringsrisico’s van productiekosten.
- Versnellen van de programma’s voor vlootvernieuwing van Rijkswaterstaat en Defensie. Op deze manier krijgt de overheid eerder beschikking over de al geplande schepen en kost het geen steungeld.
- Verlengen van de overgangstermijn voor de inbouw van zgn. CCR2 motoren in binnenvaartschepen vanwege vertraging in de oplevering van binnenvaartcasco’s.
- Ondersteunen van een coulanceregeling voor binnenkort inwerking tredende wet- en regelgeving voor nieuwbouw zeeschepen, zoals die door NMT wordt ingediend bij de International Maritime Organization (IMO).
- Steun bij repatriëring van werknemers en actieve medewerking voor het terughalen van buitenlandse vaklieden wanneer de productie weer wordt opgestart.
De maritieme maakindustrie genereerde in 2018 een omzet van €7,3 mrd. In de sector werken rond de 29.000 mensen. In een interview met het Financieel Dagblad stelt NMT-directeur Roel de Graaf dat hij zich zorgen maakt over de strategische positie van de Nederlandse maritieme industrie in de wereld. Een van de grootste scheepsbouwers van Nederland, IHC, wordt mogelijk overgenomen door Chinese partijen als het zo doorgaat. In het FD-artikel zegt De Graaf: “In Azië gaan ze heel anders om met regels voor overheidssteun. De Europese maritieme industrie staat al onder zware druk. Het ongelijke speelveld treft ons steeds harder.”
Bron: NMT.nl/FD.nl