maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 06 mei 2024

Ontwikkelaar van autonome bloedafnameapparaten haalt 20 miljoen dollar op

Vitestro, dat zich richt op de ontwikkeling van volledig autonome bloedafnameapparaten, haalt 20 miljoen dollar op bij financierders. Het bedrijf wil het geld gebruiken voor de commercialisering van haar robotische bloedafnameapparaat.

Wereldwijd nemen artsen en verpleegkundigen bij patiënten miljarden keren per jaar bloed af. Het Utrechtste Vitestro wil dit proces automatiseren met zijn autonome bloedafnametechnologie, en de zorg zo ontlasten. Door het automatiseren van de workflow rondom bloedafnames moet het afnemen van bloed minder manuren kosten, wat de continuïteit van zorg helpt te waarborgen.

Van A tot Z geautomatiseerd

De technologie van Vitestro combineert op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde echogeleide beeldvorming met een robotgestuurde inbrenging van de naald. Het volledige proces rondom de bloedafname van het aanleggen van een band rond de arm tot het plaatsen van een watje na de afname is geautomatiseerd. Dit vermindert de afhankelijkheid van handmatige handelingen, ontlast zo de zorg en helpt de tevredenheid van zowel patiënten als zorgmedewerkers te verbeteren.

Bij de klinische ontwikkeling van de technologie werkt Vitestro samen met diverse Europese ziekenhuizen en laboratoria, waaronder OLVG Lab, Result Laboratorium en het St. Antonius Ziekenhuis. Door meerdere Europese ziekenhuizen is al een pre-order voor het autonome bloedafnameapparaten getekend. Zij zetten naar verwachting eind dit jaar de eerste apparaten in.

Opgericht door Toon Overbeeke en Brian Joseph

Vitestro is opgericht door Toon Overbeeke (CEO) en Brian Joseph (commercieel directeur). Overbeeke was na zijn master in Machinebouw aan de TU Delft actief als management consultant bij Bain & Company in Amsterdam, waar hij zich richtte op strategische onderwerpen en private equity. Joseph is afgestudeerd aan de TU Delft met een master in geofysica en was eerder actief als consultant bij Arthur D. Little. Ook richtte Joseph Zarafa op en stond als CEO aan de roer van dit softwarebedrijf, dat zich richt op opensource-communicatiesoftware. Zarafa is later overgenomen door Amazon.

Het managementteam van Vitestro bestaat verder uit:

  • Bert Wiggers, Technical
  • Demi Hamwijk, People & Culture
  • Jasmine Beukema, Quality & Regulatory
  • Jim Lelivelt, Financial
  • Luuk Giesen, Medical

Diverse partijen investeren

Tijdens de meest recente financieringsronde haalt het Utrechtste bedrijf bij diverse partijen geld op. De financieringsronde is mede geleid Sonder Capital. Ook NYBC Ventures, Invest-NL, het European Innovation Council Fund (EIC Fund) en diverse bestaande particuliere investeerders steken geld in Vitestro. In totaal haalt het bedrijf 22 miljoen euro op.

De afgelopen jaren ontving Vitestro in totaal al 46 miljoen euro aan financieringen en subsidies. Het wil de nieuwste financiering gebruiken voor de uitbreiding van haar team en daarmee inspelen op de groeiende vraag naar autonome bloedafnameapparaten. Enerzijds zet het bedrijf daarbij in op commercialisering binnen Europa, terwijl het zich anderzijds richt op zijn organisatorische uitbreiding naar de Amerikaanse markt. Ook wil Vitestro zijn product doorontwikkelen en additionele productfuncties beschikbaar maken.

‘Bereik uitbreiden’

“We zijn vereerd om de samenwerking met Sonder Capital voort te zetten en zijn er trots op NYBC Ventures, Invest-NL en EIC Fund te verwelkomen als nieuwe investeerders”, aldus Toon Overbeeke, CEO en medeoprichter van Vitestro. “De feedback op onze innovatie van ziekenhuizen, personeel en patiënten is zeer positief, en we staan in de startblokken om ons bereik en onze impact wereldwijd snel uit te breiden.”

“Met Vitestro’s technologische doorbraak zijn klinische laboratoria perfect gepositioneerd om de patiëntenzorg te verbeteren en hun zorgactiviteiten te kunnen stroomlijnen “, zegt Dr. Fred Moll, managing partner bij Sonder Capital en medeoprichter van Intuitive Surgical, het bedrijf achter het da Vinci-operatierobot. “De werkdruk voor het personeel in de zorg is ongekend hoog, onder meer door vergrijzing en hoog personeelsverloop. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voor laboratoria om tijdige, accurate testresultaten te leveren. We zijn enthousiast over de vooruitgang die Vitestro boekt en geloven dat ze de bloedafname-ervaring snel zullen moderniseren.”

Brian Joseph, commercieel directeur en medeoprichter van Vitestro voegt toe: “Onze technologie vertegenwoordigt een grote stap voorwaarts in de gezondheidszorg, waar zowel de ziekenhuizen als de patiënt van profiteren. We breiden onze activiteiten actief uit in andere belangrijke internationale markten, met name in de Verenigde Staten.”

A.D.O.P.T.-studie

Vitestro voert ook de A.D.O.P.T.-studie uit. Het onderzoek richt zich op het optimaliseren van autonome bloedafnames en het testen van de prestaties van dergelijke systemen. Het Utrechtste bedrijf verwacht eind 2024 CE-goedkeuring voor zijn apparaat te verkrijgen. De eerste leveringen van het apparaat vinden naar verwachting eveneens op dat moment plaatsvinden.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Vitestro

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 15-05-2024
(productnews)
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een...
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een belangrijke stap richting de invoering van de Europese sector- en...
Medisch & Zorg / 15-05-2024
Lees meer

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 14-05-2024
(productnews)
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week...
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week opnieuw de fabriek binnen te dringen. Ook dreigen zij met...
Automotive / 14-05-2024
Lees meer

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 13-05-2024
(productnews)
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele,...
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen. Met...
Automotive / 13-05-2024
Lees meer

124,9 miljoen euro subsidie voor 50 MW elektrolyse-installatie in Eemshaven

(productnews)
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een...
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een elektrolyse-installatie van 50 megawatt bouwen voor de productie van groene waterstof. De...
Energie / 13-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven