maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 27 februari 2024

Saudische Alat en Japanse SoftBank bundelen krachten rond industriële robots

Het Saudische Alat gaat een joint-venture aan met SoftBank. De partijen willen gezamenlijk een leidend industrieel automatiseringsbedrijf op de markt zetten, met een focus op de productie van industriële robots.

Alat is op 1 februari officieel gelanceerd door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman Al Saud, ook actief als voorzitter van de raad van bestuur van Alat. Het hoofdkantoor van Alat is gevestigd in Riyadh, de hoofdstad van Saudi-Arabië. De ambities zijn groot; het bedrijf moet op termijn uitgroeien tot een wereldwijd leidende speler in elektronica en geavanceerde industriële markten.

Samenwerkingen met bestaande technologieleiders in de markt spelen een belangrijke rol in de strategie van Alat. Via het Public Investment Fund (PIF) is daarvoor 100 miljard dollar aan aan investeringsbudget beschikbaar gesteld. PIF is een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld met een portfolio ter waarde van zo’n 776 miljard dollar.

Joint-venture met SoftBank Group

Een voorbeeld hiervan is de aangekondigde joint-venture die Alat met het Japanse SoftBank Group opricht. De twee partijen willen samen in Saudi-Arabië een industrieel automatiseringsbedrijf opzetten dat de focus legt op de productie van industriële robots.

Alat en SoftBank investeren samen 150 miljoen dollar in een volledig geautomatiseerde productie- en engineeringhub in Riyadh. Vanuit deze hub willen de partijen aan zowel lokale als wereldwijde vraag kunnen voldoen. De locatie moet in december van dit jaar zijn deuren openen.

Lighthouse fabriek

In de hub willen Alat en SoftBank onder meer industriële robots produceren op basis van intellectueel eigendom van SoftBank en diens partners. Deze robots moeten taken kunnen uitvoeren met minimale programmering, en zijn gericht op onder meer industriële assemblage en productietoepassingen. De fabriek die onderdeel uitmaakt van de hub is een zogeheten ‘lighthouse fabriek’, dat de nieuwste technologie inzet voor de productie van ‘next-generation robots’.

Saudi-Arabië wil de komende jaren sterk inzetten op duurzaamheid. Zo mikt het in 2035 op 32.000 fabrieken die volledig op duurzame en energie draaien. Het wijst daarop onder meer op de ligging van het land, dat in een zeer zonnige regio ligt. Ook de lighthouse fabriek van Alat moet volledig op duurzame energie draaien.

‘Gamechanger voor productie wereldwijd’

“We willen dat dit de start is van een gamechanger voor productie wereldwijd. Samen met SoftBank Group zien we een enorme marktkans voor robotica, zowel in het Koninkrijk (red: Saudi-Arabië), de Golfregio als wereldwijd. Met deze initiële opzet voorspellen we een bijdrage van 1 miljard dollar aan het bbp van Saoedi-Arabië in 2025. Onze ambitie is om de industriële productie fundamenteel te transformeren door robots, vervaardigd in het Koninkrijk”, zegt Amit Midha, CEO van Alat.

Masayoshi Son, voorzitter en CEO van SoftBank Group voegt toe: “De combinatie van de visie van Saudi-Arabië, de economische groei en de leidende logistieke locatie in combinatie met overvloedige toegang tot groene energie en het mandaat van Alat om duurzaam te produceren, maakt dit strategische partnerschap zeer aantrekkelijk. De aankondiging van vandaag markeert een historische mijlpaal voor de manier waarop de toekomstige productie zal plaatsvinden.”

Ook investering in klimaatoplossingen

Alat investeert niet alleen in industriële robots; het kondigt deze week ook een samenwerking met fabrikant van klimaat- en energieoplossingen Carrier aan. Zij combineren hierbij de financiële slagkracht van Alat met de technologie en productiecapaciteiten van Carrier voor de ontwikkeling van intelligente klimaatoplossingen op Saudische bodem.

De partijen gaan samen productie- en R&D-faciliteiten voor geavanceerde verwarmings-, ventilatie- en airconditioning-oplossingen (HVAC) realiseren in Saudi-Arabië. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika vormen de belangrijkste afzetmarkten.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: apriltan18 via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 16-04-2024
(productnews)
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in...
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in sommige vakgebieden is gestegen, blijft groei in andere gebieden...
Medisch & Zorg / 16-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 15-04-2024
(productnews)
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de...
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de Nederlandse bedrijven die in deze sectoren aan de slag...
Bouw & Constructie / 15-04-2024
Lees meer

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 15-04-2024
(productnews)
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt....
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt. Daarmee heeft de wereld nu toegang tot satellietbeelden die type en grootte van...
High tech / 15-04-2024
Lees meer

Nieuwe technologieën om ijsvorming tijdens vluchten te detecteren

(productnews)
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering....
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering. IJsvorming als gevolg van supergekoelde grote druppels (Supercooled Large Droplets, SLD) kan zich vormen op...
Algemeen / 15-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven