maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 27 juni 2023

SolarDuck realiseert offshore drijvende zonnepark voor de kust van Maleisië

SolarDuck gaat een 780kW offshore drijvende zonne-energiecentrale realiseren voor de kust van het Maleisische eiland Tioman. Het gaat om een onderzoeksproject, bedoeld om de technische en economische haalbaarheid van zogeheten Offshore Floating Solar (OFS) in kaart te brengen.

Het Nederlands-Noorse SolarDuck gaat voor het project een samenwerking aan met TNB Renewables Sdn Bhd (TRe) en TNB Research Sdn Bhd (TNBR). Beide maken onderdeel uit van Tenaga Nasional Berhad, de grootste elektriciteitsleverancier van Maleisië. Ook het aluminium- en energiebedrijf Hydro Extrusion Norway is bij het project betrokken.

Offshore Floating Solar

De partijen gaan samen een OFS realiseren in Maleisië. Een OFS is een drijvend zonneparken bedoeld voor gebruik op zee. De omstandigheden waarin een dergelijk zonnepark opereert zijn in sommige gevallen ruw, onder meer door hoge golven en de aanwezigheid van zout water.

SolarDuck speelt met zijn OFS hierop in. Het biedt een driehoekig platform, dat enkele meters boven het water zweeft en de golven volgt. Dit zorgt er onder meer voor dat belangrijke elektrische componenten niet aan zeewater zijn blootgesteld en zowel schoon als stabiel blijven. Dit vergroot de levensduur van de installatie.

Flexibel verbonden en modulair

De driehoeken zijn op flexibele wijze met elkaar verbonden. Dit biedt onder meer voordelen in situaties waarin het platform vanuit meerdere hoeken door golven wordt geraakt. Ook vergroot de constructie volgens SolarDuck de stabiliteit. Het feit dat de constructie enkele meters boven het water zweeft draagt hieraan eveneens bij; dankzij de werkwijze ontwijken de platforms de impact van de golven deels.

Het systeem is modulair. Dit betekent in de praktijk dat meerdere platforms met elkaar kunnen worden gecombineerd tot een groter systeem. Het aan elkaar koppelen van de verschillende platforms kan op zee plaatsvinden. Dit vereenvoudigt het transport van de modules.

Windarme regio

SolarDuck stelt dat Maleisië bij uitstek geschikt is voor het gebruik van een OFS. “We zijn zeer verheugd samen te werken met TRe, TNBR en Hydro. Voor Solarduck betekent dit dat we een voetprint realiseren in Maleisië, een land in een regio met ’s wereld grootste potentie voor OFS”, aldus Koen Burgers, CEO van SolarDuck.

Voor Zuidoost-Azië is zonne-energie een interessante methode voor het opwekken van duurzame energie. Onder meer doordat de regio relatief windarm is en windmolens daardoor minder energie opleveren dan in andere regio’s. Al langer zet Zuidoost-Azië daarom in op zonne-energie. Het realiseren van zonneparken op land kost echter veel grond, waar in toenemende mate een tekort aan is. Ook groeit de publieke weerstand tegen het realiseren van zonneparken op land.

Zonneparken op zee kunnen dan ook een interessant alternatief vormen. Zij maken het mogelijk op grote schaal zonne-energie op te wekken, zonder dat dit ten koste gaat van schaarse beschikbare grond.

Letter of Intent

Voor het project is door de partijen een Letter of Intent getekend. De partijen spreken hiermee de intentie uit voor het inzetten van de OFS-technologie. Zij bundelen voor dit doeleinden hun expertise en creëren synergieën die de ontwikkeling en omarming van offshore drijvende zonneparken in Maleisië en Azië in het algemeen versnellen.

Voor Maleisië moet het project een belangrijkste stap zijn richting het streven CO2-neutraal te opereren. Het land wil zijn energiemix diversifiëren en een duurzaam energiesysteem creëren. “Het belangrijkste doel van TNB is het realiseren van ‘netto nul’ en tegelijkertijd bieden van een betrouwbare en kostenefficiënte energielevering, zonder het milieu in gevaar te brengen. Offshore floating solar biedt een uitstekende kans voor het realiseren hiervan”, licht Zarihi Hashim, Chief New Energy Officer bij TNB, toe.

Aluminium profielen

Hydro Extrusion Norway levert de aluminium profielen voor het plaatsen van zonnepanelen. Hierbij is bewust voor aluminium gekozen met het oog op de recyclebaarheid van het materiaal. Hydro gaat de profielen produceren in het Belgische Lichtervelde en Noorse Magnor.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: PublicDomainPictures via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 15-05-2024
(productnews)
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een...
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een belangrijke stap richting de invoering van de Europese sector- en...
Medisch & Zorg / 15-05-2024
Lees meer

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 14-05-2024
(productnews)
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week...
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week opnieuw de fabriek binnen te dringen. Ook dreigen zij met...
Automotive / 14-05-2024
Lees meer

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 13-05-2024
(productnews)
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele,...
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen. Met...
Automotive / 13-05-2024
Lees meer

124,9 miljoen euro subsidie voor 50 MW elektrolyse-installatie in Eemshaven

(productnews)
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een...
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een elektrolyse-installatie van 50 megawatt bouwen voor de productie van groene waterstof. De...
Energie / 13-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven