Caterpillar investeert 2 miljoen dollar in metselrobot

Leesduur: +/- 3 min.
Het Amerikaanse Caterpillar steekt 2 miljoen dollar in Fastbrick Robotics, een Australisch bedrijf dat een robot heeft ontwikkeld die ruim 1.000 bakstenen per uur kan metselen. Met behulp van de robot is het volgens Fastbrick Robotics mogelijk de muren van een standaard woonhuis in slechts twee dagen te bouwen. 
De Hadrian X van Fastbrick Robotics (bron: Fastbrick Robotics)

De robot Hadrian X van Fastbrick Robotics is tien jaar in ontwikkeling geweest en heeft 7 miljoen dollar gekost. Met de robot wil het bedrijf inspelen op het tekort aan metselaars in het Australische Perth, de thuishaven van Fastbrick Robotics. Het bedrijf gaf in 2015 aan dat de gemiddelde leeftijd van metselaars in Perth snel oploopt, aangezien er nauwelijks nieuwe instroom is in de markt. Hierdoor dreigt volgens Fastbrick Robotics een tekort te ontstaan aan metselaars. 

30 meter lange robotarm

Hadrian X moet dit tekort opvangen door metselwerk te automatiseren. De robot is voorzien van een 30 meter lange robotarm, die het mogelijk maakt bakstenen op iedere gewenste locatie in een muur te plaatsen zonder de robot hiervoor te hoeven verplaatsen. De Hadrian X is gemonteerd op een vrachtwagen en kan hierdoor relatief eenvoudig naar iedere gewenste locatie worden gereden. 

De robot wordt geprogrammeerd met behulp van The Architectural Designer (TAD), een add-on voor de SOLIDWORKS 3D CAD-software. Ontwikkelaars kunnen hierdoor in SOLIDWORKS een 3D-model maken van een muur, waarna Hadrian X deze muur geautomatiseerd kan metselen. 

Proefproject in Perth

Eerder is al een proefproject met de Hardian X uitgevoerd in Perth. Fastbrick Robotics heeft in samenwerking met het bedrijf Archistruct Builders & Designers met behulp van de robot een woonhuis gebouwd. Hierbij is gebruik gemaakt van een speciaal soort bakstenen die in elkaar haken, waardoor alleen aan de boven- en onderzijde specie hoeft worden aangebracht. Fastbrick Robotics meldt dat deze techniek ook zorgt voor een hogere thermische efficiëntie van de woning en een sterkere structuur. In de onderstaande animatie is de Hadrian X in actie te zien. 

Caterpillar maakt nu bekend 2 miljoen dollar in Fastbrick Robotics te steken. Het bedrijf heeft een optie om in een later stadium nog eens 8 miljoen dollar in de Australische organisatie te investeren. Daarnaast gaan Caterpillar en Fastbrick Robotics samenwerken om de Hadrian X als commercieel product op de markt te brengen. Hiervoor hebben de bedrijven een Memorandum of Understanding (MoU) met een looptijd van een jaar ondertekend. Deze MoU kan worden verlengd. 

Business model ontwikkelen

Als onderdeel van de samenwerking wordt een strategische raad geformeerd waarin vertegenwoordigers van zowel Caterpillar als Fastbrick Robotics zitting nemen. Deze raad gaat een raamwerk ontwikkelingen voor de samenwerking tussen beide partijen rond de ontwikkeling, productie en verkoop van de technologie van Fastbrick Robotics, evenals diensten die rond de Hadrian X zullen worden aangeboden. Ook gaat de raad business modellen ontwikkelen voor verschillende landen en regio’s. Caterpillar is gedurende de looptijd van de MoU de exclusieve ontwikkelpartner van Fastbrick Robotics. 

Het is niet bekend wanneer de partijen een commerciële variant van de Hadrian X op de markt willen brengen. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Bron: Caterpillar

Bron: Fastbrick Robotics

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond