maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 10 november 2021

Hyperloop tussen Amsterdam en Rotterdam kan 600.000 ton CO2-uitstoot schelen

De inzet van een hyperloop tussen Amsterdam en Rotterdam kan interessante voordelen bieden. Zo kan het transportmiddel het concurrentievermogen van bedrijven in de regio aanzienlijk vergroten. Ook kan de hyperloop de uitstoot van CO2 met 600.000 ton terugdringen in 2050, ook indien de CO2-uitstoot tijdens de bouw wordt meegerekend.

Dit blijkt uit onderzoek van Hardt Hyperloop, Antea Group Nederland, @Balance – Advies, Projecten, Interim, Royal HaskoningDHV en SCenergy naar de haalbaarheid van een hyperloop-verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam. De partijen zetten in hun onderzoeksrapport enkele eigenschappen van de hyperloop op een rij:

 • Een hoge capaciteit met ruim 20.000 passagiers of 20.000 pallets met vracht per uur in iedere richting met een snelheid van 700 km/u.
 • Hoge snelheden mogelijk met snelheden die variëren van 100 km/u voor lokale verbindingen tot 700 km/u voor internationale verbindingen.
 • Een laag energieverbruik met 38 Wh per passagier per kilometer bij een snelheid van 700 km/u, en 15 Wh per ton per kilometer bij 200 km/u.
 • Lage onderhoudsbehoefte dankzij het gebruik van frictieloze magnetische levitatie en zowel aandrijving als koppeling zonder bewegende onderdelen met een minimale slijtage.
 • Geen operationele emissies door zijn elektrische aandrijving op basis van duurzame energie.
 • Minimale infrastructurele voetafdruk door gebruik van verhoogde infrastructuur, waardoor de hyperloop naast bestaande infrastructuur en integratie met bestaande transporthubs kan worden uitgerold.
 • Lagere kosten dan iedere andere vergelijkbare transportmethode.

Drukste goederencorridor van Nederland

Het traject tussen Amsterdam en Rotterdam is de drukste goederencorridor van Nederland. Zo is de A4 consistent een van de top drie drukte snelwegen in Nederland. De snelwegen rondom Rotterdam en Den Haag staan consequent in de top 10.

Zo reden in 2020 tussen Den Haag en Amsterdam op een gemiddelde weekdag 12.000 vrachtwagens noordwaarts, terwijl 10.000 zuidwaarts reden. Rondom Rotterdam gaat het om vergelijkbare cijfers. Op snelwegen rondom Den Haag reden in 2020 op een gemiddelde weekdag 10.000 vrachtwagens noordwaarts en een gelijke hoeveelheid zuidwaarts.

1.100 vrachtwagens per dag minder

Het uitrollen van een hyperloop-corrider tussen Rotterdam en Amsterdam is volgens het onderzoek voldoende voor het terugdringen van het aantal vrachtwagens per weekdag met bijna 1.100 stuks op de A4. Indien het netwerk verder wordt uitgebouwd kan de hyperloop in 2050 dagelijks ruim 2.500 vrachtwagens vervangen. Ook kan het netwerk een duurzaam alternatief bieden van vluchten binnen Europa.

Het Cargo Hyperloop Holland project moet verschillende uitdagingen het hoofd bieden:

 • Het terugdringen van de hoeveelheid wegverkeer en opstoppingen op de A4 tussen Amsterdam en Rotterdam door het bieden van een alternatieve transportmethode.
 • Het reduceren van de CO2- en andere transport-gerelateerde emissies en hierdoor bijdragen aan het realiseren van regionale en nationale duurzaamheidsdoelstellingen.
 • Het realiseren van toekomstige economische groei voor Noord- en Zuid-Holland door het verbeteren van de bereikbaarheid en connectiviteit tussen logistieke en industriële centra in de regio.
 • Het initiëren van de ontwikkeling van een Europees hyperloopnetwerk voor het implementeren van een pilot-hyperloopproject.
 • Het verbeteren van de betrouwbaarheid van transport en transporttijden voor schippers in Noord- en Zuid-Holland.
 • Het realiseren van besparingen en verbeteren van de efficiëntie van andere transportinfrastructuur die in de regio op de planning staat.

Congestie verminderen

Het Cargo Hyperloop Holland is een initiatief van Hardt Hyperloop. Het bedrijf ziet grote kansen voor de logistieke sector in het gebruik van de hyperloop. Dominik Härtl van Hardt Hyperloop leidde de Cargo-hyperloop Holland-studie en legt uit: “We hebben dit onderzoek anders benaderd dan eerder uitgevoerde hyperloopstudies door de toekomstige gebruikers en andere belangrijke stakeholders er direct bij te betrekken. We hebben een samenwerkingsverband opgezet met 35 stakeholders uit de private en publieke sector, waaronder enkele van de grootste Nederlandse exporteurs uit de tuinbouw en voedingsindustrie. Zij hebben niet alleen cruciale input geleverd voor de productvereisten, maar ook bijgedragen aan de keuze van de locaties van de hubs en het tracé. Het project volgt grotendeels de snelweg A4, die steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam met elkaar verbindt. De A4 is van cruciaal belang is voor de economie van deze regio, maar behoort ook tot de meest overbelaste snelwegen van Nederland. De nu voorgestelde oplossingen zullen dit probleem slechts gedeeltelijk oplossen. Hyperloop zou de capaciteit kunnen verhogen en zo de congestie op dit traject kunnen verminderen en tegelijk de connectiviteit en productiviteit kunnen verhogen.”

Naast het reduceren van de CO2-uitstoot biedt de inzet van de hyperloop volgens Hardt Hyperloop andere voordelen. Zo kan het veel negatieve neveneffecten van de logistieke sector verminderen. “Denk daarbij aan minder ongevallen, minder lawaai, en minder files als niet alle transport meer over de snelweg hoeft”, legt Härtl uit.

Grote economische voordelen

Het opzetten van een dergelijk hyperlooptraject brengt een flinke investering met zich mee. Hardt Hyperloop verwacht dat deze kosten echter snel kunnen worden terugverdiend dankzij de grote economische voordelen. Härtl: “De kosten van het project worden geraamd op ongeveer 1,5 miljard euro. Dit is een stuk minder dan de in het recente verleden gedane en geplande investeringen in infrastructuur in de regio. Echter, de economische voordelen zijn groot. De industrie krijgt een flinke boost en het biedt werkgelegenheid aan minstens 13.000 mensen. Samen met de CO2-redactie en verbeterde en betrouwbare transporttijden die we met dit project kunnen realiseren, maakt dat de hyperloop een hele goede investering.”

Voor het volledig benutten van de potentiële economische voordelen adviseert het onderzoek de aanleg van de volledige Cargo-hyperloop Holland-corridor. Deze corridor doet in totaal twaalf hubs in Noord- en Zuid-Holland aan. Het optimaliseren van de logistieke processen en introduceren van transportdiensten op de hyperloop kan het project in totaal ongeveer 3,2 miljard euro aan voordeel opleveren. Het project biedt een netto contante waarde van bijna 2 miljard euro en een verhouding baten/kosten van 2,62. Indien binnen dezelfde infrastructuur ook passagiers worden vervoerd kunnen de baten nog hoger uitvallen.

Pilotproject

In het onderzoek is ook gekeken naar een geschikte locatie voor een pilotproject. De verbinding tussen de Greenports is hiervoor volgens de betrokken ‘bijzonder veelbelovend’ en laat ook als zelfstandige route een sterke economische prestatie zien. Härtl: “Een Greenport-traject zou heel mooi kunnen dienen als een technologische demonstratiemodel waarbij ook alle commerciële mogelijkheden van de hyperloop kunnen worden getoond. Op zijn beurt zou dit traject kunnen bijdragen aan het creëren van maatschappelijk draagvlak en ook mensen warm kunnen maken om te reizen met de hyperloop als aantoonbaar veilig vervoersmiddel.”

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Belangrijke stap in realisatie waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied

(productnews)
Vier bedrijven in het Noordzeekanaalgebied zetten een concrete vervolgstap voor een aansluiting op het toekomstige...
Vier bedrijven in het Noordzeekanaalgebied zetten een concrete vervolgstap voor een aansluiting op het toekomstige waterstofnetwerk van Gasunie. Dit doen ze omdat zij waterstof willen gaan produceren of gebruiken. Vattenfall,...
Energie / 20-05-2024
Lees meer

Medtronic mag oplaadbare spinal cord stimulator in VS op markt brengen

Medtronic mag oplaadbare spinal cord stimulator in VS op markt brengen

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 20-05-2024
(productnews)
De Inceptiv oplaadbare spinal cord stimulator (CSC) van Medtronic is in de Verenigde Staten (VS) door de Food and Drug...
De Inceptiv oplaadbare spinal cord stimulator (CSC) van Medtronic is in de Verenigde Staten (VS) door de Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor de behandeling van chronische pijn. Het...
Medisch & Zorg / 20-05-2024
Lees meer

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 15-05-2024
(productnews)
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een...
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een belangrijke stap richting de invoering van de Europese sector- en...
Medisch & Zorg / 15-05-2024
Lees meer

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 14-05-2024
(productnews)
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week...
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week opnieuw de fabriek binnen te dringen. Ook dreigen zij met...
Automotive / 14-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven