maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 06 december 2022

Europese Raad akkoord met European Chips Act

De Europese ministers van Economische Zaken zijn akkoord met de European Chips Act. Deze nieuwe Europese wetgeving is gericht op het stimuleren van chipproductie op Europese bodem. De Europese Commissie wil zo de afhankelijkheid van de EU van het buitenland afbouwen.

Chips spelen een cruciale rol in een zeer breed scala aan apparaten. Denk hierbij aan high-tech apparatuur zoals industriële robots en productiesystemen, maar ook aan huishoudelijke apparaten als koelkasten en vaatwassers, auto’s, computers en mobiele telefoons. Een tekort aan chips verstoorde afgelopen jaar dan ook de productie van een groot aantal goederen.

Automotive-sector hard getroffen

Een van de sectoren die het hardst is getroffen is de automotive-sector. Uit cijfers van Allianz Trade bleek in september dat door het chiptekort wereldwijd 18 miljard voertuigen minder zijn geproduceerd. Met name Europese autofabrikanten zijn hard getroffen door de tekorten. De kosten van het chiptekort voor Europese fabrikanten in 2021 en 2022 schat Allianz Trade op zo’n 100 miljard euro.

Herhaling voorkomen

De European Chips Act moet herhaling van deze situatie voorkomen. Met behulp van de wetgeving wil de Europese Commissie subsidies en belastingvoordelen beschikbaar maken voor chipbedrijven die op Europese bodem chipproductie willen opzetten of vergroten. Op deze wijze moet de EU niet alleen minder afhankelijk worden van het buitenland wat betreft chipproductie. Op de middellange termijn wil de Europese Commissie dat de EU een leider is in de productie van halfgeleiders.

Als onderdeel van de European Chips Act moet een budget van ruim 43 miljard euro beschikbaar worden. Dit budget moet bestaan uit zowel private als publieke investeringen. Een kwart van het budget moet afkomstig zijn uit publieke fondsen. De Europese Commissie wil dat de private sector de overige driekwart inbrengt.

Subsidie voor meer chips dan oorspronkelijk beoogd

De European Chips Act is in februari aangekondigd door de Europese Commissie. De versie waarmee de Europese ministerie van Economische Zaken nu instemmen is een gewijzigde versie van dit voorstel. De aangepaste variant biedt onder meer ruimte voor subsidie voor meer soorten chips. Het gaat daarbij om alle chips die innovatie kunnen teweegbrengen op het gebied van rekenkracht, energie-efficiëntie, milieu en kunstmatige intelligentie (AI).

Diverse investeringen aangekondigd

Diverse bedrijven kondigden al aan een uitbreiding van hun chipproductie in de EU aan. Denk hierbij aan Bosch, dat tot en met 2026 zo’n 3 miljard euro investeert in het uitbreiden van zijn chipproductie. Het bedrijf wil zo onder meer meer chips kunnen leveren aan de automotive-industrie.

Bosch investeert 170 miljoen euro in twee nieuwe R&D-centra in Duitsland. 250 miljoen euro is gericht op het uitbreiden van een wafer fab in Dresden. Ook kondigt Bosch onderzoek aan naar de productie van chips op basis van galliumnitride.

Intel investeert 17 miljard euro

Een ander voorbeeld is Intel, dat in maart een investering van 17 miljard euro aankondigde in twee chipfabrieken in het eveneens Duitse Maagdenburg. Het Amerikaanse bedrijf spreekt van een ‘megalocatie’ voor chipproductie. Ook Nederland is als vestigingslocatie overwogen, maar verloor de strijd van Duitsland.

Intel verwacht dat de bouw van de productiefaciliteiten in de eerste helft van 2023 start. De productie kan vervolgens in 2027 van start gaan. Op termijn overweegt Intel de locatie uit te breiden naar zes tot acht chipfabrieken.

Tegelijkertijd investeert Intel ook in Frankrijk. In Plateau de Saclay, even ten zuiden van Parijs, realiseert het bedrijf een R&D-locatie. Intel wil van Frankrijk zijn Europese hoofdkantoor maken voor R&D op het gebied van chips gericht op high-performance computing en kunstmatige intelligentie. Daarnaast investeert Intel in R&D-centra in Polen en Spanje.

US Chips and Science Act

Naast de EU zet ook de Verenigde Staten (VS) in op het vergroten van de chipproductie op eigen bodem. De Amerikanen presenteerden hiervoor de US Chips and Science Act. Deze wet is in augustus ondertekend door de Amerikaanse president Joe Biden. In totaal maken de VS 52 miljard dollar vrij voor het stimuleren van de productie van en onderzoek naar halfgeleiders op Amerikaans grondgebied. De VS wil hiermee net als de EU de afhankelijkheid van het buitenland afbouwen.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: axonite via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Robotbedrijf Avular verhuist naar voormalig glaslaboratorium van Philips in Eindhoven

(productnews)
Robotbedrijf Avular neemt volgend jaar intrek in het voormalig glaslaboratorium van Philips op Strijp-T in Eindhoven. Het...
Robotbedrijf Avular neemt volgend jaar intrek in het voormalig glaslaboratorium van Philips op Strijp-T in Eindhoven. Het bedrijf wil met de verhuizing zijn groeiambities ondersteunen. Avular richt zich op de...
Algemeen / 29-03-2023
Lees meer

Relativity Space lanceert 3D-geprinte raket alsnog

Relativity Space lanceert 3D-geprinte raket alsnog

(PARTNER NIEUWS)
Geen categorie / 28-03-2023
(productnews)
Een 3D-geprinte raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Relativity Space is afgelopen week alsnog gelanceerd. Het...
Een 3D-geprinte raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Relativity Space is afgelopen week alsnog gelanceerd. Het bedrijf spreekt van een succes, al kwam de Terran 1-raket door een motorstoring niet hoger...
Geen categorie / 28-03-2023
Lees meer

Nederland bouwt grootschalige productielocatie voor waterstof op zee

(productnews)
Nederland wil in het windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden de eerste grootschalige waterstofproductie op zee...
Nederland wil in het windenergiegebied Ten noorden van de Waddeneilanden de eerste grootschalige waterstofproductie op zee realiseren. Het windpark moet goed zijn voor circa 500 megawatt aan elektrolysecapaciteit. Het park...
Energie / 28-03-2023
Lees meer

Bedrijven voorspellen productiviteitsboost door digitale transformatie

(productnews)
Europese bedrijven verwachten dat digitale transformatie projecten de productiviteit met gemiddeld 38% zullen verhogen....
Europese bedrijven verwachten dat digitale transformatie projecten de productiviteit met gemiddeld 38% zullen verhogen. Daarbij verwachten ze de totale Return on Investment (ROI) over iets minder dan 5 jaar. Nieuw...
Algemeen / 27-03-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven