maart 2022 - Jaarbeurs
Lucht & Ruimtevaart / 21 maart 2023

Lancering van 3D-geprinte raket Terran 1 door problemen uitgesteld

De lancering van een 3D-geprinte raket is afgelopen week op het laatste moment afgeblazen. Door diverse problemen kon de lancering van de Terran 1-raket van Relativity Space geen doorgang vinden.

De Terran-1 is een raket die voor 85% bestaat uit 3D-geprinte onderdelen. De verschillende trappen van de raket zijn in februari op elkaar geplaatst als test. De lancering van de raket stond eigenlijk al voor 8 maart op de planning. Deze poging is toen afgeblazen vanwege een afwijkende temperatuur van de vloeibare zuurstof waarvan de tweede trap gebruik maakt.

Harde wind op grote hoogte

Een nieuwe lanceerpoging stond zaterdag 11 maart op de planning. Ook deze poging is echter niet goed verlopen. De lancering zou in eerste instantie zaterdag om 13:45 uur lokale tijd plaatsvinden. Deze lancering werd echter een uur uitgesteld met het oog op harde wind op grote hoogte.

Deze uitgestelde eerste poging mislukte echter. Ditmaal doordat de negen Aeon 1-motoren vrijwel direct na de ontsteking uitvielen. Relativity Space spreekt van een zogeheten ‘corner case’ in de automatisering van het ontkoppelingsysteem van de rakettrappen. Een corner case omschrijft een probleem dat zich alleen buiten de normale bedrijfsparameters voordoet.

Te lage brandstofdruk

Een tweede poging vond plaats om 16:00 uur, eveneens op zaterdag 11 maart. Ook deze derde poging is echter mislukt. De lancering is afgebroken nog voordat de motoren zijn ontstoken. Relativity Space meldt dat de aanleiding hiervoor een te lage brandstofdruk op de bovenste trap was.

Een derde poging kon niet meer op zaterdag 11 maart plaatsvinden. Dit aangezien het lanceervenster ten einde liep. Een nieuwe datum voor een nieuwe lanceerpoging is nog niet door Relativity Space bekend gemaakt.

Kenmerkend aan de Terran 1 is dat 85% van de onderdelen van de raket zijn 3D-geprint. Relativity Space ziet grote voordelen aan deze werkwijze. Zo stelt het bedrijf de Terran 1 – en zijn andere raket Terran R – in slechts 60 dagen te kunnen vervaardigen van grondstoffen tot raket.

Bron foto: Relativity Space

De Terran 1 is opgebouwd uit twee trappen en een tussentrap. De raket is in staat ladingen tot 1.250 kilogram naar de ruimte transporteren. De maximale lading van de raket is afhankelijk van de baan rond de aarde die klanten willen bereiken. Zo is een lage baan rond de aarde op een afstand tot 185 kilometer mogelijk met een lading van 1.250 kilogram. Voor een heliosynchrone baan is een lading van 900 kilogram (tot 500 kilometer van aarde) of 700 kilogram (tot 1.200 kilometer van aarde) haalbaar.

Aeon-thrusters

De raket maakt gebruik van negen Aeon-thrusters, die aan de onderzijde van de raket zijn geplaatst. Deze thruster zijn 3D-geprint. Hierbij is een ontwerp gehanteerd dat voor een hogere betrouwbaarheid moet zorgen. De motoren zijn onder meer voorzien van een relatief beperkt aantal onderdelen in de verbrandingskamers, ontsteking, turbopompen, zogeheten ‘reaction control thrusters’ en druksystemen.

Deze thrusters maken gebruik van een combinatie van vloeibaar zuurstof en vloeibaar aardgas als brandstof. Deze brandstof is volgens het raketbedrijf niet alleen optimaal voor het aandrijven van raketten, maar ook de meest eenvoudig produceerbare brandstof op Mars.

Terran R

Relativity Space werkt ook aan een tweede raket: de Terran R. Herbruikbaarheid staat in dit ontwerp centraal; zowel de motoren, eerste trap, tweede trap als neuskegel zijn na een lancering opnieuw inzetbaar. De Terran R moet meer dan 20.000 kilo in een lage baan rond de aarde kunnen brengen. Meer informatie over de Terran R is hier beschikbaar.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron foto’s: Relativity Space

Deel dit artikel

Meer nieuws

EU-besluit over importheffingen op Chinese EV’s deze week verwacht

(productnews)
De Europese Commissie neemt naar verwachting deze week een definitief besluit over mogelijke importheffingen op elektrische...
De Europese Commissie neemt naar verwachting deze week een definitief besluit over mogelijke importheffingen op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij. Het wil hiermee naar eigen zeggen een gelijk speelveld...
Automotive / 11-06-2024
Lees meer

Gemiddelde verkoopprijs van industriële robots daalt

Gemiddelde verkoopprijs van industriële robots daalt

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 11-06-2024
(productnews)
Meer dan 500.000 industriële robots zijn in 2023 wereldwijd verscheept. Het aantal is ongeveer gelijk aan 2022. Wel is de...
Meer dan 500.000 industriële robots zijn in 2023 wereldwijd verscheept. Het aantal is ongeveer gelijk aan 2022. Wel is de gemiddelde verkoopprijs van industriële robots in het afgelopen jaar gedaald....
High tech / 11-06-2024
Lees meer

Hoogste woontoren in aanbouw

Hoogste woontoren in aanbouw

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 10-06-2024
(productnews)
In Dubai staat al het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa, en nu is bekend geworden dat binnenkort ook ’s...
In Dubai staat al het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa, en nu is bekend geworden dat binnenkort ook ’s werelds hoogste wolkenkrabber met woningen in Dubai zal verrijzen....
Bouw & Constructie / 10-06-2024
Lees meer

DARPA test nieuwe robot-onderzeeër

DARPA test nieuwe robot-onderzeeër

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 10-06-2024
(productnews)
DARPA heeft eindelijk meer onthuld over de mysterieuze robotonderzeeër Manta Ray (mantarog), met indrukwekkende nieuwe...
DARPA heeft eindelijk meer onthuld over de mysterieuze robotonderzeeër Manta Ray (mantarog), met indrukwekkende nieuwe beelden van het prototype van het onbemande onderwatervoertuig (UUV) dat voor het eerst getest werd...
Scheepsbouw & Offshore / 10-06-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven