maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 26 februari 2024

Vijf robottrends in 2024

International Federation of Robotics (IFR) maakte begin januari wereldkundig waar de robotdichtheid het dichtst is ter wereld. De voorraad operationele robots over de hele wereld heeft inmiddels een nieuw record bereikt van ongeveer 3,9 miljoen exemplaren. Dit aantal is gedreven door een aantal bijzondere technologische innovaties. IFR zet vijf robottrends op een rij.

De snelheid waarmee robots in fabrieken over de hele wereld worden toegepast is indrukwekkend: de nieuwe gemiddelde robotdichtheid wereldwijd heeft een recordhoogte bereikt van 151 robots per 10.000 werknemers. Dit is meer dan het dubbele van het aantal dat in 2016 werd gemeten. Volgens het IFR zijn er vijf robottrends die de laatste tijd steeds meer terrein winnen.

1. Artificiële intelligentie (AI) en machine learning

De trend om artificiële intelligentie te gebruiken in robotica en automatisering blijft groeien. De opkomst van generatieve AI maakt nieuwe oplossingen mogelijk. Deze subset van AI is gespecialiseerd in het creëren van iets nieuws uit dingen die het via training heeft geleerd en is populair gemaakt door tools zoals ChatGPT. Robotfabrikanten ontwikkelen generatieve AI-gestuurde interfaces waarmee gebruikers robots intuïtiever kunnen programmeren door natuurlijke taal te gebruiken in plaats van code. Werknemers hebben niet langer gespecialiseerde programmeervaardigheden nodig om de acties van de robot te selecteren en aan te passen.

Voorspellend onderhoud

Naast generatieve AI komt voorspellende AI steeds vaker voor . Gegevens over robotprestaties worden geanalyseerd om de toekomstige staat van systemen te bepalen. Voorspellend onderhoud kan zorgen voor minder downtime van machines. In de automotive kost elk uur niet geplande stilstand naar schatting 1,3 miljoen dollar – zo meldt de Information Technology & Innovation Foundation. Dit wijst op het enorme kostenbesparingspotentieel van voorspellend onderhoud. Machine learning kan ook data analyseren van meerdere robots die hetzelfde proces uitvoeren. Het voordeel hiervan is optimalisatie. Over het algemeen geldt: hoe meer gegevens een machine learning algoritme ontvangt, hoe beter het presteert.

2 – Cobots breiden uit naar nieuwe toepassingen

De samenwerking tussen mens en robot blijft een belangrijke trend in de robotica. Dankzij de snelle vooruitgang op het gebied van sensoren, vision-technologieën en slimme grijpers kunnen robots in realtime reageren op veranderingen in hun omgeving en zo veilig naast menselijke werknemers werken.
Cobots bieden een nieuw hulpmiddel en kunnen werknemers ontlasten en ondersteunen. Ze kunnen helpen bij taken waarbij zware onderdelen getild moet worden, waarbij repeterende bewegingen nodig zijn of waarbij in gevaarlijke omgevingen moet worden gewerkt. Het aanbod van collaboratieve toepassingen door robotfabrikanten blijft groeien. Een recente marktontwikkeling is de toename van cobot lastoepassingen, gedreven door een tekort aan geschoolde lassers. Deze vraag toont aan dat automatisering geen tekort aan arbeidskrachten veroorzaakt, maar eerder een middel is om dit tekort op te lossen. Er komen ook nieuwe concurrenten op de markt met een specifieke focus op cobots. Mobiele manipulatoren, de combinatie van collaboratieve robotarmen en mobiele robots (AMR’s), bieden nieuwe gebruiksscenario’s die de vraag naar cobots aanzienlijk kunnen vergroten.

3 – Mobiele manipulatoren

Mobiele manipulatoren – de zogenaamde “MoMas” – automatiseren material handling taken in sectoren zoals de automotive, logistiek of lucht- en ruimtevaart. Ze combineren de mobiliteit van robotplatforms met de beweeglijkheid van manipulatorarmen. Hierdoor kunnen ze door complexe omgevingen navigeren en objecten manipuleren, wat cruciaal is voor toepassingen in de productie. Uitgerust met sensoren en camera’s voeren deze robots inspecties en onderhoudstaken uit op machines en apparatuur. Een van de belangrijke voordelen van MoMas is hun vermogen om samen te werken en werknemers te ondersteunen. Een tekort aan geschoolde technici zal de vraag waarschijnlijk doen toenemen.

4 – Digital twins

Digital twin-technologie wordt steeds vaker gebruikt als hulpmiddel om de prestaties van een fysiek systeem te optimaliseren door een virtuele replica te maken. Aangezien robots steeds meer digitaal geïntegreerd zijn in fabrieken, kunnen digital twins hun operationele gegevens uit de echte wereld gebruiken om simulaties uit te voeren en waarschijnlijke uitkomsten te voorspellen. Omdat de twin puur als computermodel bestaat, kan hij zonder veiligheidsimplicaties worden getest en aangepast. Dit leidt tot kostenbesparing. Digital twins overbruggen de kloof tussen de digitale en de fysieke wereld.

5 – Humanoïde robots

Robotica is getuige van aanzienlijke vooruitgang in humanoïde robots. Ze zijn ontworpen om een breed scala aan taken uit te voeren in verschillende omgevingen. Dankzij het mensachtige ontwerp met twee armen en twee benen kan de robot flexibel worden ingezet in werkomgevingen die eigenlijk voor mensen zijn gemaakt. Hij kan daardoor gemakkelijk worden geïntegreerd in bijvoorbeeld bestaande magazijnprocessen en -infrastructuur.

Robottrends

“De vijf elkaar versterkende robottrends in 2024 laten zien dat robotica een multidisciplinair gebied is waar technologieën samenkomen om intelligente oplossingen te creëren voor een breed scala aan taken”, zegt Marina Bill, voorzitter van de International Federation of Robotics. “Deze vooruitgang blijft vorm geven aan de samensmelting van de industriële en dienstverlenende robotica-sectoren en de toekomst van werk.”

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven