maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 03 april 2024

Nvidia en Apptronik bundelen kunstmatige intelligentie met humanoïde robot

Nvidia en Apptronik gaan een samenwerking aan. Apptronik integreert een AI-model van Nvidia voor het trainen van robots met zijn humanoïde robot Apollo. Mercedes-Benz test de robot momenteel in een fabriek, waar Apollo onderdelen naar de productielijn brengt en componenten inspecteert.

Apptronik integreert een general-purpose foundation model voor het trainen van robots dat onderdeel uitmaakt van Project GR00T. Dit project is eerder deze maand door Nvidia aangekondigd en omvat meerdere foundation models. GR00T staat voor Generalist Robot 00 Technology. Het bestaat uit een zogeheten foundation models, deep learning-algoritmes die is getraind op een zeer brede dataset. Dit maakt het mogelijk de algoritmes toe te passen in een breed scala aan scenario’s. Foundation models spelent onder meer in het bekende ChatGPT van OpenAI een belangrijke rol.

Doorbraken versnellen

Nvidia wil het met Project GR00T het realiseren van doorbraken in de ontwikkeling van robots en embodied AI versnellen. Embodied AI is een term die robots omschrijft die worden aangestuurd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Zij kunnen onder meer interactie hebben met hun omgeving en hiervan leren.

Robots die gebruik maken van Project GR00T kunnen onder meer natuurlijke taal begrijpen en bewegingen nabootsen door het observeren van menselijke acties. Op deze manier kunnen zij onder meer snel de coördinatie en behendigheid opdoen om in de fysieke wereld te navigeren, hiermee interactie te hebben en zich hieraan aan te passen.

172 cm hoog en 72 kg zwaar

Project GR00T is geïntroduceerd op de recente GTC 2024 AI-conferentie van Nvidia. Jensen Huang, topman van Nvidia, toonde hier diverse robots die Project GR00T gebruiken. Een daarvan is Apollo van Apptronik, een humanoïde robot ongeveer 172 cm hoog en weegt zo’n 72 kg. De robot kan een gewicht van bijna 25 kg tillen.

Apollo is voorzien van een systeem dat de krachten die de robot uitoefent aanpast op zijn omgeving. Dit systeem zorgt dat de robot veilig kan samenwerken met mensen, op een manier die veel weg heeft van collaboratieve robots. De veiligheidszone die Apollo daarbij hanteert en het gedrag van de robot indien een object zich in deze zone bevindt zijn instelbaar.

Volgende stap voorspellen

Met de integratie van het GR00T foundation model en Apollo geeft Apptronik ontwikkelaars de mogelijkheid de robot via tekst, video en menselijke handelingen algemene taken aan te leren. Al langer is het mogelijk robots te trainen door handelingen voor te doen. Robots repliceren hierbij de bewegingen van de mens.

De integratie met het foundation model van Project GR00T gaat verder en stelt robots in staat op basis van hun waarnemingen zijn omgeving te herkennen en te voorspellen welke volgende stap het moet uitvoeren om zijn doel te bereiken.

Sap persen en serveren

Op GTC 2024 demonstreerde Apptronik onder meer hoe Apollo dankzij zijn integratie met de GR00T foundation modellen een sapcentrifuge kan bedienen, en vervolgens het sap kan serveren aan een persoon. Om dit mogelijk te maken is Apollo voorzien van NVIDIA Jetson AGX Orin en Jetson Orin NX modules, wat hardware is voor het draaien van autonome systemen. Nvidia biedt zeven soorten Jetson-modules aan. Het instapmodel is de Jetson Orin Nano, terwijl de Jetson AGX Orin-modules het topmodel zijn.

De Apollo robot is overigens niet nieuw en in augustus 2023 gelanceerd. Apptronik richt zich met de robot naar eigen zeggen op vriendelijke interactie, massaproductie en veiligheid. Het wil de manier van werken in de industrie transformeren, en daarbij de menselijke ervaring verbeteren.

Deal met Mercedes-Benz

Apptronik kondigt ook een samenwerking met autofabrikant Mercedes-Benz aan. De partijen willen samen toepassingen voor geavanceerde robotica in de productieprocessen van Mercedes-Benz identificeren. Als onderdeel hiervan integreert de autofabrikant Apollo in zijn productieproces.

De partijen zien onder meer kansen rondom het automatiseren van taken in omgevingen die zijn ontworpen voor mensen. Dit maakt omvangrijke aanpassingen in fabrieken overbodig, en vereenvoudigt de omarming van robots. Humanoïde robots kunnen onder meer helpen fysiek veeleisende, repetitieve en saaie taken te automatiseren waarvoor moeilijk personeel te vinden is.

Meer informatie over Apollo is hier beschikbaar. Over de Project GR00T foundation models is hier meer beschikbaar.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Apptronik

Deel dit artikel

Meer nieuws

Onderzoek: helft van de bedrijven betaalt regelmatig facturen te laat

(productnews)
Het lukt Nederlandse bedrijven nog altijd niet om hun facturen binnen de afgesproken betaaltermijn te betalen. Slechts...
Het lukt Nederlandse bedrijven nog altijd niet om hun facturen binnen de afgesproken betaaltermijn te betalen. Slechts ongeveer de helft van de bedrijven geeft aan vrijwel alle facturen (80 tot 100%) netjes op tijd te...
Algemeen / 29-04-2024
Lees meer

Betaalbare starterswoning in 18 uur 3D-geprint

Betaalbare starterswoning in 18 uur 3D-geprint

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 29-04-2024
(productnews)
Een van de meest opwindende mogelijkheden van 3D-geprinte architectuur is dat het een revolutie teweeg kan brengen op het...
Een van de meest opwindende mogelijkheden van 3D-geprinte architectuur is dat het een revolutie teweeg kan brengen op het gebied van betaalbare huisvesting. Het Portugese Havelar laat zien dat dit...
Bouw & Constructie / 29-04-2024
Lees meer

UltiMaker kondigt industriële 3D-printer UltiMaker Factor 4 aan

(productnews)
UltiMaker lanceert de UltiMaker Factor 4, een 3D-printer gericht op licht industriële toepassingen. Denk daarbij aan de...
UltiMaker lanceert de UltiMaker Factor 4, een 3D-printer gericht op licht industriële toepassingen. Denk daarbij aan de ontwikkeling en productie van proceskritische tools en componenten. Het nieuwe systeem is gepresenteerd...
High tech / 29-04-2024
Lees meer

BionicBee kan autonoom in een zwerm vliegen

BionicBee kan autonoom in een zwerm vliegen

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 29-04-2024
(productnews)
Een nieuwe drone van het Bionic Learning Network is in staat met een groot aantal van zijn soortgenoten autonoom in een...
Een nieuwe drone van het Bionic Learning Network is in staat met een groot aantal van zijn soortgenoten autonoom in een zwerm te vliegen. Daarbij is het mogelijk de volledige...
Algemeen / 29-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven