maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 30 januari 2023

Europese subsidie voor project dat afval omzet in groene waterstof

RWE krijgt 108 miljoen euro subsidie uit het innovatiefonds van de Europese Unie voor het project FUREC. Binnen dit project zet RWE restafval om in waterstof.

Het FUREC-project is gericht op de productie van circulaire en groene waterstof uit niet-recyclebaar vast huishoudelijk afval. Het gaat daarbij om afval dat nu nog ter verbranding of stort wordt aangeboden. Het project vindt plaats in Limburg en moet op termijn groene waterstof gaan leveren aan het Limburgse industrieterrein Chemelot in Sittard-Geleen. FUREC staat voor ‘Fuse Reuse Recycle’.

Groene waterstof is waterstof die is gegenereerd met behulp van duurzame energie. Bij de productie van waterstof zet een elektrolyser water om in water en waterstof. Dit proces vraagt om energie. Indien hiervoor duurzame energie is gebruikt spreken we van groene waterstof. Is de gebruikte energie niet duurzaam opgewekt? Dan gaat het om grijze waterstof.

Financiering

Het FUREC-project ontvangt 108 miljoen euro financiering van het Innovatiefonds van de EU. CEO van RWE Generation Roger Miesen nam de financieringsovereenkomst in ontvangst op de Financing Innovative Clean Tech Conference in Brussel, België.

RWE spreekt van een ‘cruciale mijlpaal’ voor de voortgang van het FUREC-project. De uitvoer van het project vraagt om een investering van meer dan 600 miljoen euro. Het Innovatiefonds levert hieraan dan ook een belangrijke bijdragen. Dankzij deze financiering kan RWE naar eigen zeggen ‘in volle vaart door met de verdere ontwikkeling van het project, zoals het verkrijgen van de nodige toestemmingen en vergunningen’.

Tegelijkertijd wil het bedrijf contracten afsluiten met leverancier van installaties, maar ook met potentiële afnemers van waterstof en CO2 evenals bedrijven die afval in geschikte hoeveelheden en kwaliteit leveren. Dit afval is bij voorkeur afkomstig uit Limburg. Het afval wordt per schip of vrachtwagen aangevoerd. RWE beschikt hiervoor over een optie op een aantal hectaren grond, direct gelegen aan de haven. Eenmaal op locatie sorteert, verkleint en verwerkt RWE het afval tot korrels, die ook wel pellets heten.

Van huishoudelijk afval tot waterstof

RWE wil als onderdeel van het FUREC-project een voorbehandelingsinstallatie in het Limburgse Zevenellen. Deze installatie zet niet-recyclebaar vast huishoudelijk afval om in vaste teruggewonnen brandstofpellets. De installatie moet op jaarbasis zo’n 700.000 ton aan huishoudelijk afval verwerken. Ongeveer 50% hiervan moet van biogene oorsprong zijn. Denk daarbij aan textiel en papier.

De grondstofpellets die RWE in Zevenellen creëert worden in een tweede fabriek omgezet in waterstof. Deze fabriek bouwt RWE op het industrieterrein Chemelot in Limburg. De fabriek moet op jaarbasis zo’n 54.000 ton waterstof gaan produceren. Dit komt overeen met de opbrengst van een 700 megawatt offshore windpark met gekoppelde elektrolysers, meldt RWE.

Positieve impact op het milieu

De positieve impact op het milieu is naar verwachting groot. Zo dringt het gebruik van waterstof het aardgasgebruik van bedrijven op industrieterrein Chemelot naar verwachting met meer dan 280 miljoen kubieke meter per jaar terug. Dit komt neer op ongeveer de helft van het jaarlijkse binnenlandse gasverbruik in Limburg. Het FUREC-project moet op jaarbasis een besparing van ongeveer 400.000 ton CO2 realiseren.

Uit iedere ton afval wil RWE in het FUREC-project 60 kilo waterstof produceren en 340 kubieke meter aardgas vervangen. Het voorkomt hiermee 413 kilo CO2-uitstoot per ton afval.

CO2 afvangen, opslaan en inzetten als grondstof

Bij de productie van waterstof komt eveneens CO2 vrij. Deze CO2 vangt RWE af en slaat deze op. Op termijn wil het bedrijf de CO2 door de industrie laten inzetten als grondstof. De waterstof wordt lokaal op het industrieterrein van Chemelot afgezet ofwel getransporteerd naar industriële bedrijven in Rotterdam en het Ruhrgebied. FUREC bereidt de benodigde netaansluitingen voor op de waterstof- en CO₂-infrastructuur.

“FUREC is een uitstekend voorbeeld van de circulaire economie op zijn best, waarbij afval wordt gebruikt voor de productie van waterstof. De toezegging van het Innovatiefonds van de Europese Unie (EU) laat dit zien en onderstreept dat RWE met dit project een belangrijke bijdrage kan leveren aan het koolstofvrij maken van de economie. Voor de chemische industrie biedt waterstof een groot potentieel om het productieproces van grondstoffen duurzamer te maken. Dit is waar ons project om de hoek komt kijken. Met FUREC faciliteren we de ontwikkeling van een centrum voor de circulaire economie in de provincie Limburg. Tegelijkertijd stellen we de chemische industrie in staat haar CO₂-uitstoot te verminderen. Dankzij FUREC kan Limburg als blauwdruk dienen voor andere locaties in Nederland en in Europa”, aldus Roger Miesen, CEO van RWE Generation SE.

Proefinstallatie

Een definitief investeringsbesluit voor het project staat voor 2024 op de planning. Eerder realiseerde RWE al in samenwerking met machinebouwer John Cockerill een proefinstallatie voor het FUREC-project bij het innovatiecentrum van RWE in het Duitse Niederaußem. Het gaat daarbij om een zogenoemde torrefactie-installatie. De proefinstallatie is bedoeld om de processtappen te optimaliseren die nodig zijn voor de productie van waterstof uit restafval. RWE investeerde 3 miljoen euro in de installatie.

Meer informatie over het FUREC-project is hier beschikbaar.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: akitada31 via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 16-04-2024
(productnews)
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in...
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in sommige vakgebieden is gestegen, blijft groei in andere gebieden...
Medisch & Zorg / 16-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 15-04-2024
(productnews)
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de...
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de Nederlandse bedrijven die in deze sectoren aan de slag...
Bouw & Constructie / 15-04-2024
Lees meer

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 15-04-2024
(productnews)
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt....
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt. Daarmee heeft de wereld nu toegang tot satellietbeelden die type en grootte van...
High tech / 15-04-2024
Lees meer

Nieuwe technologieën om ijsvorming tijdens vluchten te detecteren

(productnews)
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering....
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering. IJsvorming als gevolg van supergekoelde grote druppels (Supercooled Large Droplets, SLD) kan zich vormen op...
Algemeen / 15-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven