Fries bedrijf gaat met 'vlieger' energie opwekken in Waddenzee

Leesduur: +/- 3 min.
Het Friese bedrijf SeaQurrent is onlangs gestart met een testproject voor het opwekken van duurzame energie in de Waddenzee. Ze doen dit met een soort vlieger die ze zelf hebben ontwikkeld en die gebruikt maakt van stroming onder water.

De vlieger, TidalKite genaamd, maakt gebruikt van getijdenwerking, de stroming die ontstaat door de afwisseling van eb en vloed. "Water hen wind hebben eigenlijk dezelfde eigenschappen, al is water veel zwaarder", vertelt Youri Wentzel van SeaQurrent bij Omroep Friesland. "Als water beweegt, zit daar veel kinetische energie in. Die kinetische energie vangen we met de vlieger en zetten we om in duurzame elektriciteit."

De vlieger

Het is de TidalKit die het zware werk onder water doet. Youri: "De vlieger trekt heel hard. Het uiteindelijke model dat we gaan ontwikkelen, trekt met 120.000 kilo. Die trekt aan een systeem en die trekkracht zetten we uiteindelijk om in elektriciteit. De trekkracht wordt eerst omgezet in rotatiekracht, daardoor begint een generator te draaien en die generator wekt elektriciteit op. Er is een kabel verbonden aan een cilinder, door de stroming wordt die cilinder aangewakkerd, en daarmee wek je energie op."

De technologie van de TidalKite is zo gemaakt dat er zelfs bij weinig stroming bruikbare energie is op te wekken, maar meer stroming is altijd beter, aldus Youri bij Omroep Friesland. "Met de TidalKite kun je heel veeel energie opwekken, maar het is afhankelijk van hoeveel energie er in het water zit. Het is net als met wind: als het hard waait, geven de windmolens veel energie en als het niet waait doen ze niks. Zo is het ook met stromend water. Op gebieden waar het lekker stroomt, bijvoorbeeld in de zeegaten, op het wad, in zeeland of stukken van de Noordzee, kun je veel energie opwekken. Eén TidalKite vliegersysteem kan zo'n 500kW energie kan opwekken. Dat is voldoende energie om 700 huishoudens van duurzame elektriciteit te voorzien." 

Eerste wereldwijd

Volgens SeaQurrent is hun TidalKite de eerste echte bruikbare technologie om energie op te wekken in water. "De zee is een gigantische energiebron, die op dit moment eigenlijk heel weinig gebruikt wordt. Dat komt ook omdat de huidige technologieen eigenlijk niet goed genoeg zijn. Daarom hebben wij deze technologie ontwikkeld. Het is natuurlijk een beetje gek om te gaan vliegeren onder water, dat is toch een bijzonder technologie. Maar alleen met deze techniek is het mogelijk om zowel betrouwbare elektriciteit als betaalbare elektriciteit te gaan leveren. Dat is een mooie stap die we nu hier op het wad in Friesland gaan zetten."

Wat er uiteindelijk uitkomt, is nog even afwachten. "Het is en blijft een spannend experiment. Het is wereldwijd de eerste technologie die we zo ontwikkelen, dus onze ervaringen zijn puur gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en testen die we hebben gedaan in laboratoria. Maar nu gaat het in het echt gebeuren. We hebben er volle vertrouwen in, maar het is zeer zeker spannend."

Ter hoogte van Cornwerd komt op twee plekken een TidalKite. Als de testperiode goed verloopt, komen er misschien op meer plekken in zee van die vliegers.

 

Bron + foto: Omroep Friesland/SeaQurrent

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond