maart 2022 - Jaarbeurs
Bouw & Constructie / 19 september 2022

Eerste generator ter wereld aangedreven door waterstofpoeder 

Electriq Global gepecialiseerd in innovatieve waterstofopslag, heeft ’s werelds eerste generator voorgesteld. De aandrijving gebeurt door waterstofpoeder. Waterstof in poedervorm is een nieuwe schaalbare energiebron die de wereldwijde energietransitie zal ondersteunen. Het zal volgens Electriq Global de barrières voor het gebruik van waterstof als brandstof sterk doen afnemen.

Ongeveer 11,2% van alle energie die Nederland gebruikte in 2021 werd op een duurzame manier opgewekt (bron: CBS). Nationale regelgeving schrijft voor dat dit in 2030 ten minste 27% moet zijn. Duurzame energie, zoals uit zon of wind, wordt voor het grootste gedeelte onafhankelijk opgewekt van waar en wanneer het uiteindelijk zijn toepassing vindt. Om groene energie te transporteren is omzetting in waterstof een optie. Dit is echter een vluchtig en licht ontvlambaar gas.

Potentie van waterstof

Waterstof heeft een enorm potentieel in de transitie naar duurzaam energiegebruik. Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen bij het gebruik ervan. Om waterstofgas op grote schaal te kunnen gebruiken, gelden strenge veiligheidsmaatregelen en is een complexe infrastructuur vereist. Het transport van waterstofgas gebeurt onder hoge druk via gasflessen, brandstoftanks en leidingsystemen. Voor sectoren als de bouw zorgen deze infrastructurele consequenties en het risico op ongevallen voor extra uitdagingen. Daarnaast wordt de regelgeving strikter. Dieselgeneratoren uitfaseren zal ook steeds vaker voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan bouwplaatsen in de omgeving van Amsterdam.

Waterstofpoeder

Het waterstofpoeder van Electriq Global vormt een oplossing voor deze uitdagingen. “Het poeder kan in kartonnen dozen worden vervoerd en jarenlang worden opgeslagen zonder energieverlies. Na gebruik kan het poeder bovendien opnieuw worden ‘opgeladen’ waardoor het eindeloos kan worden hergebruikt. Om de waterstof uit het poeder te krijgen en om te zetten in stroom is geen externe energie, warmte of druk nodig”, meldt het bedrijf.

8kW/80kWh generator en mobiele hijskraan

De eerste toepassing die gebruik maakt van de voordelen van het waterstofpoeder van Electriq Global is de Joshua. Dit is ’s werelds eerste generator die het gepatenteerde poeder om kan zetten in stroom. De generator werkt op een vergelijkbare manier als reguliere dieselgeneratoren. Aandrijving gebeurt via water en capsules met het waterstofpoeder in plaats van diesel. De Joshua heeft een vermogen van 8kW/80kWh. Dat betekent dat hij op 5 kilo waterstof tot 10 uur op volle capaciteit kan werken.

Waterstofpoeder: hoe werkt het?

Waterstofpoeder wordt met een chemisch proces gemaakt waarin de waterstofmoleculen worden gebonden aan elementen die breed beschikbaar zijn. Wanneer dit hoogenergetische poeder met water wordt gemengd, komen niet alleen de waterstofmoleculen uit het poeder vrij, maar wordt ook het toegevoegde water gesplitst. Uiteindelijk komt er hierdoor twee keer zoveel waterstof vrij als origineel in het poeder aanwezig was. De Joshua generator bevat ook een brandstofcel die het vrijgekomen waterstofgas uit het poeder- en watermengsel omzet in elektriciteit. Na het vrijkomen van de waterstof kan het residu opnieuw worden opgeladen en omgezet in het oorspronkelijke waterstofpoeder. Daardoor wordt dit een volledig recyclebare oplossing.

Demonstratie

Begin september demonstreerde Electriq Global hoe het aggregaat is te gebruiken in de bouw. Een mobiele hijskraan, ontwikkeld in samenwerking met RKB en ECS in Ridderkerk door de speciale generator aangedreven. De Joshua kan ook worden ingezet bij andere toepassingen. Denk aan boten, festivals of andere locaties die niet aangesloten zijn op het reguliere stroomnet.

Emissievrije kraan op waterstofpoeder

Erwin Bruintjes, CEO bij ECS: “We zijn er trots op dat we samen met Electriq Global deze waterstof aangedreven mobiele hijskraan hebben gedemonstreerd. ECS zet zich in voor uitstootvrije bouwplaatsen. We helpen de bouwsector te voldoen aan de steeds strengere regelgeving op het gebied van emissies en milieu-impact. Deze emissievrije kraan op waterstofpoeder toont het potentieel en markeert een enorme stap in deze richting.”

Toekomstige toepassingen

Baruch Halpert, executive Chairman en CEO bij Electriq Global: “De Joshua is in elke omgeving te gebruiken. Daardoor is dit een ideale, groen aangedreven vervanger voor dieselgeneratoren die dagelijks op bouwplaatsen in gebruik zijn. Met de introductie van deze eerste gebruiksklare toepassing zetten we een enorme stap in de ondersteuning van de wereldwijde energietransitie. En het creëren van schone energie uit waterstofpoeder.”

Foto: Maike Schwarz Photography

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europese autofabrikanten: Huidige Europese mobiliteitsbeleid is risicovol

(productnews)
Het huidige Europese beleid op het gebied van mobiliteit is te beperkt, stelt de Europese automotive-sector. Het beleid...
Het huidige Europese beleid op het gebied van mobiliteit is te beperkt, stelt de Europese automotive-sector. Het beleid levert volgens autofabrikanten, de auto-onderdelenindustrie en brandstoffabrikanten tot onnodige risico’s op industrieel,...
Automotive / 04-10-2022
Lees meer

Sterke groei elektrische auto’s in Nederland

Sterke groei elektrische auto’s in Nederland

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 03-10-2022
(productnews)
Het aantal elektrische auto’s op de weg groeit hard. Dit blijkt uit de cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en datacenter...
Het aantal elektrische auto’s op de weg groeit hard. Dit blijkt uit de cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en datacenter RDC. Per 1 september stonden er voor het eerst meer...
Automotive / 03-10-2022
Lees meer

Europese Commissie wil duidelijkere regels aansprakelijkheid rondom AI

(productnews)
De Europese Commissie gaat de regelgeving rondom aansprakelijkheid voor schade of letsel die ontstaat door digitale...
De Europese Commissie gaat de regelgeving rondom aansprakelijkheid voor schade of letsel die ontstaat door digitale technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) verduidelijken. Het moderniseert bestaande regelgeving rondom aansprakelijkheid...
Algemeen / 03-10-2022
Lees meer

Nio wil EV-batterijen via leasemodel wisselen in wisselstations

Nio wil EV-batterijen via leasemodel wisselen in wisselstations

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 29-09-2022
(productnews)
Nio, een Chinese start-up die zich richt op elektrische voertuigen (EV’s), wil meer voet aan de grond krijgen in...
Nio, een Chinese start-up die zich richt op elektrische voertuigen (EV’s), wil meer voet aan de grond krijgen in Europa. Het bedrijf lanceert wil hiervoor accu’s voor EV’s via een...
Automotive / 29-09-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven