maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 18 oktober 2021

Toyota Mirai rijdt 1.360 kilometer op één tank waterstof

Toyota vestigt met zijn waterstof-aangedreven Mirai een nieuw wereldrecord. Tijdens een recordpoging in de Verenigde Staten legde een Mirai een afstand van maar liefst 1.360 kilometer af op één tank waterstof. Het record is opgenomen in het Guinness World Records.

De Mirai is een waterstof-aangedreven voertuig van Toyota. Het voertuig is voorzien van een brandstofcel in plaats van een verbrandingsmotor. De brandstofcel genereert elektrische energie uit een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. De tank van de Mirai bevat uitsluitend waterstof, dat wordt getankt op vergelijkbare wijze als bij gebruik van een verbrandingsmotor. De waterstof wordt onder hoge druk opgeslagen.

Chemische reactie

In de brandstofcel reageert het waterstof met zuurstof uit de lucht, waarbij dankzij een chemische reactie elektriciteit ontstaat. Het voltage van de elektriciteit wordt net als in een hybride voertuig met een benzine- en elektromotor opgehoogd voor het aandrijven van de elektromotor. Ook wordt energie gegenereerd en opgeslagen tijdens het remmen om de efficiëntie verder te verhogen.

De motor biedt een vermogen van 182PK en maximaal koppel van 300 Nm. De inhoud van de brandstoftank bedraagt 5,6kg. Het gecombineerde brandstofverbruik komt volgens de fabrieksopgave uit op 0,79kg per 100km bedraagt.

Wereldrecord

Met dit voertuig vestigt Toyota nu het wereldrecord voor de langste afstand afgelegd door een elektrische auto met waterstofbrandstofcel zonder tanken. Het record is gevestigd in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Hier legde de Mirai een afstand van omgerekend 1.360 kilometer af.

De reis begon bij het Toyota Technical Center in het Californische Gardena, waar ook de fuel cell development group van Toyota is gevestigd. Professionele ‘hypermiler’ Wayne Gerdes en Bob Winger legde de reis gezamenlijk af. De reis was opgedeeld in twee delen. De eerste dag is een afstand van 761 kilometer afgelegd. Zij reden hierbij richting het zuiden naar San Ysidro, en vervolgens noord naar Santa Barbara via de Pacific Coast Highway. Die avond keerden zij terug bij het Toyota Technical Center in Gardena.

De Toyota Mirai (foto: persfoto Toyota)

Op de tweede dag reisden het duo vooral lokaal. Zij legden hierbij in totaal 599 kilometer gedurende de ochtend- en avondspits op de snelweg tussen Los Angeles en Orange County. Tijdens de twee dagen legde de Mirai een afstand van in totaal 1.360 kilometer af.

Geen CO2-uitstoot

Tijdens de reis is in totaal 5,65 kilogram waterstof verbruikt. Toyota meldt dat tijdens de reis twaalf waterstoftankstations zijn gepasseerd, al heeft het voertuig niet bijgetankt. De autofabrikant wijst erop dat een voertuig met verbrandingsmotor tijdens dezelfde reis zo’n 301 kilogram CO2 zou hebben uitgestoten. Dankzij het gebruik van waterstof stoot de Mirai geen CO2 uit. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat in deze vergelijking geen rekening is gehouden met het productieproces van het voertuig.

Toyota deed in mei in Frankrijk ook een recordpoging met de Mirai. Het voertuig wist toen een afstand van 1.003 kilometer af te leggen op één tank waterstof, aanzienlijk meer dan de officiële actieradius van ongeveer 650 kilometer.

Hypermiling

Dat het bereik tijdens de Amerikaanse recordpoging maar liefst ruim 300 kilometer hoger uitvalt wijt Toyota aan hypermiling: een vorm van zeer energiezuinig rijden. Hierbij wordt de brandstofefficiëntie gemaximaliseerd door de inzet van verschillende technieken.

“De baanbrekende resultaten zijn gehaald door drijvers die vaardig zijn in hypermiling technieken die de voertuig prestaties van de Mirai optimaliseren onder specifieke weers- en rijomstandigheden. Zij hebben ook enkele basis brandstofefficiëntie tips toegepast die iedere bestuurder kan leren”, schrijft Toyota in een persbericht.

Het gaat specifiek om de volgende tips:

  • Houd het onderhoud op peil, aangezien een slecht afgestelde motor meer brandstof verbruikt.
  • Zorg voor een correctie uitlijning van de wielen
  • Controleer de bandenspanning
  • Verwijder onnodige bagage en bagagedragers om gewicht te reduceren
  • Vermijd snel accelereren of hard afremmen
  • Vermijd hogere snelheden
  • Minimaliseer het gebruik van mechanische en elektrische accessoires zoals airconditioning

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Volkswagen en Umicore bundelen krachten rondom precursoren en kathodemateriaal voor batterijcellen

(productnews)
Autofabrikant Volkswagen AG richt samen met Umicore, gespecialiseerd in materiaaltechnologie, een joint-venture op. De...
Autofabrikant Volkswagen AG richt samen met Umicore, gespecialiseerd in materiaaltechnologie, een joint-venture op. De partijen gaan samen capaciteit in Europa opbouwen voor de productie van precursoren en kathodemateriaal voor accu’s....
Automotive / 18-01-2022
Lees meer

Mini-satelliet van de TU Delft cirkelt rond de aarde

Mini-satelliet van de TU Delft cirkelt rond de aarde

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 17-01-2022
(productnews)
SpaceX lanceerde 13 januari 2022 een Falcon 9 vanuit Cape Canaveral. Bij deze transporter-3-missie stuurde SpaceX 105...
SpaceX lanceerde 13 januari 2022 een Falcon 9 vanuit Cape Canaveral. Bij deze transporter-3-missie stuurde SpaceX 105 satellieten de ruimte in. Er reisde ook een kleine Delftse satelliet mee: de...
Lucht & Ruimtevaart / 17-01-2022
Lees meer

Securitydreigingen die industriële bedrijven die jaar kunnen verwachten

(productnews)
Cybercriminaliteit vormt een bedreiging voor iedere organisatie. Industriële bedrijven zijn hierop geen uitzondering. Zij...
Cybercriminaliteit vormt een bedreiging voor iedere organisatie. Industriële bedrijven zijn hierop geen uitzondering. Zij kunnen dit jaar onder meer een stijgende hoeveelheid spyware, malware die voortdurend wordt aangepakt in de...
Agro & Food / 17-01-2022
Lees meer

Indirecte emissies EV’s lager dan die van traditionele voertuigen

(productnews)
Elektrische voertuigen (EV’s) worden gezien als een duurzaam alternatief voor auto’s met een traditionele...
Elektrische voertuigen (EV’s) worden gezien als een duurzaam alternatief voor auto’s met een traditionele verbrandingsmotor. Wel zijn er zorgen over de impact van de toeleveranciersketen, die niet schoon zou zijn....
Automotive / 14-01-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven