maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 13 mei 2024

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen.

Met de mogelijkheid om simultaan twee elektrische voertuigen op te laden met een vermogen van in totaal 120 kW, werd de ‘GameChanger 1’ speciaal ontwikkeld om te voorzien in de behoefte van de haven van Livorno. Dit is één van de grootste Europese hubs voor elektrische auto’s. De EV’s worden daarmee aan boord van de Roll-on-roll-offschepen opgeladen. Eind 2024 zullen Clean City en zijn partners de ‘GameChanger 2’ presenteren, de eerste mobiele off-grid megawatt stroomgenerator met een vermogen van 800 kW DC op een trailer. Deze kan simultaan vier auto’s opladen of één elektrische truck volgens de nieuwe standaard voor Megawat Charging Systems (MCS).

Integrated Multi Generation System

Clean City, een Zwitsers engineeringbedrijf, dat zich heeft gecommitteerd aan de koolstofvrije energietransitie, heeft met succes het Integrated Multi Generation System (IMGS) ontwikkeld. Het is een innovatieve, schone en kosteneffectieve oplossing voor het snelladen van EV’s met gelijkstroom.

Gamechanger 1, de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen.

Waterstofbrandstofcelsystemen

HyMove ontwerpt en bouwt waterstofbrandstofcelsystemen. Ze zijn betrouwbaar en veilig voor schone mobiliteit en stationaire energievoorziening. De HyMove brandstofcelsystemen zijn al met succes ingezet voor diverse toepassingen, zoals in bussen, in schepen, in de bouw en voor containerhandling.

Laad- en batterijsystemen

Venema E-Mobility Charge Systems Venema (VECS) ontwerpt en levert laad- en batterijsystemen. Deze zijn bedoeld voor de heavy duty markt. Het bedrijf is ervan overtuigd dat een laadinfrastructuur in combinatie met batterijen voor de opslag van elektriciteit en additionele energiedragers, zoals waterstof, de energietransitie kan versnellen.

Geen belasting elektriciteitsnet

“Off-grid DC power is voorbestemd om de echte game changer in de e-mobility te worden”, zei Agim Gjinali, oprichter en CEO van Clean City. “Zeker in een scenario met een sterk groeiende behoefte aan DC stroom voor data centers en de beperkte capaciteit van het AC-netwerk. In de energiemix van 2050 zal de lokale opwekking van energie met behulp van waterstof een dominante positie innemen.”

Clean City en HyMove gaan een strategisch partnership aan voor de productie van 2.000 mobiele oplaadunits (in bestelauto’s en containers).

Mobiele stroomgenerator

Alberto Caetani, COO van Clean City: “We staan voor een echte revolutie. Tot nu toe gingen mobiele en off-grid oplossingen allemaal in de richting van powerbanks. Batterijpakketten die vanuit het elektriciteitsnet opgeladen worden om vervolgens zelf elektrische voertuigen op te laden. Clean City brengt een echte mobiele stroomgenerator op de markt. Deze is in staat om met decentraal opgewekte groene energie continu 24/7 EV’s op de laden zonder daarbij een aanslag te doen op het toch al overbelaste elektrische net.

Infrastructuur

“Met de mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel dragen we bij aan een groenere wereld, maar tegelijkertijd reduceren we de noodzaak voor enorme, langetermijninvesteringen in de elektrische infrastructuur. Die staat steeds meer onder druk en zit zelfs dicht tegen het verzadigingspunt aan. Onze oplossingen betekenen een verlichting voor de Nederlandse infrastructuur, maar ook voor Europa en de hele wereld”, lichtte Theo Hendriks, oprichter en CEO van HyMove, toe.

2.000 mobiele oplaadunits

Clean City en HyMove gaan een strategisch partnership aan voor de productie van 2.000 mobiele oplaadunits (in bestelauto’s en containers). Daarmee willen ze heel Europa bedienen. Tijdens de bekendmaking van de samenwerking waren gasten uit heel Europa aanwezig.

Lees ook: Aandeel EV’s in nieuw geregistreerde personenauto’s flink gestegen

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 15-05-2024
(productnews)
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een...
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een belangrijke stap richting de invoering van de Europese sector- en...
Medisch & Zorg / 15-05-2024
Lees meer

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 14-05-2024
(productnews)
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week...
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week opnieuw de fabriek binnen te dringen. Ook dreigen zij met...
Automotive / 14-05-2024
Lees meer

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 13-05-2024
(productnews)
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele,...
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen. Met...
Automotive / 13-05-2024
Lees meer

124,9 miljoen euro subsidie voor 50 MW elektrolyse-installatie in Eemshaven

(productnews)
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een...
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een elektrolyse-installatie van 50 megawatt bouwen voor de productie van groene waterstof. De...
Energie / 13-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven