maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 25 april 2022

Zes Nederlandse projecten rondom micro- en nano-elektronica aangemeld als IPCEI

Zes Nederlandse projecten op het gebied van micro- en nano-elektronica zijn door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aangemeld bij de Europese Commissie als Important Project of Common European Interest (IPCEI). Het kabinet wil 230 miljoen euro investeren in deze projecten. Daarnaast wordt 70 miljoen euro uitgetrokken voor projecten rondom de cloud.

Wat is IPCEI?

IPCEI staat voor ‘Important Project of Common European Interest’. In het Nederlands kan dit worden vertaald naar ‘belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang’. Een IPCEI is een geïntegreerd Europees project. Meerdere nationale complementaire projecten van bedrijven en/of onderzoekinstellingen uit diverse EU-lidstaten maken hiervan onderdeel uit. De projecten hebben synergie en dragen bij aan strategische Europese doelen. Denk daarbij aan Europese doelstellingen omtrent verduurzaming, digitalisering en soevereiniteit.

Nederland neemt deel aan drie IPCEI-initiatieven:

  • IPCEI Micro-elektronica 2 (ME2)
  • IPCEI Waterstof
  • IPCEI Cloudinfrastructuur en Diensten (CIS)

Zes projecten aangemeld

Voor IPCEI ME2 zijn nu een zestal Nederlandse projecten aangemeld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Deze kennen een strategische positie in de mondiale halfgeleiderketen van onderzoek, ontwikkeling en toelevering tot productie. De projecten dragen bij aan de Nederlandse en Europese technologische ontwikkelingen.

Het gaat om de volgende projecten:

  • radar- en 6G-technologie (beiden NXP);
  • realiseren van de nieuwste machines voor geavanceerde halfgeleider productie (ASML en Nearfield Instruments);
  • ontwikkelingen voor innovaties in het testen van halfgeleiders (Thermo Fisher);
  • geïntegreerde fotonica oplossingen (SMART Photonics).

‘Bedrijfsleven concurrerend en innovatief toonaangevend houden’

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Nederland zet zich in EU-verband in om ons bedrijfsleven concurrerend en innovatief toonaangevend te houden. Met behoud van een open economie kunnen we actiever werk maken van het behouden van kennis, het bewaken van een gelijk speelveld en innovaties. Daar hoort, in een wereldwijd concurrerende economie, ook een andere rol van Nederlandse overheid bij. Daarom ondersteunen we financieel Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die meedoen aan strategische Europese innovatiesamenwerking.”

IPCEI ME2 is gericht op het versterken van de productieketen. En het behoud van het concurrentievoordeel van de innovatieve Europese techindustrie. Deelname aan het programma moet de toegang van Nederlandse startups, mkb-toeleveranciers en het grootbedrijf tot de nieuwste micro- en nano-elektronica en software garanderen.

Cloudinfrastructuur- en diensten

Nederland neemt ook deel aan een tweede IPCEI samenwerkingsverband: Cloudinfrastructuur en Diensten (CIS). Dit moet leiden tot een Europese cloudinfrastructuur en -diensten die bijdragen aan de cyberveiligheid, interoperabiliteit en duurzame toepassingen. Bedrijven, overheden en consumenten moeten zo veilig en op Europese voorwaarden data kunnen opslaan en delen.

Projecten moeten eerst door de Europese Commissie worden beoordeeld en goedgekeurd. Deze beoordeling bepaalt welke projecten Nederland uiteindelijk wel of niet financieel kan ondersteunen.

Door: Wouter Hoeffnagel
Foto: dimitrisvetsikas1969 via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 17-05-2022
(productnews)
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste...
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste inktproductiefaciliteit in Eindhoven. De locatie krijgt een capaciteit voor het produceren van voldoende inkt voor 300.000...
Algemeen / 17-05-2022
Lees meer

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 16-05-2022
(productnews)
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe...
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe natuurlijke plastic-vervanger te produceren. De reststoffen zijn afkomstig uit afvalwater. Het...
Algemeen / 16-05-2022
Lees meer

Adequaat beheer van machine-identiteiten cruciaal in digitale transformatie

(productnews)
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000...
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000 CIO’s in opdracht van Venafi. De industrie is hierop geen uitzondering. Kevin Bocek, Vice President,...
High tech / 16-05-2022
Lees meer

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 16-05-2022
(productnews)
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van...
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van componenten van elektrolysers and onderdeel van zijn Mobility Solutions-divisie. “We kunnen...
Energie / 16-05-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven