maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 25 maart 2024

Nederlandse bedrijven worden steeds efficiënter dankzij digitalisering

De meeste Nederlandse industriële bedrijven profiteren nu al sterk van digitaliseringsprojecten. Wat zien bedrijven als een positieve vooruitgang en tegen welke problemen lopen ze nog aan als het gaat om digitalisering? Een onafhankelijk onderzoek onder 250 Nederlandse industriële bedrijven in opdracht van reichelt elektronik brengt deze vragen onder de aandacht.

De basis voor digitalisering is een snelle, krachtige internetverbinding. 78 procent is tevreden over de snelheid en stabiliteit van hun verbinding. Tegelijkertijd is bijna de helft (44%) van mening dat er bij hun bedrijf een minder krachtige verbinding beschikbaar is dan de infrastructuur eigenlijk zou moeten toelaten. Nog zorgwekkender: 41 procent van de ondervraagden klaagt over internetstoringen die minstens een keer per week plaatsvinden. In die zin lijkt het bijna tegenstrijdig dat de tevredenheid van mensen over hun internetverbinding zo hoog is.

Digitalisering: Nederland voldoet aan verwachtingen

De EU-brede digitaliseringsindex DESI (Digital Economy and Society Index) laat zien dat Nederland in vergelijking met andere EU-landen erg goed presteert. In de ranglijst staat Nederland op de 3e plaats, redelijk ver boven het Europese gemiddelde, en moeten daarmee alleen Finland en Denemarken voor zich dulden. Op de vraag welke landen het beste zouden scoren, werden Nederland, Duitsland en Denemarken het vaakst genoemd. Dat bleek geen gekke inschatting, alleen Duitsland presteert aanzienlijk slechter en bestrijkt de 13e plaats op de DESI index. Nederlandse bedrijven zijn optimistisch over de digitalisering in hun land en niet onterecht blijkt het geval.

Efficiëntie en kosten besparen

Over het algemeen beoordelen Nederlandse industriële bedrijven hun succes op het gebied van digitalisering positief en zien ze er grote kansen in. 82% van de ondervraagden trekt een positieve conclusie uit de digitaliseringsinitiatieven van hun bedrijf tot nu toe. Bedrijven hechten de meeste waarde aan de mogelijkheid om efficiënter te werken en op die manier kosten te besparen (53%). Ook het versnellen van processen en workflows (52%) en het verhogen van de productiviteit (39%) zijn veelgenoemde redenen om te digitaliseren. Als het gaat om (digitale) tools dan profiteren bedrijven logischerwijs het meest van apparatuur zoals computers, laptops, smartphones etc. (86%). Daarnaast wordt de digitalisering van administratieve taken (75%) en het gebruik van cloudgebaseerde Office applicaties (75%) ook enorm gewaardeerd. Dat laat zien dat bedrijven de voorkeur geven aan minder en minder (fysiek) papierwerk op kantoor.

Nauwkeurige maatstaven

De meerderheid van de bedrijven (81%) meet het succes van digitalisering aan de hand van nauwkeurige maatstaven zoals marktintroductietijd, foutreductie, materiaalbesparing en winststijging. 41 procent stelt ook al streefwaarden vast voor de start van een nieuw project.
Nederlandse bedrijven hebben ook een duidelijk beeld van de kansen die ze in de toekomst willen benutten door middel van digitalisering. Welke projecten ze zouden willen uitvoeren als ze ideaal gepositioneerd waren voor digitalisering? De meesten gaven de volgende antwoorden: het automatiseren van administratieve taken (46%), predictive maintenance (38%) en het automatiseren van productie (37%).

Bron: reichelt elektronik

Hindernissen

Volgens bijna de helft van de ondervraagden zijn de belangrijkste succesfactoren voor digitaliseringsprojecten manieren vinden om nieuwe werknemers met digitale vaardigheden aan te trekken en te behouden (41%). En een strategische aanpak van digitaliseringsprojecten zodat ze beter integreren in de workflow van het bedrijf (40%). Vooral het tekort aan geschoolde arbeidskrachten is voor veel bedrijven een probleem. Bedrijven beschouwen bijscholing van het personeel (32%) en intelligentere tools die gaten van kennis kunnen opvullen (29%) als de meest veelbelovende benaderingen om dit probleem op te lossen. Nog eens 25 procent noemt ook meer digitaal onderwijs op scholen als aanpak.

Bureaucratie

Er is nog een andere uitdaging: bureaucratie. Er is een brede consensus in de politiek en het bedrijfsleven dat administratie in Nederland een inhaalslag te maken heeft als het gaat om digitalisering. De helft van de bedrijven (51%) zou bereid zijn om administratieve processen online af te handelen, zoals het invullen van formulieren. Daarentegen zijn digitale diensten voor bedrijven nog onvoldoende ontwikkeld. Slechts een derde (31%) is het ermee eens dat overheidsinstanties hen goede digitale oplossingen bieden voor het uitvoeren van administratieve taken. Ook informatie over bureaucratische processen is niet heel toegankelijk en makkelijk vindbaar online, slechts 35 procent vindt van wel.

Conclusie

Als we kijken naar de digitalisering in de Nederlandse industrie, is het beeld gelaagd en complex. Aan de ene kant boeken bedrijven goede resultaten en kijken ze zeer positief naar hun eigen vooruitgang. Aan de andere kant komen er steeds weer duidelijke problemen aan het licht, zoals het tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Lees ook: Nederlandse R&D-investeringen blijven achter

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven