maart 2022 - Jaarbeurs
Algemeen / 25 april 2022

Europees consortium lanceert project voor grootschalige productie groene waterstof en ammoniak

Het Europees consortium MadoquaPower2X lanceert een project voor grootschalige productie van groene waterstof en ammoniak in Sines, Portugal. Het consortium bestaat uit de Portugese projectontwikkelaar Madoqua Renewables (Madoqua), de Nederlandse energietransitie-projectontwikkelaar en consultancy Power2X (Power2X) en de Deense fondsmanager Copenhagen Infrastructure Partners’ Energy Transition Fund (CIP). Het project MadoquaPower2X heeft een investeringswaarde van één miljard euro.

Doel van het project is om groene waterstof en ammoniak op industriële schaal te produceren. Dit zal plaatsvinden in Sines, Portugal. Het is het eerste project op deze energie en technologie-hub. Naar verwachting bedraagt de jaarlijkse productie op industriële schaal 50.000 ton groene waterstof en 500.000 ton groene ammoniak. MadoquaPower2X zal hiervoor hernieuwbare energie en 500 MW elektrolysecapaciteit gebruiken.

Energietransitie

Het project is een eerste echte stap richting de energietransitie. Portugal wil hiermee invulling geven aan haar rol als internationaal relevante speler in de Europese energietransitie. De lokale industrie kan de geproduceerde waterstof gebruiken. Of deze kan worden verwerkt tot groene ammoniak voor export via de Liquid Bulk Terminal in de haven van Sines.

Portugal

“We zijn er trots op dit sterke consortium naar Portugal te brengen. En samen te werken met partners in de waardeketen van groene waterstof en waterstofdragers. Portugal is structureel goed gepositioneerd om een leidende rol te spelen in de opkomende energietransitie in Europa. Het project zal daarom een aanzienlijke bijdrage leveren aan het realiseren van de doelen van de waterstofstrategie van Portugal.” Dat zegt Rogaciano Rebelo, CEO van Madoqua.

Hernieuwbare energie

De elektriciteit is afkomstig van hernieuwbare energie. Deze is geproduceerd in Portugal, afkomstig van zogenoemde “hernieuwbare energiegemeenschappen” voor zon- en windparken. De ontwikkeling ervan loopt parallel met het MadoquaPower2X-project. Deze aanpak garandeert de beschikbaarheid van voldoende hernieuwbare energie gedurende de hele levensduur van het project.

Eind 2023

Het project is momenteel in ontwikkeling. Naar verwachting zal het tegen het einde van 2023 over alle vergunningen beschikken. Het is dan gereed voor een definitieve investeringsbeslissing, waarna de bouw zal starten. De eerste waterstofproductie zal tegen halverwege dit decennium een feit zijn.

CO2-vrij

Occo Roelofsen is CEO van Power2X. Hij stelt: “Power2X is er trots op dit baanbrekende project met onze partners te ontwikkelen. Zo kunnen we de energietransitie in Europa versnellen. En een belangrijke bijdrage leveren aan de nettonul-doelstelling van 2050. MadoquaPower2X maakt de weg vrij voor het CO2-vrij inrichten van kritieke industriële processen. Ook helpt het om de afhankelijkheid van de import van aardgas te verminderen.”

Nationale waterstofstrategie

MadoquaPower2X zal in 2030 een belangrijke bijdrage leveren aan de nationale waterstofstrategie van Portugal. Het project zal bijvoorbeeld bijna 25 procent van de door Portugal in 2030 beoogde elektrolysecapaciteit van 2 GW vertegenwoordigen. Met een investering van één miljard euro, zal het project daarnaast 10 tot 15 procent bijdragen aan de Portugese investeringsdoelstellingen voor waterstof.

Waterstofbijmenging

Bovendien kan MadoquaPower2X, als de voorkeur wordt gegeven aan waterstof boven de productie van ammoniak, voldoen aan 100 procent van de doelstellingen voor waterstofbijmenging in het Portugese gasnet. Het project heeft de capaciteit om alle lokaal geproduceerde waterstof voor de productie van ammoniak in te zetten. Het kan daarom worden gezien als een van de grootste launching customers bij het ondersteunen van het Sines-initiatief voor een groene waterstofpijpleiding.

Extra banen

Bovendien zal het geïntegreerde waterstof- en ammoniakproject duizend (directe en indirecte) banen opleveren. Dit is inclusief toekomstige fasen. Het komt neer op 10 tot 12 procent van de doelstellingen voor het scheppen van nieuwe banen.

Repower EU

João Galamba, Staatssecretaris van Milieu en Energie: “Deze belangrijke investering vertegenwoordigt de daadwerkelijke implementatie van de Portugese Nationale Waterstof Strategie. Dit is zowel in lijn met de Europese Industriële Strategie, als met de recente maatregelen zoals deze zijn voorgesteld door de Europese Commissie onder ‘Repower EU’.”

Volgende fasen

De consortiumleden onderzoeken samen met belanghebbenden de mogelijkheden om het project verder uit te breiden. Dit met als doel mogelijk één miljoen ton groene ammoniak per jaar te produceren. Hiermee wordt de CO2-uitstoot met maximaal één miljoen ton per jaar verminderd. De volgende fasen gaan in 2024 van start met de ontwikkeling, met volledige ingebruikname vóór 2030.

Vooruitstrevend

Philip Christiani, partner bij CIP: “We zijn erg blij onze betrokkenheid bij MadoquaPower2X te mogen aankondigen. Het is een vooruitstrevend Europees project voor groene waterstofproductie. Sines biedt een uitstekende locatie voor dit project. Denk aan de nabijheid van lokale industrie die waterstof nodig heeft. Er is daarnaast een bestaande exportterminal in de haven. Bovendien is er de politieke wil van Portugal om een leidende rol te spelen op het gebied van groene waterstof in Europa. We kijken er daarom naar uit om MadoquaPower2X tot een succes te maken samen met onze consortiumpartners.”

Deel dit artikel

Meer nieuws

Koenigsegg investeert in Nederlandse fabrikant van zonne-auto’s Lightyear

(productnews)
De Zweedse fabrikant van sportwagens Koenigsegg investeert in het Nederlandse Lightyear. De investering is onderdeel van een...
De Zweedse fabrikant van sportwagens Koenigsegg investeert in het Nederlandse Lightyear. De investering is onderdeel van een breder partnership waarbinnen de partijen intellectueel eigendom met elkaar delen. Via de kennisdeling...
Automotive / 12-08-2022
Lees meer

Eerste recyclebare wieken geïnstalleerd in Duits windpark

Eerste recyclebare wieken geïnstalleerd in Duits windpark

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 11-08-2022
(productnews)
De eerste windturbine met de RecyclableBlades van Siemens Gamesa is geïnstalleerd. De recyclebare wieken zijn geplaatst als...
De eerste windturbine met de RecyclableBlades van Siemens Gamesa is geïnstalleerd. De recyclebare wieken zijn geplaatst als onderdeel van het Kaskasi windpark van RWE in Duitsland. Dit park ligt 35...
Energie / 11-08-2022
Lees meer

Solarwatt behaalt Cradle to Cradle-certificaat voor glas-glas zonnepanelen

(productnews)
Solarwatt GmbH heeft als eerste Duitse fabrikant van zonnepanelen een Cradle to Cradle certificaat behaald. De glas-glas...
Solarwatt GmbH heeft als eerste Duitse fabrikant van zonnepanelen een Cradle to Cradle certificaat behaald. De glas-glas zonnepanelen produceert Solarwatt in Dresden. De zonnepanelen van het Saksische bedrijf worden daarmee...
Energie / 10-08-2022
Lees meer

Het Di­gi­ta­li­se­rings­plein helpt je naar digitale vol­was­sen­heid

(productnews)
Zijn AGV’s voor jouw operatie relevant? Moet je toewerken naar een papierloze fabriek? Hoe communiceer je met klanten en...
Zijn AGV’s voor jouw operatie relevant? Moet je toewerken naar een papierloze fabriek? Hoe communiceer je met klanten en leveranciers? Het Digitaliseringsplein geeft het antwoord op jouw vragen. In 4...
Beursnieuws / 09-08-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven