maart 2022 - Jaarbeurs
Agro & Food / 07 mei 2018

Oud brood eindigt steeds vaker in bierglas

Oud brood eindigt steeds vaker in het bierglas. Een van de laatste ‘’oudbroodbieren’’ is dat van Kaapse Brouwers en Jordy’s Bakery. Ze laten de Kaapse Jordy vanaf 19 mei proeven op het 4th Anniversary Beer Festival dat de Kaapse Brouwers dan in de Fenix Food Factory in Rotterdam organiseren.

 

  •  
  1.  

Het nieuwste oudbroodbier komt voort uit de samenwerking van ambachtelijk bakker Jordy Klootwijk en bierbrouwerij Kaapse Brouwers. Beide ondernemers zijn actief in de Rotterdamse foodhal op de Kaap, Katendrecht.  Voor de Kaapse Jordy gebruikten de brouwers in plaats van een derde van het basismout het niet verkochte zuurdesembrood van Jordy’s Bakery. Dat leverde een prima Strong Saison op met 8 procent alcohol, een echt Rotterdams biertje, maar de samenwerking is vooral een goede bijdrage om het verspillen van voedsel te verminderen. De Kaapse Brouwers gebruikten voor 5000 liter bier zo’n 270 kilo oud brood.  Van bakkerij naar brouwerij De brouwers op Katendrecht zorgen ervoor dat overgebleven brood van bakker Jordy niet in de vuilniscontainer belandt, maar in hun brouwproces terecht komt. Dat doen ook verschillende andere ondernemers elders in het land. Zo is Plus-supermarktondernemer Jeroen Bruggers in Winterswijk een samenwerking gestart om met de lokale bierbrouwerij Wentersch een nieuw bier te ontwikkelen. Bruggers werkt hiervoor samen in een pilot met de Stichting Super Supermarkt en Wageningen University & Research (WUR).Het brood dat overblijft in zijn twee supermarkten en op de verkooppunten van zijn bakkerij gaat voor een deel al naar de Voedselbank. Het andere overblijvende brood gaat naar Wentersch waar het een deel van het mout vervangt dat wordt gebruikt voor het brouwen van het bier. De brouwerij geeft ook weer een ingrediënt uit het proces terug naar de bakker: van bierbostel – een eiwitrijk product dat overblijft na het weken van graan voor wort – bakt bakkerij Schreuder in Eibergen bierbostelbrood. De klant koopt hiermee een lokaal product met een verhaal en uit een gesloten keten, een voorbeeld van circulaire economie. Voor het brouwen van bier is een flinke hoeveelheid oud brood nodig; met 125 tot 150 kilo brood kan ongeveer1000 liter bier worden brouwen. En het is waar: in een glas bier is ongeveer een sneetje brood verwerkt.Ook in andere projectenDe Kaapse Jordy en het Achterhoekse bier zijn niet de enige projecten waarin gered brood tot bier wordt. Enkele andere voorbeelden van mooie co-creaties: brouwerij De Monnik in Monnickendam geeft met Sneetjesbier – vernoemd naar voormalig plaatselijk café De Drie Sneetjes – het overgebleven brood van lokale bakker Gutter een nieuwe kans. Beeblue in Amsterdam, dat samen met de brouwers van Branie Bier uit toast en brood het Toost bier ontwikkelde, gaat nog een stap verder in het verwerken van reststromen. Het ondernemerscollectief onderzoekt of er met bostel, brood en mout mogelijkheden zijn in productontwikkeling van granola, koekjes en bitterballen. Het Bammetjes bier, dat restaurant Instock vorig jaar lanceerde, wordt bij brouwerij Troost gebrouwen van overgebleven brood uit supermarkten. Het bier is een van de producten van het platform Verspilling is verrukkelijk en staat sinds kort in een speciaal verspillingschap met producten van gered eten bij de Jumbo supermarkt in Wageningen.

Ook de gerechten op de menukaart van restaurant Instock bestaan uit restproducten uit de supermarkt. De restaurants van Instock in Amsterdam, Den Haag en Utrecht serveren tevens Pieper Bier, gemaakt met aardappels, en net als Bammetjes bier te koop bij Albert Heijn.

Brood in top 5 meest verspild

Brood staat na zuivel op nummer twee in de top vijf van meest verspilde producten. We gooien in Nederland jaarlijks zo’n 120 miljoen kilo brood weg, dagelijks een berg van 435.000 stuks. We consumeren gemiddeld 60 kilo brood per jaar waarvan 20 procent wordt verspild, terwijl de gemiddelde bakker iedere dag zo’n 10 à 15 procent van het gebakken brood moet weggooien. Een aanzienlijke reststroom om duurzaam te verwerken.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Meer nieuws

Innovatieve sensor meet zuurstofgehalte van adem

Innovatieve sensor meet zuurstofgehalte van adem

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 07-05-2024
(productnews)
Een te lage of te hoge zuurstofverzadiging in het bloed kan blijvende lichamelijke schade of zelfs de dood veroorzaken....
Een te lage of te hoge zuurstofverzadiging in het bloed kan blijvende lichamelijke schade of zelfs de dood veroorzaken. Daarom wordt de zuurstofconcentratie van patiënten continu gecontroleerd op intensive care...
Medisch & Zorg / 07-05-2024
Lees meer

Aandeel EV’s in nieuw geregistreerde personenauto’s flink gestegen

(productnews)
Het aantal nieuwe personenauto’s is in april 2024 met 3,8 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In totaal...
Het aantal nieuwe personenauto’s is in april 2024 met 3,8 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In totaal zijn 28.432 nieuwe auto’s op kenteken gezet. De verkoop van...
Automotive / 07-05-2024
Lees meer

Siemens Nederland en VDL werken samen aan nieuwe generatie AGV’s

(productnews)
Siemens Nederland en VDL Automated Vehicles lanceren dit najaar de tweede generatie van hun geautomatiseerd logistiek...
Siemens Nederland en VDL Automated Vehicles lanceren dit najaar de tweede generatie van hun geautomatiseerd logistiek platform op basis van Automated Guided Vehicles (AGV’s) voor industriële bedrijven met gemengd verkeer...
Automotive / 06-05-2024
Lees meer

Ontwikkelaar van autonome bloedafnameapparaten haalt 20 miljoen dollar op

(productnews)
Vitestro, dat zich richt op de ontwikkeling van volledig autonome bloedafnameapparaten, haalt 20 miljoen dollar op bij...
Vitestro, dat zich richt op de ontwikkeling van volledig autonome bloedafnameapparaten, haalt 20 miljoen dollar op bij financierders. Het bedrijf wil het geld gebruiken voor de commercialisering van haar robotische...
Medisch & Zorg / 06-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven