maart 2022 - Jaarbeurs
Blog / 05 juni 2019

Outsourcing als strategie. De pros en cons

In de industrie staan prijzen altijd sterk onder druk. Om uw concurrerende positie te behouden kan het een slimme zet zijn om (deels) van strategie te veranderen: van alles zelf maken naar uitbesteden (outsourcing). Belangrijk hierbij is het om de continuïteit van uw bedrijf niet uit het oog te verliezen.

In dit artikel gaan we in op de overwegingen ten aanzien van uitbesteding zonder de continuïteit van uw onderneming in de waagschaal te plaatsen. Dus niet zo zeer over de bedrijfseconomische (kostprijs, kwaliteit en levertijd) aspecten ervan. Om deze reden is dit artikel van toepassing bij diverse soorten van contract manufacturing: outsourcing, offshoring, reshoring enzovoort. Na lezen van dit artikel bent u beter in staat een weloverwogen keuze te maken op het gebied van outsourcing.

Het is omwille van de continuïteit van uw bedrijf zaak de juiste strategie te hanteren bij outsourcing, single/multi sourcing. Maar hiervoor is eerst een analyse nodig van uw supply chain.

Supply chain

Het uitbesteden van maakdelen vergt meer kennis van zaken dan bij het bestellen van koopdelen. De onderdelen worden immers op uw specificaties op maat gemaakt. Het is daarom van belang om een inzicht te krijgen in uw supply chain ten aanzien van materiaal, halffabrikaten en proces.

  • Materialen
    Bijvoorbeeld: Hoe zit het met de beschikbaarheid van de toe te passen materialen? Of is er maar een materiaal van een producent geschikt? Dit kan spelen als er gietdelen van toepassing zijn met een bijzondere legering.
  • Halffabrikaten
    Beschikbaarheid van halfproducten, maatvoering en tolerantie. Bij geografisch gespreide productie kunnen de normeringen afwijken. Voorbeelden zijn afwijkende toleranties bij plaatmateriaal, extrusiedelen enz.
  • Proces
    Zijn de verwerkingsprocessen beschikbaar bij meerdere partijen? Zijn er specifieke gereedschappen nodig voor de productie, dan kan de drempel voor multi-sourcing hoog zijn.

Vormen van outsourcing en de relatie met uw bedrijfszekerheid

Single Sourcing

In deze situatie gaat u met slechts een toeleverancier in zee. Zoals gezegd het gaat om de uitbesteding van werk op een dusdanige wijze dat het voortbestaan van uw onderneming verzekerd is. 

Er kan bij single sourcing sprake zijn van twee situaties; 1 gebalanceerd en 2 ongebalanceerd. 

Balans
In een gebalanceerde situatie is de relatie voor beiden partijen even belangrijk. Deze wederzijdse afhankelijkheid brengt wederzijds respect. Beide partijen hebben groot belang bij een goed werkende relatie en zullen dus “een streepje harder lopen” dan bij andere klanten/leveranciers.

De afnemer zal met de leverancier betere afspraken kunnen maken over kosten, c.q. kostenbesparingen omdat het in beider belang is dat het product succesvol is op de markt. De leverancier zal bereid zijn om meer inzicht in de kosten te geven.

TIP 1:
Zorg voor voldoende tussenvoorraad om eventuele verstoring van de relatie op te vangen. Maak een noodplan met afspraken over contactgegevens subcontractors en de eventuele moulds.

Onbalans
Dit is het geval wanneer er geen balans is in de wederzijdse relatie. Bijvoorbeeld u heeft te maken met een leverancier waar u geheel afhankelijk van bent qua product. Het gaat dan om unieke producten die alleen een bedrijf kan leveren. U bent hierin de onderliggende partij en heeft te leven met de opgestelde condities.

TIP 2:
Probeer het productontwerp dusdanig aan te passen dat er ook andere aanbieders kans van slagen krijgen. U past daarmee uw strategie aan naar multi-sourcing.

Omgekeerd kan de situatie ook zo zijn dat uw leverancier volledig of grotendeels afhankelijk is van uw omzet. Dusdanig zelfs dat deze bij wisselingen in de omzet in de problemen kan komen. Lopen uw uitbestedingen door omstandigheden sterk terug dan kan dit dus een desastreuze impact hebben op uw leverancier.

TIP 3:
Zorg voor voldoende tussenvoorraad om eventuele verstoring van de relatie op te vangen. Maak een noodplan met afspraken over contactgegevens subcontractors en de tooling.

In deze beide gevallen is er dus geen balans in de wederzijdse relatie en is multiple sourcing waarschijnlijk verstandiger. Het is in deze sterk te adviseren om de strategie aan te passen naar een gebalanceerde single of multi sourcing.

Multi sourcing

Een oplossing voor de problemen die zich voordoen bij single sourcing, is multi sourcing. Er zijn meerdere partijen vereist voor de totstandkoming van uw product ten aanzien van materiaal, halffabrikaat en verwerking. U heeft de meeste zekerheid ten aanzien van levering van goederen en daarmee continuïteit, daar staat tegenover dat u niet of minder van de voordelen geniet die single sourcing biedt.

Conclusie

Single sourcing kan voor uw bedrijf een goede strategie zijn ondanks de afhankelijkheid van uw leverancier. Mocht dit niet wenselijk zijn dan is multi sourcing het alternatief.

Het is in alle gevallen goed om een inzicht te krijgen in uw toeleveringsketen.

Copyright: Jan van der Donk
Beeld: Getty Images

Deel dit artikel

Meer nieuws

Onderzoek naar toegang Europese fabrikanten medische apparatuur tot Chinese markt

(productnews)
De Europese Commissie (EC) start een onderzoek naar de toegang van Europese spelers op het gebied van medische apparatuur...
De Europese Commissie (EC) start een onderzoek naar de toegang van Europese spelers op het gebied van medische apparatuur tot de Chinese markt. Daarbij wordt onderzocht in hoeverre China hierbij...
Medisch & Zorg / 24-04-2024
Lees meer

Deep Robotics deelt video van robot die altijd op zijn pootjes terecht komt

(productnews)
Het Chinese Deep Robotics deelt een video van een nieuwe robot. Net als Spot van Boston Dynamics komt de robot altijd weer...
Het Chinese Deep Robotics deelt een video van een nieuwe robot. Net als Spot van Boston Dynamics komt de robot altijd weer op zijn pootjes terecht, ongeacht de val die...
High tech / 23-04-2024
Lees meer

Thermo-elektrische generatoren halen elektriciteit uit een kopje (warme) koffie

(productnews)
Zogeheten thermo-elektrische generatoren zetten omgevingswarmte om in elektriciteit. Ze kunnen worden gebruikt om stroom te...
Zogeheten thermo-elektrische generatoren zetten omgevingswarmte om in elektriciteit. Ze kunnen worden gebruikt om stroom te leveren aan een breed gamma van toepassingen. Van draagbare toestellen en sensoren tot afgelegen elektronicasystemen...
Energie / 22-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Interesse in elektrisch rijden daalt

Onderzoek: Interesse in elektrisch rijden daalt

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 22-04-2024
(productnews)
De interesse in elektrisch rijden neemt af. Diverse factoren maken Nederlanders terughoudender met de overstap op elektrisch...
De interesse in elektrisch rijden neemt af. Diverse factoren maken Nederlanders terughoudender met de overstap op elektrisch rijden. Denk hierbij aan de relatieve hoge aanschafprijs van elektrische voertuigen (EV’s), maar...
Automotive / 22-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven