maart 2022 - Jaarbeurs
Blog / 07 oktober 2021

De digitaliseringspush komt eraan: waarom bedrijven de overstap naar 5G niet mogen missen

De nieuwe 5G-netwerktechnologie wordt in Nederland nu door de drie grootste providers aangeboden. In juli 2021 bood bijna 62% van de zendmasten in Nederland 5G aan. De verwachting is dat dit aantal alleen nog maar zal stijgen. Terwijl met 4G transmissiesnelheden van 1,45 Gbit/s mogelijk zijn, biedt 5G snelheden tot 10 Gbit/s.
Wat is de impact van netwerkuitbreiding en digitalisering op het concurrentievoordeel van bedrijven?

Er wordt dagelijks meer data dan ooit gegenereerd door machines en auto’s, tijdens zakelijke transacties of via mobiele apparaten. Niets is belangrijker dan een betrouwbare, low-latency dataverbinding. Al voor de pandemie waren automatisering in de productiesector en investeringen in Industrie 4.0-concepten belangrijke succesfactoren voor industriële bedrijven. De afgelopen maanden hebben laten zien hoe deze technologieën beslissend zijn in tijden van crisis. De mogelijkheid om machines op afstand te onderhouden biedt flexibiliteit en veiligheid – en een continue probleemloze werking. De nieuwe 5G-standaard komt daarom precies op het juiste moment.

Campusnetwerken – optimaal afgestemd op de betreffende toepassing

Tot nu toe is 5G in Nederland nog niet uitgebreid naar een heel groot gebied. Toch biedt de nieuwe standaard een groot potentieel voor de zakelijke infrastructuur. Zo is er de mogelijkheid om een ​​5G-campusnetwerk op te zetten. Installatie en bediening kun je als bedrijf zelf of in samenwerking met een externe provider, zoals een serviceprovider voor mobiele telefonie. Met de oprichting van een eigen campusnetwerk behalen bedrijven datatransmissie- en doorvoersnelheden die geen enkele andere mobiele communicatiestandaard kan bieden.

Ook biedt dit de mogelijkheid om het campusnetwerk op eigen behoeften af te stemmen. Zo kan bijvoorbeeld nauwkeurig worden gedefinieerd welke delen van het bedrijfspand het netwerk moet omvatten en welke toepassingsprofielen geschikt zijn.

Waar zijn de verschillende toepassingsprofielen voor geschikt?

eMBB (Enhanced Mobile Broadband) is het eerste gebruikersprofiel dat is geïntroduceerd. Gegevensvolumes bereiken 10 Tbit/s/km2 en pieken van 10 Gbit/s. Dit is met name geschikt voor gebruik op veel mobiele apparaten, in virtual reality-toepassingen zoals logistiek en ook interessant voor onderhoud op afstand van machines.

Het toepassingsprofiel mMTC (Massive Machine Type Communications) is in de eerste plaats ontworpen voor het bewaken van de machinecondities in slimme fabrieken. Het maakt een hoge IoT-apparaatdichtheid van één miljoen per vierkante kilometer mogelijk en verbruikt slechts ongeveer tien procent van de energie in vergelijking met LTE-systemen. Op deze manier kunnen sensorgegevens van machines over een lange periode naar een doel worden gestuurd.

Het bekendste toepassingsgebied voor het URLLC-profiel (Ultra-Reliable en Low Latency Communications) is autonoom rijden: enorme hoeveelheden gegevens moeten in realtime worden verzonden en geëvalueerd. Een uitval van het netwerk of zelfs korte onderbrekingen zouden fataal zijn. Daarom heeft URLLC een beschikbaarheid van 99,999 procent.

Beleidsmakers moeten vooraf definiëren welke doelen ze willen bereiken met 5G en welke projecten ze concreet willen aanpakken, voordat ze nadere besluiten over de aard van het netwerk nemen. Hoe beter de oplossing dan aansluit bij de taak, hoe langer deze succesvol kan worden ingezet op de lange termijn.

Elasticiteit en schaalbaarheid inbegrepen

Campusnetwerken met 5G hebben het grote voordeel dat bedrijven ten alle tijde controle behouden over de gegenereerde en gebruikte data. Dat betekent niet dat een campusnetwerk beperkt moet blijven tot slechts één locatie. Bedrijven met meerdere regionaal verspreide vestigingen kunnen hun netwerk landelijk uitbreiden en desgewenst locaties wijzigen of aanpassen.

Een ander belangrijk punt is schaalbaarheid. 5G krijgt voortdurend nieuwe functies. De nieuwe releases verbeteren continu de 5G-standaard, verhogen de datatransmissiesnelheden en betrouwbaarheid, of bieden nieuwe functies zoals nauwkeurigere positie-informatie.

Deze punten dragen eraan bij dat bedrijven die zijn uitgerust met 5G, efficiënte en veilige gegevensoverdrachten waarborgen

Moeten bedrijven investeren?

Lange tijd bestond de hardnekkige mening dat 5G niet meer kon dan LTE, en dat hogere datatransmissiesnelheden sowieso niet of slechts kleine verbeteringen zouden brengen. Kijkend naar de in 2020 voltooide release 16 en de geplande release 17 eind 2022, is het duidelijk: 5G kan veel meer dan alleen snelle data verzenden. Het is een standaard die speciaal is geoptimaliseerd voor industrieel gebruik en die steeds meer inspeelt op de behoeften van bedrijven. 5G is op weg om zichzelf te vestigen als de benchmark voor de industrie.

Een stevige voorbereiding is noodzakelijk

Ook al overwegen nog niet alle bedrijven om met 5G uit te breiden, het is toch belangrijk dat zij zich nu al voorbereiden en verdere stappen nemen. Denk aan uitbreiding van het bedrijfsnetwerk of de veilige uitwisseling van gegevens. Bij het opzetten van een campusnetwerk moet er voldoende tijd zijn voor grondige voorbereidende tests, aangezien er momenteel nog niet veel ervaring is met de installatie van 5G-systemen. Zodra het 5G-netwerk is uitgebreid, kunnen juist de bedrijven die zich al voorbereiden, eerder werken met een flexibel en snel netwerk.

Copyright: Thomas Kruse, productmanager bij reichelt elektronics

Deel dit artikel

Meer nieuws

Ondernemers in de techniek moeten aan de slag met AI

Ondernemers in de techniek moeten aan de slag met AI

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 09-12-2024
(productnews)
AI, robotisering en industrialisatie gaan de technieksector de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor ondernemers in de...
AI, robotisering en industrialisatie gaan de technieksector de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor ondernemers in de technieksector is het onvermijdelijk dat ze aanhaken bij deze technologische revolutie. De nieuwe technologie...
Algemeen / 09-12-2024
Lees meer

Restwarmte-terugwinningsproject afgerond op PMI-locatie in Bergen op Zoom

(productnews)
JOA Air Solutions heeft in samenwerking met Philip Morris International (PMI) een uniek restwarmte-terugwinningsproject...
JOA Air Solutions heeft in samenwerking met Philip Morris International (PMI) een uniek restwarmte-terugwinningsproject afgerond op de PMI-locatie in Bergen op Zoom. Dit project combineert een industriële natte scrubber met...
Energie / 09-12-2024
Lees meer

euRobotics presenteert strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact

(productnews)
euRobotics lanceert een nieuwe strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact voor de industriële...
euRobotics lanceert een nieuwe strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact voor de industriële roboticasector. Het doet stelt hiervoor ook een aantal doelstellingen voor het bewaken en verder stimuleren van...
Algemeen / 09-12-2024
Lees meer

Kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO2-infrastructuur in Delta Rhine Corridor

(productnews)
Het kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO₂-infrastructuur in de Delta Rhine Corridor (DRC). Het wil zo de...
Het kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO₂-infrastructuur in de Delta Rhine Corridor (DRC). Het wil zo de verduurzaming van de industrie versnellen en verdere vertraging van de DRC voorkomen....
Energie / 06-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven