Adapter maakt betere communicatie tussen machines mogelijk

Leesduur: +/- 2 min.
In Industrie 4.0 moeten machines veel informatie met elkaar uitwisselen, maar doordat niet alle machines dezelfde ‘taal’ spreken, gaat dit nog wel eens moeizaam. Wetenschappers van het Kalsruhe Institute of Technology hebben hier iets op gevonden: een plug-en-play adapter.
Adapter maakt betere communicatie tussen machines mogelijk

Plug-en-play

Plug-en-play is een technologie die gebruikers in staat stelt om apparaten zoals printers of USB-sticks aan te sluiten op een computer en deze direct te gebruiken, zonder eerst software te moeten installeren. Deze technologie is nu ook beschikbaar voor industriële applicaties. Engineers van KIT hebben een adapter ontwikkeld die het makkelijker maakt om onderdelen van een productiefaciliteit met elkaar te verbinden en ze met elkaar gelijk te zetten. Zo kunnen faciliteiten veel sneller en veiliger aangepast of uitgebreid worden.

 

“Het was onze doelstelling om de overhead die nodig is voor inbedrijfstelling van componenten en complete productiefaciliteiten omlaag te brengen”, stelt David Barton van KIT in een persbericht. “Het probleem is dat machines en onderdelen die onderdeel zijn van een intelligent verbonden productie, informatie uit moeten kunnen wisselen over de huidige status van de productie, geheel in lijn met Industrie 4.0. Maar machines begrijpen elkaars taal vaak niet of geven de gewenste digitale informatie überhaupt niet. Buiten dat zouden de faciliteiten uitwisselbaar moeten zijn zodat snel en kosteneffectief aan individuele klantvragen voldaan kan worden. De oplossing waar wij in het kader van het ‘Secure Plug and Work’ project mee zijn gekomen is een adapter die de communicatiegaten overbrugt, bijvoorbeeld die tussen componenten en machinewerktuig.”

 

Up-to-date informatie

“Onze adapter verzendt gemeten waarden en data en eveneens hun betekenis. Voor data-uitwisseling en opslag hebben we huidige standaarden geïmplementeerd zodat informatie die relevant is voor de productie opgeslagen en overgebracht kan worden. Een kleine PC wordt gebruikt als interface om sensoren en aandrijvers met elkaar te verbinden die hun signalen omzetten in mechanische bewegingen.” De computer combineert de sensorsignalen met een met beschrijvingsbestand om het netwerk van up-to-date informatie over het component te voorzien. Deze beschrijving stelt de machineregeling in staat om zich individueel aan te passen aan componenten die in het machinegereedschap ingebouwd zijn. De adapter is voorzien van een aanvullende ‘dongle’ die de authenticiteit van de componenten bevestigt. “Deze adapter maakt het voor productiebedrijven heel makkelijk om machinewerktuig aan te passen of uit te breiden door verschillende componenten via een universele interface met elkaar te verbinden. Ze lopen daarbij geen risico dat onbevoegde personen de productie kunnen verstoren.”

 

KIT presenteert de plug-en-work aanpak tijdens de EMO in Hannover (18 tot 23 september).

 

Door: Kelly Bakker

Bron: KIT

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond