17-20 maart 2020 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 05 februari 2020

Nieuwe investeerders voor Eindhovense ontwikkelaar van microchirurgierobot MUSA

BOM Brabant Ventures en het Europees Investeringsfonds (EIF) investeren in Microsure. Dit bedrijf is de ontwikkelaar van de eerste robot voor microchirurgie ter wereld.

Microsure is een spin-off van de TU/e die zich richt op microchirurgie, een vorm van chirurgie waarbij een microscoop nodig is. Microchirurgie wordt onder meer voor plastische- en reconstructieve chirurgie ingezet, evenals het hechten van kleine bloedvaten en zenuwen, oogchirurgie en neurochirurgie. Microsure is de ontwikkelaar van MUSA, een operatierobot die volgens zijn maker ‘supermenselijke precisie in microchirurgie’ mogelijk maakt.

MUSA is niet bedoeld om menselijke chirurgen te vervangen, maar juist om hen te ondersteunen. Zo verkleint het systeem de bewegingen van de chirurg en filtert het trillingen weg. Dit maakt het mogelijk zeer nauwkeurig te opereren; met MUSA is het mogelijk bloedvaten met een diameter van slechts 0,3 mm te hechten. MUSA is compatibel met conventionele microchirurgische gereedschappen en chirurgische microscopen.

Lymfatische reconstructies bij lymfoedeem

De operatierobot is voor verschillende soorten operaties inzetbaar. Denk hierbij aan lymfatische reconstructies bij lymfoedeem. MUSA maakt het mogelijk operaties aan de lymfklieren uit te voeren en lympatische bloedvaten met een diameter tot 0,3 mm te reconstrueren. Doordat het systeem trillingen wegfilters en bewegingen verkleint vereenvoudigt MUSA dit soort handelingen.

Denk echter ook aan handoperaties, zoals vingerreplantaties, herstel van bloedvaten en zenuwen of reconstructie van andere zachte weefsels. Vrije weefseltransplantaties zijn een ander voorbeeld. Het MUSA-systeem verbetert hierbij de nauwkeurigheid en stabiliteit van de chirurg. Ook vergroot het de toegankelijkheid van lastig bereikbare plekken en dringt het systeem de vermoeidheid van chirurgen terug.

Maastricht UMC+

Het Maastricht UMC+ voerden in 2017 als eerste ziekenhuis ter wereld een microoperatie uit met behulp van MUSA. Twee plastische chirurgen zetten het systeem in tijdens een ingreep om lymfoedeem te verhelpen bij een borstkankerpatiënte. De chirurgen gebruikten hierbij de telemanipulator om vaatjes van 0,3 tot 0,8 millimeter aan elkaar te hechten.

Lymfoedeem is een chronische aandoening waarbij vocht ophoopt en zwellingen veroorzaakt. Het is een veel voorkomend bijverschijnsel bij de behandeling van borstkanker. Door lymfatische vaatjes aan de bloedvaten te bevestigen is het mogelijk de stroom vocht in de lymfevaten te herstellen en hiermee de zwelling te verminderen. Dit vereist echter een zeer vaste hand, waardoor slechts een beperkt aantal chirurgen wereldwijd deze techniek kan uitvoeren. MUSA biedt uitkomst doordat het systeem de bewegingen van chirurgen verkleint en trillingen wegneemt.

Klinische onderzoeken

Inmiddels voert Microsure samen met Maastricht UMC+ verschillende klinische onderzoeksprojecten met MUSA uit. Deze onderzoeken zijn gericht op onder meer hand- en vingerreplantaties, zenuwherstel, Lymphatic Venous Anastomosis en reconstructies met DIEP flap.

Microsure ontving in mei 2019 CE-markering voor MUSA. De nieuwe financiering en het nieuwe partnerschap met EIF en BOM Brabant Ventures dragen bij aan de ontwikkeling van Microsure’s product- en supply chain-strategie bij de commercialisatie van MUSA. De vraag naar chirurgische robots explodeert”, aldus Microsure’s CEO, Ilker Soydan. “Robotoplossingen in de chirurgie helpen zorgverleners om snellere, betere en meer betaalbare procedures uit te voeren. Het strategische partnerschap met deze nieuwe investeerders, die zowel regionaal als internationaal gerespecteerd worden om hun deskundigheid, is van groot belang om aan die groeiende vraag te kunnen voldoen.”

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Telmastaal viert veertigjarig bestaan op ESEF Maakindustrie 2020

(productnews)
Telmastaal bestaat dit jaar veertig jaar. Een bijzonder jubileum, eentje om niet zomaar voorbij te laten gaan. Het bedrijf...
Telmastaal bestaat dit jaar veertig jaar. Een bijzonder jubileum, eentje om niet zomaar voorbij te laten gaan. Het bedrijf uit ’s-Heerenberg heeft daarom besloten om een deel van de festiviteiten...
Beursnieuws / 21-02-2020
Lees meer

Webinar: Meer goede leads door Outdo

Webinar: Meer goede leads door Outdo

(productnews)
Beursnieuws / 20-02-2020
(productnews)
Je hebt nooit genoeg goede leads. Veel ondernemers in de techniek hebben hetzelfde. En zeker 80% van de gangbare...
Je hebt nooit genoeg goede leads. Veel ondernemers in de techniek hebben hetzelfde. En zeker 80% van de gangbare marketingadviezen werken niet voor producten die complexer zijn dan een blikje...
Beursnieuws / 20-02-2020
Lees meer

Hesling introduceert Alvaro spatbord

Hesling introduceert Alvaro spatbord

(productnews)
Beursnieuws / 20-02-2020
(productnews)
Lichtgewicht kunststof spatbord maakt kabels onzichtbaar Met het Alvaro spatbord is het Hesling gelukt de kabels met...
Lichtgewicht kunststof spatbord maakt kabels onzichtbaar Met het Alvaro spatbord is het Hesling gelukt de kabels met eenvoudige clips onder het spatbord vast te zetten. De positie voor kabeldoorvoer kan...
Beursnieuws / 20-02-2020
Lees meer

ESEF Maakindustrie demonstreert hoe ketens versnellen door digitale koppeling klant en leverancier

(productnews)
Ketenintegratie live Bezoekers van ESEF Maakindustrie 2020 kunnen in Utrecht live zien wat het betekent als de hele keten...
Ketenintegratie live Bezoekers van ESEF Maakindustrie 2020 kunnen in Utrecht live zien wat het betekent als de hele keten digitaal communiceert: gemakkelijkere en snellere orderverwerking; geen risico op fouten door...
Beursnieuws / 19-02-2020
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven