17-20 maart 2020 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 17 januari 2020

Xyall haalt miljoenen euro’s op voor automatisering tumordissecties

Xyall maakt bekend miljoenen euro’s te hebben opgehaald bij investeerders. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van automatische systemen voor tumordissectie, waarbij monsters worden genomen van tumoren.

Tumordissectie is een arbeidsintensief proces op basis van foutgevoelige subjectieve analyses. Pathologen schrapen met de hand het gewenste weefsel, wat vervolgens in een klein bakje wordt geplaatst. Niet alleen is dit een tijdrovend proces, ook ontstaat hierbij het risico dat monsters vervuild raken. Tegelijkertijd bestaat er wereldwijd een tekort aan laboranten.

Automatiseren

Xyall wil de manier waarop laboratoria tumordissecties uitvoeren veranderen en ontwikkelt een automatisch methode. Deze nieuwe aanpak combineert het optimaliseren van medische beeldvorming, registratie en workflows met robotica. Door tijdrovende handmatige handelingen te automatiseren helpt de oplossing de kosten van tumordissectie terug te dringen. Daarnaast werkt de geautomatiseerde oplossing nauwkeuriger, sneller en gevoeliger dan de handmatige aanpak.

“Moleculaire diagnostische testen leveren kritieke klinische informatie die artsen in staat stellen de meest geschikte behandeling te kiezen op basis van de individuele biologie van een patiënt. Dit is met name van vitaal belang bij het testen op kanker”, legt Guido du Pree, CEO van Xyall, uit. Du Pree is samen met Hans van Wijngaarden oprichter van Xyall. Van Wijngaarden was eerder Senior Director of Development and Supply Chain Operations bij Philips Digital & Computational Pathology. Du Pree is Head of Marketing & Sales bij Philips Digital & Computational Pathology. Als onderdeel van myTomorrows richtte hij daarnaast de eerste online marktplaats voor genetische testen op.

Behandeling van kanker afstemmen op patiënt

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie leiden in 2040 naar verwachting 29,5 miljoen mensen wereldwijd aan kanker. Om kanker beter te kunnen behandelen is moleculaire diagnostiek volgens Xyall van groot belang. Dergelijke testen maken het mogelijk de behandeling van kankervormen af te stemmen op de individuele biologische kenmerken van een patiënt.

“Artsen en laboranten hebben behoefte aan snellere en nauwkeurigere weefseldissectieoplossingen om hen te helpen nauwkeurige medicatie te leveren. Zij willen een geautomatiseerd systeem dat het beschikbare personeel zo efficiënt mogelijk inzet”, ligt Du Pree toe. “Mijn medeoprichter en ik kwamen op het idee toen we zelf actief waren in digitale pathologie. Klanten vroegen constant of wij het weefseldissectieproces konden automatiseren. Met de gecombineerde expertise van onze strategische partners en investeerders zijn wij ervan overtuigd een unieke oplossing te creëren met zowel onze software als apparatuur.”

Workflow automatiseren

De Automated Tissue Dissection (ATD) oplossing van Xyall digitaliseert en automatiseert de workflow rondom weefseldissectie. De oplossing helpt nauwkeurig te bepalen welke onderdelen van monsters nader moeten worden bekeken. Een robot schraapt vervolgens het benodigde weefsel van het monster en plaatst deze in een kleine container. De kans dat het monster hierbij vervuild raakt is volgens Xyall teruggedrongen tot 0,01%.

De oplossing biedt daarnaast inzicht in de geschiedenis van een monster. Zo zijn alle stappen in de workflow rondom ieder monster inzichtelijk. De oplossing is integreerbaar met laboratoriuminformatiesystemen en beeldmanagementsystemen voor pathologie.

Investeerders

De technologie wekt de interesse van verschillende investeerders, die geld in Xyall steken. Het geld is afkomstig van Sioux Technologies, BOM Brabant Ventures, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en andere investeerders. Xyall meldt de investering te gebruiken om de ontwikkeling, productie en commercialisering van zijn tumordissectieoplossing te versnellen.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Telmastaal viert veertigjarig bestaan op ESEF Maakindustrie 2020

(productnews)
Telmastaal bestaat dit jaar veertig jaar. Een bijzonder jubileum, eentje om niet zomaar voorbij te laten gaan. Het bedrijf...
Telmastaal bestaat dit jaar veertig jaar. Een bijzonder jubileum, eentje om niet zomaar voorbij te laten gaan. Het bedrijf uit ’s-Heerenberg heeft daarom besloten om een deel van de festiviteiten...
Beursnieuws / 21-02-2020
Lees meer

Webinar: Meer goede leads door Outdo

Webinar: Meer goede leads door Outdo

(productnews)
Beursnieuws / 20-02-2020
(productnews)
Je hebt nooit genoeg goede leads. Veel ondernemers in de techniek hebben hetzelfde. En zeker 80% van de gangbare...
Je hebt nooit genoeg goede leads. Veel ondernemers in de techniek hebben hetzelfde. En zeker 80% van de gangbare marketingadviezen werken niet voor producten die complexer zijn dan een blikje...
Beursnieuws / 20-02-2020
Lees meer

Hesling introduceert Alvaro spatbord

Hesling introduceert Alvaro spatbord

(productnews)
Beursnieuws / 20-02-2020
(productnews)
Lichtgewicht kunststof spatbord maakt kabels onzichtbaar Met het Alvaro spatbord is het Hesling gelukt de kabels met...
Lichtgewicht kunststof spatbord maakt kabels onzichtbaar Met het Alvaro spatbord is het Hesling gelukt de kabels met eenvoudige clips onder het spatbord vast te zetten. De positie voor kabeldoorvoer kan...
Beursnieuws / 20-02-2020
Lees meer

ESEF Maakindustrie demonstreert hoe ketens versnellen door digitale koppeling klant en leverancier

(productnews)
Ketenintegratie live Bezoekers van ESEF Maakindustrie 2020 kunnen in Utrecht live zien wat het betekent als de hele keten...
Ketenintegratie live Bezoekers van ESEF Maakindustrie 2020 kunnen in Utrecht live zien wat het betekent als de hele keten digitaal communiceert: gemakkelijkere en snellere orderverwerking; geen risico op fouten door...
Beursnieuws / 19-02-2020
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven