De weg naar hét productiebedrijf van de toekomst

8 januari 2019
Leesduur: +/- 5 min.

Als modern productiebedrijf wordt er veel van je gevraagd. Klanten verlangen op maat gemaakte producten tegen betaalbare kosten en met een zo snel mogelijke levering. Om hier als bedrijf zo goed mogelijk mee om te gaan, heb je een digitale fabriek nodig die klaar is voor een nieuwe manier van produceren. Exact, marktleider in business software, helpt bedrijven door middel van slimme oplossingen met het realiseren van een fabriek van de toekomst.

In het verleden was het productieproces redelijk overzichtelijk. Er werd een product bedacht waarna een proefproductie werd gestart om te kijken welke technologieën nodig waren. Het product was bovendien vaak vastomlijnd met een vaste configuratie. Als het proces onder de knie was, werd een fabriek opgezet om het specifieke product te produceren. Deze fabriek had een vast stramien en was niet makkelijk aan te passen. Ondertussen werd het product verkocht aan de klant en gebruikt voor een door de producent meestal onbekend doel.

Andere inrichting

Tegenwoordig is de gang van zaken bij veel bedrijven compleet anders. Er wordt steeds meer gevraagd van productiebedrijven. Klanten willen innovatieve en vaak op maat gemaakte producten, snelle leveringen en betaalbare prijzen. Dat vereist een andere manier van produceren; de product life cycle is veel korter. Daarmee is ook een andere inrichting van je bedrijfsprocessen noodzakelijk. Voor het creëren van een efficiënt en gestroomlijnd productieproces, zijn een aantal cruciale stappen nodig. Stappen die uiteindelijk leiden tot de digitale fabriek van de toekomst.

Juiste stappen

“Smart industry zal de maakindustrie blijvend veranderen”, stelt Auke Hylarides, Principle, Solution Marketing bij Exact. “Het IT-component wordt steeds belangrijker bij productiebedrijven, zowel in het product zelf als in de productie. Dat is voor veel bedrijven mogelijk een uitdaging, maar anderzijds kun je er ook niet meer onderuit. Je moet mee in de ontwikkelingen wil je aan de vraag van klanten kunnen voldoen. Bij Exact zijn wij er echter wel van overtuigd dat de weg naar de digitale fabriek niet moeilijk hoeft te zijn, zolang je maar de juiste stappen zet.”

Fidget spinner

Een goed voorbeeld om aan te geven dat de vraag van klanten tegenwoordig vluchtig kan zijn en de product life cycle daarmee korter, is de fidget spinner. “Dit was een product dat even snel verdween als dat het opkwam”, aldus Auke. “Maar bedrijven die dit speelgoed produceerden, hebben razendsnel moeten opschalen en bovendien veel varianten moeten maken. Je ziet het bijvoorbeeld ook aan mobiele telefoons; modellen volgen elkaar veel sneller op. Dat vereist een andere manier van produceren. Ook kleinere productiebedrijven zullen inmiddels merken dat de consument snelheid, uniciteit en betaalbaarheid wil. Om relevant te blijven, zal je aan die vraag moeten voldoen. Wil je snel kunnen schakelen, dan heb je flexibele productiemiddelen en een hoge mate van automatisering nodig. Slimme machines moeten gecombineerd worden met slimme software.”

En juist daar gaat het nog wel eens mis. “Er zijn zat bedrijven met mooie machines, mooie klanten en leveranciers en goede software, maar er is weinig connectie tussen. Door je bedrijfsprocessen op allerlei vlakken te koppelen - niet alleen met de machines op de werkvloer, maar ook met je klanten, de bedrijven aan wie je productie uitbesteed, je leveranciers etc. - kun je veel sneller, flexibel en effectiever produceren. Het gaat dus verder dan het verbinden van apparaten via het internet. Juist door andere bedrijven en hun bedrijfssystemen aan te sluiten, creëer je een Internet of Business. En dat is een opstap naar een digitale fabriek.”

Welke stappen zijn volgens Exact belangrijk om een digitale fabriek te realiseren die op alle vlakken kan voldoen aan de vraag?

Product-niveau - het ontwerp

Tegenwoordig is het belangrijk om al tijdens de ontwerpfase in contact te blijven met de klant. Er is geen vastomlijnd product, maar veel meer interactie. Auke: “Door in het ontwerpproces goed na te denken over de opties en keuzes die er zijn, kun je modulair ontwerpen. Je bedenkt dan al welke opties je wel en niet meeneemt in het product. Modulair ontwerpen is een samenspel tussen een basisproduct met opties en varianten. In de automotive industrie kennen ze dit principe goed: elke auto die van de band rolt is uniek en gemaakt naar wens van de klant. Er is een basisauto en vervolgens kan de klant kiezen voor bepaalde varianten, opties en toebehoren. Configuratie op order is de manier om high-mix, low-volume producten te produceren, snel en betaalbaar!”

Stuur-niveau – de software

Een digitale fabriek kan pas echt succesvol zijn, als er voldoende connectivity is. De software stuurt de productiemachines aan. Wil dit slagen, dan moet informatie-uitwisseling tussen mensen, machines, producten, leveranciers, vervoerders en klanten zoveel mogelijk geautomatiseerd verlopen. Dat betekent dat je onder andere MES-systemen, weegschalen en CAD/PLM moet koppelen. De mensen op de werkvloer worden uitgerust met slimme apps en het magazijn wordt via scanning gekoppeld. Tot slot worden de bedrijfssystemen van klanten en leveranciers met elkaar verbonden. Daardoor verkort je de levertijd aan je klant drastisch en ben je in staat om sneller en meer op maat te produceren. Bovendien ben je flexibel waardoor je goedkoper en sneller produceert.

Productie-niveau – de fabriek

Door de steeds veeleisender vraag van de klant, is het van belang om flexibel én modulair te kunnen produceren. Je moet snel kunnen op- en afschalen. Een slimme shared factory kan dat. Een dusdanige fabriek is onafhankelijk van de gebruikers en de locatie.

Een testfabriek

Om meer te leren over de digitale fabriek en ermee te experimenteren, hebben Festo en Exact er een gebouwd: de Cyber Physical Factory. Daarbij levert Exact de ERP-software die communiceert met de machines van Festo. Het doel is om de industrie en aankomende techneuten te onderwijzen maar ook aankomende werkvormen te introduceren. Dit leersyteem bestaat uit vijf productiestations en tien bewerkingsunits die via bedrijfssoftware worden aangestuurd. Aankomende maar ook huidige technici van productiebedrijven kunnen zo leren werken met de techniek van het nieuwe productietijdperk. “Alleen door te blijven ontwikkelen en te investeren in onderwijs kan Nederland een rol spelen bij de nieuwe trend: klantspecifiek produceren tegen lage kosten. Niet alleen onderwijs maar ook de huidige productiebedrijven moeten blijven investeren in opleiding van mensen.”

Wat doet Exact voor de Maakindustrie?

Exact maakt software voor de aansturing van je fabriek. Denk aan inkoop, productie, planning, tot levering en facturatie en natuurlijk de financiële administratie. “Met onze slimme online productiesoftware (ERP) kan de productie gestroomlijnd worden. De doorlooptijd wordt verkort en de afdelingen binnen een productiebedrijf worden door de juiste digitale verbindingen beter op elkaar afgestemd. Wij maken het plannen, produceren en registeren makkelijker. Hierdoor ontstaat meer inzicht en dus meer grip op de situatie op de werkvloer.”

Wil je meer informatie over weten wat Exact voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan eens op www.exact.com. 

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond