17-20 maart 2020 - Jaarbeurs
Automotive / 17 juni 2019

Northvolt haalt 900 miljoen euro op voor Europese megafabriek voor accu's

Het bedrijf Northvolt maakt bekend een miljard dollar, omgerekend ongeveer 888 miljoen euro, te hebben opgehaald bij investeerders. Met behulp van de investering wil Northvolt een enorme fabriek voor accu's bouwen in Zweden; de fabriek moet één van de grootste in Europa worden.

Northvolt is een bedrijf dat in 2016 is opgericht door Peter Carlsson, een voormalig manager van Tesla. Carlsson kondigde toen aan een accufabriek te willen bouwen in het Noorden van Zweden. Northvolt richt zich niet alleen op de productie van accu’s voor de automotivesector, maar ook voor onder meer energienetwerken en industriële klanten. Naast accucellen en batterijsystemen wil het bedrijf ook slimme diagnostische oplossingen leveren. 

Het bedrijf is wereldwijd actief. Zo is Zweden de thuisbasis voor het R&D-lab en democentrum van Northvolt, terwijl het land ook de vestigingsplaats wordt van de eerste fabriek van het bedrijf. In het Poolse Gdansk staat een productielocatie voor batterijmodules en oplossingen voor energieopslag. Daarnaast beschikt Northvolt over een vestiging in het Zweedse Stockholm en Japanse Osaka. 

Gigafabriek voor accucellen

Tijdens een investeringsronde heeft Northvolt een deel van de benodigde financiering voor zijn nieuwe megafabriek opgehaald. De investeringsronde werd geleid door Volkswagen en Goldman Sachs. Daarnaast steken ook BMW Group, AMF, Folksam Group en IMAS Foundation geld in Northvolt. In totaal is bijna 900 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Het geld wordt gebruikt om de eerste ‘gigafabriek’ voor lithium-ion accucellen te bouwen in het Zweedse Skellefteå. Eerder werd al bekend dat de Europese Investeringsbank de bouw van de accufabriek van Northvolt steunt met een financiering van 350 miljoen euro. 

De Zweedse fabriek krijgt in eerste instantie een productiecapaciteit van 16 GWh aan accu’s per jaar. Op termijn moet dit worden opgevoerd tot 32 GWh. Ter vergelijking: de productie in Tesla’s Gigafactory 1 in de Amerikaanse staat Nevada is medio 2018 opgevoerd tot ongeveer 20 GWh per jaar. 

Mijlpaal

“Vandaag is niet alleen een geweldige mijlpaal voor Northvolt, maar ook een belangrijk moment voor Europa dat duidelijk aantoont dat we klaar zijn te concurreren in de komende golf van elektrificatie, en dat we dit zullen doen met accucellen die de laagst mogelijke CO2-voetafdruk opleveren”, aldus Carlsson, CEO van Northvolt. 

De bouw van de fabriek gaat naar verwachting in augustus van start. Northvolt meldt in 2021 te willen beginnen met de grootschalige productie van accu’s. Northvolt Ett, zoals de fabriek gaat heten, wordt de primaire productielocatie van Northvolt. De focus in de fabriek komt te liggen voor het voorbereiden van actieve materialen, het assembleren van accucellen, recycling en de productie van ondersteunende middelen. 

Tweede accufabriek in Nedersaksen

Samen met Volkswagen Group kondigt Northvolt daarnaast aan een tweede grootschalige accufabriek te willen bouwen in Salzgitter in het Duitse Nedersaksen. Volkswagen investeert ongeveer 900 miljoen euro in de gezamenlijke activiteiten van de bedrijven. Een deel van dit bedrag is gereserveerd voor een joint-venture die Volkswagen en Northvolt opzetten, terwijl het overige deel van de investering rechtstreeks in Northvolt wordt gestoken. 

De Duitse fabriek moet eind 2023 of begin 2024 operationeel zijn. Volkswagen en Northvolt verwachten de productiecapaciteit van de locatie op termijn te kunnen opvoeren tot 24 GWh. “Volkswagen legt op alle niveau’s het grondwerk voor de succesvolle implementatie van zijn electrificatiestrategie. Met Northvolt hebben we een Europese partijen wiens kennis en duurzame, CO2-geoptimaliseerde productieprocessen voor accucellen ons in staat stellen de productie van accucellen hier in Duitsland vooruit te helpen. Een voorwaarde hiervoor is, uiteraard, het creëren van een politiek raamwerk.”

Northvolt en Volkswagen richtte eerder al de European Battery Union (EBU) op. Via dit consortium doen de partijen gezamenlijk onderzoek naar accucellen, variërend van ruwe materialen tot accuceltechnologie en recycling. De partijen willen via de EBU meer kennis opdoen over de productie van accucellen. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Northvolt

Deel dit artikel

Meer nieuws

Telmastaal viert veertigjarig bestaan op ESEF Maakindustrie 2020

(productnews)
Telmastaal bestaat dit jaar veertig jaar. Een bijzonder jubileum, eentje om niet zomaar voorbij te laten gaan. Het bedrijf...
Telmastaal bestaat dit jaar veertig jaar. Een bijzonder jubileum, eentje om niet zomaar voorbij te laten gaan. Het bedrijf uit ’s-Heerenberg heeft daarom besloten om een deel van de festiviteiten...
Beursnieuws / 21-02-2020
Lees meer

Webinar: Meer goede leads door Outdo

Webinar: Meer goede leads door Outdo

(productnews)
Beursnieuws / 20-02-2020
(productnews)
Je hebt nooit genoeg goede leads. Veel ondernemers in de techniek hebben hetzelfde. En zeker 80% van de gangbare...
Je hebt nooit genoeg goede leads. Veel ondernemers in de techniek hebben hetzelfde. En zeker 80% van de gangbare marketingadviezen werken niet voor producten die complexer zijn dan een blikje...
Beursnieuws / 20-02-2020
Lees meer

Hesling introduceert Alvaro spatbord

Hesling introduceert Alvaro spatbord

(productnews)
Beursnieuws / 20-02-2020
(productnews)
Lichtgewicht kunststof spatbord maakt kabels onzichtbaar Met het Alvaro spatbord is het Hesling gelukt de kabels met...
Lichtgewicht kunststof spatbord maakt kabels onzichtbaar Met het Alvaro spatbord is het Hesling gelukt de kabels met eenvoudige clips onder het spatbord vast te zetten. De positie voor kabeldoorvoer kan...
Beursnieuws / 20-02-2020
Lees meer

ESEF Maakindustrie demonstreert hoe ketens versnellen door digitale koppeling klant en leverancier

(productnews)
Ketenintegratie live Bezoekers van ESEF Maakindustrie 2020 kunnen in Utrecht live zien wat het betekent als de hele keten...
Ketenintegratie live Bezoekers van ESEF Maakindustrie 2020 kunnen in Utrecht live zien wat het betekent als de hele keten digitaal communiceert: gemakkelijkere en snellere orderverwerking; geen risico op fouten door...
Beursnieuws / 19-02-2020
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven