Watermolen moet bij Texel energie uit golven gaan halen

Leesduur: +/- 3 min.
Het ziet ernaar uit dat er dit jaar op Texel geëxperimenteerd gaat worden met een watermolen die energie uit golven in zee moet halen. De zogenoemde Slow Mill won eerder een wedstrijd georganiseerd door Rijkswaterstaat.

In een uitgebreid artikel beschrijft Trouw hoe de watermolen in 2012 Boyan Slat versloeg tijdens een wedstrijd van Rijkswaterstaat, die in het teken stond van ideeën voor de zee. Slat is degene die inmiddels wereldberoemd is met zijn opruimsysteem dat de oceanen ontdoet van plastic.

De Slow Mill is een idee van uitvinder Erwin Croughs. Het gaat om een grote dobberende installatie die golfslag omzet in groene stroom. Voor een Waddeneiland als Texel een goede oplossing, omdat ze de kust daar liever vrijhouden van windmolens. De dobber van de Slow Mill heeft een onderwaterslinger van bladen die een stroomgenerator aandrijft en zo energie levert. De installatie wordt op z'n plek gehouden door een grote betonnen bak die naar de bodem wordt gelaten. Op dat blok zijn stukke steen geschroefd waarop onder meer schelpen en anemonen zich kunnen nestelen. Croughs maakt samen met zijn partnerbedrijf E-Concrete beton met natuurlijk reliëf. 

Revolutie

Met de schone stroom die wordt opgewekt en ogpeslagen met de Slow Mill kunnen bijvoorbeeld elektrische boten aangestuurd worden en boorplatforms van stroom worden voorzien. Uiteindelijk is het de bedoeling dat huizen op Texel van golfstroom worden voorzien. Om dat voor elkaar te krijgen, moet de techniek foutloos werken. De eerste grote proef kan volgens de initiatiefnemer voldoende stroom opleveren voor 100 huizen. Trouw meldt dat universitair experts en onderzoekscentra Marin en Nioz meedoen aan het project.

Op Texel zijn ze blij met het initiatief. Het eiland wil, net als de andere Waddeneilanden, geen winmolens plaatsen. Er worden wel veel zonnepanelen op daken en grasvelden geplaatst maar dat is niet genoeg om voldoende stroom op te wekken. Daarom zijn nieuwe initiatieven, zoals de Slow Mill, meer dan welkom. Er werd ook een vergister gebouw die duurzaam gas van gemaaid gras maakt en er worden stroomopwekkende vliegers gebruikt. 

Wantrouwen

Eerder ging het bij projecten voor golfenergie in de oceanen meerdere keren mis. Maar dat zegt volgens Croughs niks over zijn technologie, zo benadrukt hij in Trouw. "Die eerste systemen, in woeste oceanen, waren hele zware constructies. En ze lagen aan een anker met een ruime ketting. Bij een grote golf krijgt zo'n systeem een keiharde zweepslag. Dat zal bij ons systeem niet gebeuren."

Dit jaar is de eerste stap dat de techniek zich moet bewijzen en daadwerkelijk energie opwekt. Daarna, vanaf 2020, kan de schaalvergroting beginnen met stroomlevering via de stroomkabel naar het vaste land. De kosten voor die stroomkabel zijn voor eigen rekening van Slow Mill. De locatie waar de kabel de eerste golfenergie aan land gaat brengen is in elk geval bekend: bij Paal 12, op het strand. De eerste klant zit daar in de buurt: Strandpaviljoen 'Twaalf'. 

 

Bron: Trouw/Slow Mill
Foto: Slow Mill

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond