Volkswagen zet in op energie- en oplaadoplossingen

Leesduur: +/- 2 min.
Volkswagen introduceert een mobiel laadstation voor elektrische auto's. Ook kondigt de autofabrikant aan energie- en oplaadoplossingen te gaan leveren via een nieuwe groep: Elli Group.
Het mobiele oplaadstation van Volkswagen (bron foto: Volkswagen)

Mobiel laadstation

Het nieuwe mobiele laadstation werkt volgens Volkswagen in feite als een grote powerbank, die gebruikt worden om onder meer smartphones onderweg op te kunnen laden. De mobiele laadstations kunnen worden ingezet om snel extra laadcapaciteit te realiseren, bijvoorbeeld op evenementen. 

Het apparaat heeft een capaciteit van 360 kW, wat voldoende is om 15 'e-voertuigen' op te laden. Dit kunnen elektrische voertuigen en elektrische motoren zijn, meldt het bedrijf. Tot vier voertuigen kunnen tegelijkertijd op één mobiel laadstation worden aangesloten: twee via een gelijkstroomverbinding en twee via een wisselstroomverbinding. De laadstations maken gebruik van snellaadtechnologie waarmee een accu gemiddeld in 17 minuten kan worden opgeladen.

Tijdelijke laadinfrastructuur realiseren

Indien de capaciteit van het laadstation onder de 20% zakt wordt deze omgewisseld voor een vol exemplaar. Het is echter ook mogelijk de laadstation aan het stroomnet te hangen, wat het mogelijk maakt met een relatief lage investering een tijdelijke laadinfrastructuur op te bouwen. De accu's in het laadstation kunnen continu worden bijgeladen, wat het volgens Volkswagen mogelijk maakt energie als buffer op te slaan en de belasting op het energienetwerk tijdens piekmomenten te verminderen.

De eerste mobiele laadstation worden in de eerste helft van 2019 ingezet in het Duitse Wolfsburg, waar het hoofdkantoor van Volkswagen is gevestigd. Vanaf 2020 zijn de laadstation ook in andere steden beschikbaar. 

Elli Group

Dat Volkswagen zich meer wilt gaan richten op oplaadoplossingen blijkt ook de oprichting van Elli Group. Deze groep gaat zich volledig toespitsen op de ontwikkeling van producten en diensten die verband houden met energie en oplaadtechnologieën voor merken van de Volkswagen Group. 

"Als één van de grootste autofabrikanten ter wereld wil Volkswagen de hoognodige transport- en energietransitie naar emissieneutrale e-mobility versnellen. Het nieuwe bedrijf zal hierin een rol spelen door energieoplossingen op basis van duurzame bronnen en slimme oplaadoplossingen aan te bieden. Op deze manier worden we actief in een strategisch relevant en prikkelend segment dat aanzienlijk kansen biedt voor het versterken van onze banden met zowel bestaande klanten als nieuwe klantengroepen", zegt Thomas Ulbrich, als bestuurslid bij Volkswagen verantwoordelijk voor E-Mobility. 

Elli Group gaat onder meer oplaadstations, systemen die het mogelijk maken energie op te slaan in accu's van elektrische voertuigen en IT-gebaseerde energiebeheersystemen. "We willen een naadloos en duurzaam ecosysteem creëren dat de belangrijkste toepassingen adresseert en antwoorden biedt op alle energievragen die gebruikers van elektrische voertuigen en wagenparkbeheerders hebben", aldus Thorsten Nicklaß, CEO van Elli Group. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Volkswagen Group (foto)

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond