Rotterdam zet maakindustrie via lokale tv in de picture

Leesduur: +/- 3 min.
Sinds vorige week is op de Rotterdamse lokale televisiezender OPEN een documentaireserie over de maakindustrie te volgen. Make 't Rotterdam volgt jonge studenten die een kijkje krijgen achter de schermen bij verschillende maakbedrijven in de regio.

"De Rotterdamse maakindustrie heeft grote impact op ons dagelijks leven en is een belangrijke motor van onze economie. De roep van de maakindustrie naar talent is enorm, maar is deze industrie van nu en morgen wel aantrekkelijk voor talent?" Zo werd de documentaireserie onlangs geïntroduceerd in een persbericht.

Spraakmakende industrie

Maandag 28 mei is de nieuwe documentaireserie Make ’t Rotterdam dan daadwerkelijk in première gegaan op de populaire, lokale zender OPEN Rotterdam. "De serie laat de innovatieve maakindustrie zien die Rotterdam rijk is. Een industrie waar de kansen voor het oprapen liggen voor jong talent. Een industrie die in werkelijkheid veel spraakmakender is dan wat je in eerste instantie misschien zou denken en enorme impact heeft op ons dagelijks leven. Wist jij bijvoorbeeld dat de Nespresso cupjes voor onze dagelijkse dosis cafeïne in de Spaanse Polder gemaakt worden? Of dat de trams en treinen waarmee miljoenen mensen zich dagelijks verplaatsen in Ridderkerk een efficiënte maintenance of modernisering ondergaan?"

In de serie wordt elke week een student van Techniek College Rotterdam die een dag meeloopt in een maakbedrijf. "Onder de hoede van een professional, die ook ooit als de student begon, wordt het ware gezicht van de Rotterdamse maakindustrie zichtbaar. De techniek, kunde en passie die erbij komt kijken, maar ook de enorme transformatie naar robotisering, digitalisering en duurzaamheid. De impact die het heeft op de inwoners van Rotterdam en zelfs daarbuiten. De mogelijkheden die er voor de jongeren open liggen als zij die kansen durven oppakken. Dat je trots mag en kan zijn om te werken in de maakindustrie.

Euro Caps

Om te laten zien hoe kundig, gevarieerd en fantastisch de maakindustrie in de regio Rotterdam is, worden bezoekjes gebracht aan Euro Caps, die de eerder genoemde koffiecups produceren, Heerema Fabrication Group (offshore constructies), Skel - Ex (scale up voor non - powered exoskeletten ter bevordering van de ergonomie in een productieomgeving) en Alstom, die de trams en treinen onderhouden. De serie is gefinancierd door OPEN Rotterdam en Dutch Makers Revolution, en terug te zien via OPEN Rotterdam
Op vrijdag 25 mei keken verschillende directeuren, studenten en vakmensen  de eerste aflevering van de serie samen en werd een dialoog georganiseerd over hoe jong talent naar de maakindustrie getrokken kan worden. In de eerste aflevering Rémon van der Heijden, die te zien krijgt hoe Euro Caps een miljard koffiecupjes per jaar maakt.

Binnenkort lees je op Maakindustrie.nl een interview met de initiatiefnemers achter de eerder genoemde Dutch Makers Revolution.

Door: Kelly Bakker
Bron: Dutch Makers Revolution

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond