Opmerkelijke Duitse waterkering

Leesduur: +/- 2 min.
Na zware overstromingen in Hamburg in de 60-er jaren van de vorige eeuw, waarbij meer dan 300 mensen om het leven kwamen, werd de lokale waterkering verstrekt. Uit recente simulaties bleek echter dat er nog hogere waterkeringen nodig zijn om Hamburg tegenwoordig tegen extreem hoog water en stormvloeden te beschermen . Voor de herontwikkeling en versterking van de waterwerken werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven waarbij Zaha Hadid Architects de prestigieuze opdracht binnen wist te slepen.
Hamburg wordt gesierd door een opmerkelijke waterkering

ZHA ontwierp een nieuwe waterkering voor Hamburg die daarnaast dienst doet als dé plek om te zien en gezien te worden.

Foto: Piet Niemann

Hoewel de wtaerkering niet beschikt over de opvallende rondingen die kenmerkend zijn voor veel van de ambitieuze projecten van Zaha Hadid Architects, is het bedrijf er toch in geslaagd om zijn stempel te drukken op de rivierpromenade van Niederhafen. De 625 lange wandelpromenade biedt openbare ruimte bovenop de nieuwe, verbeterde waterkeringen. Deze wandelpromenade wordt verlevendigd door grote lichtgrijze amfitheaterachtige granieten trappen die in de waterkeringswerken zijn verwerkt. De rivier en verschillende straten uit de omringende buurten komen hier samen en vormen een ruimte die de veiligheid van een waterkering combineert met de ontspannen sfeer van een 'hang out'. Bovendien is in een drie verdiepingen tellende uitkraging  een restaurant ondergebracht met fantastisch uitzicht op de omgeving. Verder zijn er verscheidene fietspaden op straatniveau te vinden.

Hamburg’s Niederhafen biedt bescherming tegen overstromingen en bevindt zich op een prominente locatie in de stad. Daarmee is het naast waterkering ook een belangrijke attractie voor toeristen en een van de belangrijkste openbare ruimtes van Hamburg.  Bovenop de waterkering biedt de promenade ongestoord uitzicht op de Elbe en de haven van Hamburg. De lineaire structuur bevindt zich op 8,6 meter boven de zeespiegel in het de oostelijke deel en op 8,9 meter boven de zeespiegel in het westelijke deel. Zo is de havenstad beschermd tegen stormvloeden en extreem hoog water.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond