Opmerkelijk museum als toonbeeld van oer-gereedschap

Leesduur: +/- 2 min.
Het architectenkantoor Studio Libeskind heeft plannen onthuld voor een opvallend nieuw museum in Kenia: Ngaren. Het ontwerp van het museum lijkt op de handbijlinstrumenten die door de vroege mens zijn gemaakt. In het museum wordt de geschiedenis van de mensheid getoond en wordt onder meer ingegaan op de techniek en wetenschap achter klimaatverandering en evolutie.
Ngaren museum in Kenia

Het Ngaren museum in Kenia wordt gevormd naar de inhoud: de eerste gereedschappen van de vroege mens/

Bron: Studio Libeskind

Hoewel er nog geen beelden van het interieur beschikbaar zijn, lijkt de buitenkant van het museum zeer goed te passen in het Keniaanse landschap. Het museum wordt gesitueerd op de rand van een klif met uitzicht op de Rift-vallei in Noord-Kenia. Hier werd ooit het meest complete skelet van de vroege mensheid gevonden: de Turkana Boy. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van natuurbeschermer, politicus en paleo-antropoloog Dr. Richard Leakey aan wie onder meer de ontdekking van de Turkana Boy wordt toegeschreven. Het museum krijgt de naam Ngaren: Museum van de Mensheid.

De architect verwacht dat het museum een plek zal zijn voor ontdekking, verwondering en beschouwing. Door de architectuur en de tentoonstellingen zal Ngaren alle lagen van het leven in Afrika vastleggen en het epicentrum van het menselijk bestaan vormen. De architect heeft een reeks dramatische ruimtes in het museum voor ogen die architectonisch dynamisch en provocerend zijn. Daarmee wil hij een unieke context creëeren voor de tentoonstellingen van het museum waar artefacten niet tot rust komen, maar worden versterkt en verlevendigd.

Momenteel wordt een crowdfunding campagne gevoerd voor het project. Van de beoogde 7 miljoen dollar zijn er inmiddels ruim 4 miljoen opgehaald. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond