Nieuwe veiligheidskooi moet aantal plofkraken terugdringen

Leesduur: +/- 2 min.
Plofkraken komen nog steeds relatief veel voor in Nederland, met alle gevolgen van dien voor de getroffen banken. Een nieuw ontworpen veiligheidskooi moet hier wat aan doen.

Een supermarkt in het Zuid-Hollandse Boskoop had vorige week de primeuri. De pinautomaat in de supermarkt is de eerste die middels een veiligheidskooi is beveiligd tegen plofkraken en vandalisme. De veiligheidskooi, een speciale uitvoering van een beveiligingshek, is ontworpen, geproduceerd en geïnstalleerd door Stackdoor Products BV en moet een oplossing zijn voor het toenemend aantal plofkraken op pinautomaten in supermarkten en winkels. 

Verplaatsing criminaliteit

Steeds meer banken verplaatsen hun pinapparaten naar winkels. Tammo Schut, Stackdoor: 'En daardoor is juist deze oplossing nodig. Doordat steeds meer pinapparaten in bijvoorbeeld supermarkten worden geplaatst om plofkraken onder woningen te voorkomen, zie je dat de criminaliteit zich verplaatst.' In Boskoop waar het hek werd geplaatst, zijn bij meerdere winkels in de regio pogingen gedaan om pinautomaten in supermarkten op te blazen en te plunderen. De laatste jaren wordt bovendien steeds zwaarder geschut, zoals explosieven gebruikt. Schut: 'Met deze oplossing is dat eenvoudigweg een stuk moeilijker.' 

Simpel 

Het beveiligingshek daalt na een druk op de knop, 'rolt' zich als het ware uit en sluit het pinapparaat hermetisch af. Het pinapparaat is hierdoor niet meer toegankelijk voor personen van buitenaf. Schut: 'Het is eenvoudig in gebruik en door de constructie en het materiaal een betrouwbare oplossing.' Doordat het hek is ingebouwd in het plafond of de gevel is deze op de dag voor gebruikers van het pinapparaat en klanten van de supermarkt vrijwel niet zichtbaar. Schut: 'Wij doen er alles aan om het product zo compact en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Minimale inbouwruimte en belemmering van het zicht horen hier ook bij.' 

Het is niet voor het eerst dat Stackdoor Products BV met een door haar zelf ontwikkeld product hoge ogen weet te gooien. Eerder haalde het bedrijf, dat gespecialiseerd is in gevelbeveiliging en rolhekken, al de landelijke media met de beveiliging van de Markthal in Rotterdam. Daar plaatste het bedrijf ronde gevelbeveiliging bij beide toegangsdeuren. 

 

Door: Kelly Bakker

Foto: Peter Francken

 

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond