maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 13 december 2018

Welke ontwikkelingen gaan de grootste impact hebben op chirurgie?

Allerlei ontwikkelingen gaan de komende jaren een impact hebben op chirurgie. Denk hierbij aan de toenemende omarming van operatierobots en minimaal invasieve chirurgie, maar ook aan ontwikkelingen op het gebied van beeldvormende technologie. Welke ontwikkelingen hebben de grootste impact en wat is hun impact op patiënten?

Dit heeft de Commission on the Future of Surgery van The Royal College of Surgeons of England in kaart gebracht. Deze onafhankelijke commissie telt veertig leden met uiteenlopende expertises. “Technologieën zoals operatierobots, kunstmatige intelligentie, 3D-printen en nieuwe beeldvormende technieken veranderen nu al de wijze waarop chirurgische zorg wordt verleend en zullen dit ook in de toekomst blijven doen. Ontwikkelingen op het gebied van onder meer genomica, regeneratieve geneeskunde en cel-gebaseerde therapieën kunnen nieuwe mogelijkheden bieden voor het voorspellen en behandelen van ziektes die enkele jaren geleden nog onbehandelbaar waren”, schrijven de onderzoekers op hun website. 

Welke ontwikkelingen hebben de grootste impact?

In hun onderzoek hebben de onderzoekers in kaart gebracht welke technologieën de grootste impact zullen hebben op chirurgie:

  • Minimaal invasieve chirurgie met operatierobots: Door via slechts enkele kleine incisies te opereren helpen deze robots de impact op patiënten verkleind, die hierdoor sneller kunnen herstelen. De onderzoekers wijzen erop dat in 2019 een nieuwe generatie operatierobots wordt geïntroduceerd, die zowel kleiner, veelzijdiger als goedkoper is dan de huidige generatie. Dit helpt de omarming van operatierobots te versnellen. 
  • Beeldvormende technologie: Deze technologie is van cruciaal belang om minimaal invasieve chirurgie mogelijk te maken, aangezien chirurgen niet langer met het blote oog kunnen zien wat zij doen. De onderzoekers verwachten dat beeldvormende technologie de komende jaren zal verbeteren, wat helpt minimaal invasieve chirurgie nauwkeuriger te maken. Daarnaast gaan ontwikkelingen in beeldvormende technologie helpen sneller en nauwkeuriger diagnoses te stellen. Ook wijzen de onderzoekers wijzen erop dat augmented reality en virtual reality platformen op dit moment al worden ingezet om chirurgen te trainen in het uitvoeren van chirurgische procedures. Deze tools kunnen niet alleen helpen het resultaat van operaties te verbeteren, maar ook om procedures te standaardiseren en training breder toegankelijk te maken. 
  • Gespecialiseerde interventies: Op de lange termijn zullen er steeds vaker complexe en gespecialiseerde interventies worden uitgevoerd. Denk hierbij aan cel-gebaseerde therapieën, het implanteren van bio-geprint weefsel en organen, ‘intelligente’ protheses of transplantatie van dierlijke organen in mensen. Dergelijke ontwikkelingen vereisen specialistische teams die in multidisciplinaire centra samenwerken, verwachten de onderzoekers. 
  • Dataverzameling en -analyse: Dataverzameling en -analyse gaat in de toekomst een steeds grotere rol spelen in chirurgie, onder meer om ziektes beter te kunnen voorspellen en gepersonaliseerde zorg te kunnen bieden. De onderzoekers waarschuwen wel dat patiënten en burgers in het algemeen goed geïnformeerd moeten worden over deze initiatieven en daarnaast standaarden moeten worden ontwikkeld voor het gebruik van dergelijke data. Ook verwachten de onderzoekers dat patiënten meer toegang zullen hebben tot genomicaonderzoeken. Deze testen kunnen helpen een betere begrip te krijgen van ziektebeelden, zowel op het patiënten- als populatieniveau.

Impact op patiënten

Daarnaast is de impact van deze ontwikkelingen op patiënten in kaart gebracht. Zo verwachten de onderzoekers dat chirurgie zich steeds meer gaat ontwikkelen richting preventieve zorg, het voorspellen van aandoeningen, het vroegtijdig bestrijden van ziektes en gecoördineerd beheer van chronische aandoeningen. Daarnaast voorspellen de onderzoekers dat ingrepen in de toekomst nog nauwkeuriger en met minder implicaties worden uitgevoerd, waardoor de uitkomst steeds voorspelbaarder wordt. Ook wordt de impact op patiënten kleiner, waardoor zij sneller van operaties herstellen. 

Ook maken minimaal invasieve technologieën en ontwikkelingen in beeldvormende technieken het mogelijk patiënten te opereren die momenteel niet geopereerd kunnen worden. Daarnaast zullen steeds meer ziektes via chirurgie behandeld kunnen worden. Zo wijzen de onderzoekers erop dat functionele beeldvorming van de hersenen het op dit moment al radicalere en tegelijkertijd veiligere microchirurgie in te zetten voor het bestrijden van sommige hersentumoren. 

Ontwikkelingen op het gebied van onder meer behandeltechnieken kunnen chirurgie in sommige gevallen overbodig maken. Zo wijzen de onderzoekers op ontwikkelingen op het gebied van radio- en immunotherapie die het aantal kanker-gerelateerde operaties mogelijk kan gaan terugdringen. 

Waar wordt zorg geleverd?

Om de kwaliteit van zorg te verbeteren is chirurgie in de recente geschiedenis in toenemende mate gecentraliseerd. De onderzoekers voorspellen dat gespecialiseerde ingrepen zoals weefseltransplantaties of stamceltherapieën gecentraliseerd zullen blijven worden uitgevoerd. Dit vooral aangezien deze vormen van zorg multidisciplinaire teams met gespecialiseerde expertise vereisen. Onderzoeken vooraf aan dergelijke therapieën kunnen op termijn in veel gevallen echter lokaal worden uitgevoerd dankzij telegeneeskunde en digitale platformen. Ook digitale technologieën zoals 3D-printen voor medische doeleinden zal waarschijnlijk vooral op centrale locaties beschikbaar zijn.

Door de toenemende omarming van operatierobots en andere digitale technologieën kunnen meer routinematige chirurgische ingrepen echter vaker lokaal worden uitgevoerd, verwachten de onderzoekers. Zo kunnen specialisten op afstand meekijken om ondersteuning te bieden bij operaties, waardoor deze eenvoudiger lokaal kunnen worden uitgevoerd. Ook worden operatierobots steeds veelzijdiger, goedkoper en compacter, wat de omarming hiervan vereenvoudigd. 

Meer informatie over het onderzoek en meer bevindingen van de onderzoekers is hier beschikbaar. Het onderzoeksrapport (pdf) is hier te vinden.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: The Royal College of Surgeons of England
Bron foto: Pixabay / skeeze

Deel dit artikel

Meer nieuws

Waterstof toepasbaar maken op industriële schaal: onderzoek in stroomversnelling

(productnews)
Groene waterstof is cruciaal als we de energietransitie willen doen slagen. Waterstof is immers nodig voor de vergroening...
Groene waterstof is cruciaal als we de energietransitie willen doen slagen. Waterstof is immers nodig voor de vergroening van sectoren zoals de zware industrie (staal, cement, chemie) en scheepvaart. Al...
Energie / 01-05-2024
Lees meer

Onderzoek naar draadloze machinebesturing met behulp van 6G mobiele communicatie

(productnews)
De digitalisering van de productie biedt bedrijven veel voordelen, zoals een grotere flexibiliteit in de productie en...
De digitalisering van de productie biedt bedrijven veel voordelen, zoals een grotere flexibiliteit in de productie en veerkracht bij stilstand. De toekomstige 6G mobiele communicatiestandaard moet eindelijk dit potentieel voor...
High tech / 30-04-2024
Lees meer

Onderzoek: helft van de bedrijven betaalt regelmatig facturen te laat

(productnews)
Het lukt Nederlandse bedrijven nog altijd niet om hun facturen binnen de afgesproken betaaltermijn te betalen. Slechts...
Het lukt Nederlandse bedrijven nog altijd niet om hun facturen binnen de afgesproken betaaltermijn te betalen. Slechts ongeveer de helft van de bedrijven geeft aan vrijwel alle facturen (80 tot 100%) netjes op tijd te...
Algemeen / 29-04-2024
Lees meer

Betaalbare starterswoning in 18 uur 3D-geprint

Betaalbare starterswoning in 18 uur 3D-geprint

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 29-04-2024
(productnews)
Een van de meest opwindende mogelijkheden van 3D-geprinte architectuur is dat het een revolutie teweeg kan brengen op het...
Een van de meest opwindende mogelijkheden van 3D-geprinte architectuur is dat het een revolutie teweeg kan brengen op het gebied van betaalbare huisvesting. Het Portugese Havelar laat zien dat dit...
Bouw & Constructie / 29-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven