maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 28 juli 2020

Sirius Medical haalt financiering op voor commerciële lancering Sirius Pintuition

Op de foto v.l.n.r.: Jan Willem Beijer, Sterre Witteveen, Eric Derksen, Mariette van der Velden-Roesink, Bram Schermers en Hubert Martens van Sirius Medical (bron foto: Sirius Medical)

Het Nederlandse Sirius Medical maakt bekend een nieuwe investering te hebben opgehaald. De financiering is bedoeld voor de commerciële lancering van Sirius Pintuition en de ontwikkeling van aanvullende producten en indicaties.

Tumoren detecteren zonder draden of radioactiviteiten

Sirius Medical is Eindhovens bedrijf dat met Sirius Pintuition een gebruiksvriendelijke, nauwkeurige en betaalbare oplossing wil leveren voor oncologische chirurgen. De oplossing helpt hen zonder draden of radioactiviteit tumoren in de borst te lokaliseren. Ook verbetert de oplossing de workflow van oncologisch chirurgen.

Door brede screeningsprogramma’s worden kleine en onvoelbare borsttumoren vaker gedetecteerd. Deze ontwikkeling zet chirurgen onder druk een groeiend aantal operaties uit te voeren. Zij moeten hierbij telkens deze moeilijk te detecteren tumoren lokaliseren en hierop opereren. Lokalisatietechnologie is dan ook onmisbaar om de chirurg tijdens de operatie naar de juiste locatie in het menselijk lichaam te leiden.

Draden en radioactiviteit

Bij het lokaliseren van tumoren wordt traditioneel gewerkt met draden, wat zijn beperkingen en nadelen kent. Zo beperken bedrade systemen de vrijheid die chirurgen hebben om tijdens de operatie hun aanpak te wijzigen. Ook kan het gebruik van draden extra hinder en hersteltijd opleveren voor de patiënt.

Al enige tijd is een alternatief beschikbaar: het gebruik van radioactieve zaden. Het gebruik van radioactiviteit brengt echter eigen risico’s met zich mee, waardoor dit slecht op beperkte schaal wordt omarmd. Met Sirius Pintuition brengt het bedrijf een alternatief zonder draden en radioactiviteit op de markt.

Klein magnetisch zaadje injecteren

Het systeem werkt met behulp van een klein zaadje – de Pintuition Seed – dat met behulp van een naald – de Pintuition Needle – wordt geïnjecteerd. Dit zaadje is een kleine, krachtige magneet verpakt in biocompatibel titanium. Het zaadje maakt het mogelijk de locatie van de tumor nauwkeurig te bepalen.

Tot 180 dagen vooraf aan een operatie kan het zaadje in zacht weefsel worden geïmplanteerd om de locatie van een borsttumor of andere wekedelendumor te markeren. Dit zaadje wordt aangeleverd in een steriele naald, waarmee het wordt geïmplanteerd. Deze naald is beschikbaar in twee versies: een variant van 12cm en een variant van 20cm lang. De punt van de naald kan met behulp van echografie in beeld worden gebracht.

Locatie van tumor uitlezen

De locatie van het zaadje kan vervolgens worden tijdens de operatie worden uitgelezen met behulp van de Pintuition Probe. Deze probe kan tot de locatie van het zaadje tot een afstand van 50mm bepalen. Het systeem is hierbij op de millimeter nauwkeurig.

De Pintuition Probe is herbruikbaar en is compatibel met standaard metalen instrumenten die vaak worden gebruikt tijdens operaties. Deze probe kan worden aangesloten op de Pintuition Base unit, die onder meer een slim algoritme voor het detecteren van het zaadje bevat.

‘Groeiplannen uitvoeren’

Hubert Martens, CEO van Sirius Medical Systems: “We zijn dankbaar voor het vertrouwen van onze investeerders in Sirius Medical. Dankzij de A-ronde financiering kan Sirius Medical zijn ambitieuze groeiplannen uitvoeren: het leveren van betaalbare lokalisatietechnologie aan onze artsen en het ontwikkelen van aanvullende oplossingen.”

Sjoerd van Gorp, senior investeringsmanager bij BOM Brabant Ventures: “Als BOM zijn we trots om deze onderneming te ondersteunen zodat we patiënten met borstkanker optimale zorg kunnen bieden. De innovatieve oplossing die Sirius heeft ontwikkeld zal leiden tot een beter zorgtraject. Dit is cruciaal in de gezondheidszorg van vandaag.”

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 15-05-2024
(productnews)
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een...
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een belangrijke stap richting de invoering van de Europese sector- en...
Medisch & Zorg / 15-05-2024
Lees meer

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 14-05-2024
(productnews)
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week...
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week opnieuw de fabriek binnen te dringen. Ook dreigen zij met...
Automotive / 14-05-2024
Lees meer

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 13-05-2024
(productnews)
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele,...
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen. Met...
Automotive / 13-05-2024
Lees meer

124,9 miljoen euro subsidie voor 50 MW elektrolyse-installatie in Eemshaven

(productnews)
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een...
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een elektrolyse-installatie van 50 megawatt bouwen voor de productie van groene waterstof. De...
Energie / 13-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven