maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 02 juli 2019

Robothandschoen vergroot grijpkracht voor mensen met beperkte handfunctie

De zeven samenwerkende revalidatiecentra van Nederland nemen deel aan de iHand studie. Het onderzoek draait om de CarbonHand robothandschoen die patiënten wiens hand niet optimaal functioneren ondersteunt, het gebruik van deze hand stimuleert en daarmee hun zelfstandigheid vergroot. Wat is de CarbonHand precies?

Uiteenlopende patiënten, variërend van orthopedie patiënten, reumapatiënten, patiënten met een incomplete dwarslaesie, traumatisch hersenletsel en patiënten met een beroerte, kunnen te kampen krijgen met één of meerdere slechter functionerende hand(en). Zij hebben hierdoor persoonlijke hulp en/of hulpmiddelen nodig om dagelijkse handelingen te kunnen uitvoeren. 

Grijpbeweging ondersteunen

De CarbonHand helpt deze groep patiënten beter gebruik te maken van hun handen door de greep te versterken en hiermee de grijpbeweging te ondersteunen. Dit geeft patiënten met een beperkte handfunctie de mogelijkheid hun hand vaker in hun dagelijks leven te gebruiken. Dit leidt niet alleen tot meer zelfstandigheid, maar kan op termijn ook zorgen voor een verbeterde handfunctie. 

Binnen het iHand-project wordt onderzoek gedaan naar de CarbonHand. Het primaire doel hierbij is het effect van de robothandschoen op de maximale grijpkracht van patiënten met een handfunctiestoornis. Om dit te testen krijgen patiënten die deelnemen aan het project een CarbonHand mee naar huis, die zij zes weken mogen gebruiken in hun thuissituatie. Daarnaast wordt binnen het onderzoek gekeken naar de arm-/handfunctie, de mate van gebruik van de handschoen en de kwaliteit van leven van de proefpersonen. 

Normale bewegingspatronen faciliteren

De CarbonHand is een ontwikkeling van het Zweedse bedrijf Bioservo Technologies. De CarbonHand is een handschoen die door de fabrikant wordt omschreven als een ‘gripverbeterend apparaat die normale bewegingspatronen faciliteert’. De handschoen neemt de controle over de hand niet over van de patiënt, maar ondersteunt de handfunctie waar nodig. 

De oplossing bestaat uit twee units: een handschoen en een lichtgewicht voeding. Het totale pakket weegt ongeveer 700 gram. De CarbonHand is verbonden met een smartphone app, waarmee de gebruiker de maximale ondersteuning die de handschoen biedt kan aanpassen. Dit maakt het mogelijk de werking van de CarbonHand af te stemmen op de specifieke behoeften van de gebruiker.

Beschikbaar in verschillende maten

De CarbonHand is beschikbaar in verschillende maten, variërend van XS naar XL en een extra brede XL-versie. Daarnaast is de CarbonHand beschikbaar in een versie voor linkshandige en rechtshandige gebruikers. Indien de handschoen wordt aangetrokken, worden drie van de vijf vingers ondersteund. De handschoen is voorzien van een drietal motoren, waarbij iedere vinger wordt ondersteund door een eigen motor. Ook bevat de CarbonHand een control unit, die beide aan de riem van de gebruiker kunnen worden bevestigd. Deze control unit is met een draad verbonden met de handschoen. Deze kabel is in vier lengtes beschikbaar en kan daarmee worden afgestemd op de lichaamslengte van de patiënt. De handschoen werkt op batterijen, die net als de control unit aan de riem van de gebruiker kunnen worden bevestigd. Het gaat om oplaadbare batterijen, die ongeveer een dag de CarbonHand kunnen aandrijven. 

De handschoen is geschikt voor patiënten die in staat zijn hun vingers minimaal tien graden te buigen en strekken; het is niet nodig alle vijf de vingers volledig te kunnen strekken. Ook is de oplossing geschikt voor patiënten met lichte spasmen die met bijvoorbeeld botox kunnen worden behandeld. Bioservo stelt dat de CarbonHand momenteel het meest gebruikt wordt door patiënten met: 

  • lokaal arm- of handletsel
  • letsel door overbelasting
  • reumatische klachten
  • neurologisch letsel of neurologische aandoeningen
  • traumatisch of aangeboren hersenletsel
  • ruggenmergletsel

Gecoördineerd door Roessingh Research and Development

De CarbonHand-exemplaren waarmee tijdens het onderzoek wordt gewerkt worden beschikbaar gesteld door Bioservo. Dit Zweedse bedrijf heeft Roessingh Research and Development ingeschakeld om het onderzoek te coördineren. Zeven Nederlandse (revalidatie)centra nemen deel aan het iHand-onderzoek. Het gaat hierbij om het Groningse UMCG Centrum voor Revalidatie, het Zwolse Isala, het Amsterdamse Reade Revalidatie / Reumatologie, Rotterdamse Rijndam Revalidatie, Utrechtse De Hoogstraat, Nijmeegse Sint Maartenskliniek en het Enschedese Roessingh, Centrum voor Revalidatie. De contract research organisatie Clinical Trial Service is bij het project betrokken bij de uitvoer en het monitoren van het onderzoek.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door...
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door zonne-energie aangedreven cruiseschip voor sightseeingtours op Prince Edward...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 31-05-2023
(productnews)
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade...
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade – hoopt de Duitse gemeente Heilbronn mee te doen en...
Bouw & Constructie / 31-05-2023
Lees meer

China levert ’s werelds grootste containerschip

China levert ’s werelds grootste containerschip

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping...
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping Company. Met een dek dat een oppervlak van ongeveer vier voetbalvelden omvat, kan...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
(productnews)
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het...
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het vliegtuig wil het bedrijf passagiers op CO2-neutrale wijze kunnen vervoeren...
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven