De zeven samenwerkende revalidatiecentra van Nederland nemen deel aan de iHand studie. Het onderzoek draait om de CarbonHand robothandschoen die patiënten wiens hand niet optimaal functioneren ondersteunt, het gebruik van deze hand stimuleert en daarmee hun zelfstandigheid vergroot. Wat is de CarbonHand precies?
Uiteenlopende patiënten, variërend van orthopedie patiënten, reumapatiënten, patiënten met een incomplete dwarslaesie, traumatisch hersenletsel en patiënten met een beroerte, kunnen te kampen krijgen met één of meerdere slechter functionerende hand(en). Zij hebben hierdoor persoonlijke hulp en/of hulpmiddelen nodig om dagelijkse handelingen te kunnen uitvoeren.
De CarbonHand helpt deze groep patiënten beter gebruik te maken van hun handen door de greep te versterken en hiermee de grijpbeweging te ondersteunen. Dit geeft patiënten met een beperkte handfunctie de mogelijkheid hun hand vaker in hun dagelijks leven te gebruiken. Dit leidt niet alleen tot meer zelfstandigheid, maar kan op termijn ook zorgen voor een verbeterde handfunctie.
Binnen het iHand-project wordt onderzoek gedaan naar de CarbonHand. Het primaire doel hierbij is het effect van de robothandschoen op de maximale grijpkracht van patiënten met een handfunctiestoornis. Om dit te testen krijgen patiënten die deelnemen aan het project een CarbonHand mee naar huis, die zij zes weken mogen gebruiken in hun thuissituatie. Daarnaast wordt binnen het onderzoek gekeken naar de arm-/handfunctie, de mate van gebruik van de handschoen en de kwaliteit van leven van de proefpersonen.
De CarbonHand is een ontwikkeling van het Zweedse bedrijf Bioservo Technologies. De CarbonHand is een handschoen die door de fabrikant wordt omschreven als een ‘gripverbeterend apparaat die normale bewegingspatronen faciliteert’. De handschoen neemt de controle over de hand niet over van de patiënt, maar ondersteunt de handfunctie waar nodig.
De oplossing bestaat uit twee units: een handschoen en een lichtgewicht voeding. Het totale pakket weegt ongeveer 700 gram. De CarbonHand is verbonden met een smartphone app, waarmee de gebruiker de maximale ondersteuning die de handschoen biedt kan aanpassen. Dit maakt het mogelijk de werking van de CarbonHand af te stemmen op de specifieke behoeften van de gebruiker.
De CarbonHand is beschikbaar in verschillende maten, variërend van XS naar XL en een extra brede XL-versie. Daarnaast is de CarbonHand beschikbaar in een versie voor linkshandige en rechtshandige gebruikers. Indien de handschoen wordt aangetrokken, worden drie van de vijf vingers ondersteund. De handschoen is voorzien van een drietal motoren, waarbij iedere vinger wordt ondersteund door een eigen motor. Ook bevat de CarbonHand een control unit, die beide aan de riem van de gebruiker kunnen worden bevestigd. Deze control unit is met een draad verbonden met de handschoen. Deze kabel is in vier lengtes beschikbaar en kan daarmee worden afgestemd op de lichaamslengte van de patiënt. De handschoen werkt op batterijen, die net als de control unit aan de riem van de gebruiker kunnen worden bevestigd. Het gaat om oplaadbare batterijen, die ongeveer een dag de CarbonHand kunnen aandrijven.
De handschoen is geschikt voor patiënten die in staat zijn hun vingers minimaal tien graden te buigen en strekken; het is niet nodig alle vijf de vingers volledig te kunnen strekken. Ook is de oplossing geschikt voor patiënten met lichte spasmen die met bijvoorbeeld botox kunnen worden behandeld. Bioservo stelt dat de CarbonHand momenteel het meest gebruikt wordt door patiënten met:
De CarbonHand-exemplaren waarmee tijdens het onderzoek wordt gewerkt worden beschikbaar gesteld door Bioservo. Dit Zweedse bedrijf heeft Roessingh Research and Development ingeschakeld om het onderzoek te coördineren. Zeven Nederlandse (revalidatie)centra nemen deel aan het iHand-onderzoek. Het gaat hierbij om het Groningse UMCG Centrum voor Revalidatie, het Zwolse Isala, het Amsterdamse Reade Revalidatie / Reumatologie, Rotterdamse Rijndam Revalidatie, Utrechtse De Hoogstraat, Nijmeegse Sint Maartenskliniek en het Enschedese Roessingh, Centrum voor Revalidatie. De contract research organisatie Clinical Trial Service is bij het project betrokken bij de uitvoer en het monitoren van het onderzoek.
Auteur: Wouter Hoeffnagel