maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 21 september 2022

Project rondom op maat gemaakte hulpmiddelen genomineerd voor RAAK-award

Regieorgaan SIA reikt jaarlijks de RAAK-award uit voor het beste praktijkgerichte onderzoek. Voor deze editie zijn zes projecten genomineerd, waaronder een onderzoek naar ergotherapie en DIY-technologie. Dit onderzoek onder leiding van Ramon Daniels, lector Ondersteunende Technologie in de Zorg aan Zuyd Hogeschool, brengt de kansen van Do-It-Yourself-technologie zoals 3D-printen voor het op maat maken van hulpmiddelen in kaart.

De RAAK-award is een prijs waarmee Regieorgaan SIA onderzoek van hogescholen meer bekendheid geeft. Het reikt de prijs jaarlijks uit aan het beste praktijkgerichte onderzoek. Projectleiders konden hun project van 16 juni tot en met 12 juli aanmelden voor de RAAK-award 2022. De aanmeldingen zijn door een jury beoordeeld op relevantie voor het onderwijs en de praktijk, de mate van doorwerking, evenals het innovatieve karakter van het onderzoek. De uitreiking van de award vindt plaats op 17 november 2022 tijdens het SIA-congres.

Nominaties

Vanuit de zorg maakt het project ‘Egotherapie en DIY-technologie’ onder leiding van projectleider Ramon Daniëls van de Zuyd Hogeschool kans op de RAAK-award. Andere nominaties zijn:

  1. Circulaire bedrijfsvoering (projectleider Rachel Kuijlenburg, De Haagse Hogeschool)
  2. Cyberweerbaarheid: een gemeentelijk offensief ter preventie van slachtofferschap van cybercrime (projectleider Remco Spithoven, Hogeschool Saxion)
  3. Groenblauwe oplossingen – kansen en risico’s: hydraulisch en milieutechnisch functioneren van groenblauwe oplossingen voor klimaatadaptatie (projectleider Thomas Klomp, Hanzehogeschool Groningen)
  4. KONKRETER (projectleider Ivo Vrooijink, Hogeschool Saxion)
  5. Windows of the future (projectleider Zeger Vroon, Zuyd Hogeschool)

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie richt zich op het bevorderen of herstellen van de zelfredzaamheid. Patiënten leren onder meer hoe zij een activiteit anders kunnen uitvoeren. Of hoe een hulpmiddel hen kan helpen bij het zelfstandig uitvoeren van activiteiten. Ergotherapeuten adviseren als onderdeel van revalidatie-behandelteams dan ook over hulpmiddelen ter ondersteuning van dagelijkse activiteiten. DIY-technologieën zoals 3D-printen maken het zelf ontwerpen, maken en aanpassen van hulpmiddelen mogelijk. Deze technologieën kunnen hierdoor de ontwikkeling van maatwerkproducten ondersteunen.

Het project Egotherapie en DIY-technologie moet diverse vragen op dit gebied beantwoorden:

  • Hoe verloopt het proces van idee tot ingebruikname?
  • Welke competenties hebben ergotherapeuten nodig, welke onderdelen kunnen zij zelf doen en voor welke onderdelen is een samenwerking met en/of ondersteuning van een experts op het gebied van 3D-prints nodig?
  • Hoe kan 3D-printen geïntegreerd worden in het revalidatieproces? En welke medische, juridische, financiële en ethische aspecten spelen hierbij een rol?
  • Welke materialen en printtechnieken zijn beschikbaar, en welke mogelijkheden zijn er voor het maken van 3D-ontwerpen van hulpmiddelen?

Centraal staat de projectvraag: ‘Hoe maken we als ergotherapeuten DIY-technologie, zoals 3D printen, tot een integraal onderdeel van onze praktijk en op welke wijze werken hierbij samen met 3D print experts om met onze cliënten tot maatwerk-hulpmiddelen te komen?’

Tweejarig project

Het gaat om een tweejarig project. Het team richt zich op het ontwikkelen van een procesbeschrijving gericht op de inzet van 3D-printen in de revalidatiezorg, in samenwerking met Adelante, Libra en Sevagram. Deze procesbeschrijving omschrijft de samenwerking met 3D-experts. Ergotherapeuten testen deze procesomschrijving. Ook werkt het team aan een toolbox die het proces ondersteunt. Deze omvat onder meer een keuzehulp voor materialen en handleiding voor zowel 3D-modelleren, -testen- als printen.

De kennis en ervaring die het team hierbij opdoet wil het delen via artikelen en een community. Zo stelt het team voorbeelden van 3D-geprinte hulpmiddelen beschikbaar via de database www.hulpmiddelentips.nl. Ook ontwikkelt het team een onderwijsmodule voor bachelorstudenten Ergotherapie.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron foto: Pixabay / lppicture

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europese autofabrikanten: Huidige Europese mobiliteitsbeleid is risicovol

(productnews)
Het huidige Europese beleid op het gebied van mobiliteit is te beperkt, stelt de Europese automotive-sector. Het beleid...
Het huidige Europese beleid op het gebied van mobiliteit is te beperkt, stelt de Europese automotive-sector. Het beleid levert volgens autofabrikanten, de auto-onderdelenindustrie en brandstoffabrikanten tot onnodige risico’s op industrieel,...
Automotive / 04-10-2022
Lees meer

Sterke groei elektrische auto’s in Nederland

Sterke groei elektrische auto’s in Nederland

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 03-10-2022
(productnews)
Het aantal elektrische auto’s op de weg groeit hard. Dit blijkt uit de cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en datacenter...
Het aantal elektrische auto’s op de weg groeit hard. Dit blijkt uit de cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en datacenter RDC. Per 1 september stonden er voor het eerst meer...
Automotive / 03-10-2022
Lees meer

Europese Commissie wil duidelijkere regels aansprakelijkheid rondom AI

(productnews)
De Europese Commissie gaat de regelgeving rondom aansprakelijkheid voor schade of letsel die ontstaat door digitale...
De Europese Commissie gaat de regelgeving rondom aansprakelijkheid voor schade of letsel die ontstaat door digitale technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) verduidelijken. Het moderniseert bestaande regelgeving rondom aansprakelijkheid...
Algemeen / 03-10-2022
Lees meer

Nio wil EV-batterijen via leasemodel wisselen in wisselstations

Nio wil EV-batterijen via leasemodel wisselen in wisselstations

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 29-09-2022
(productnews)
Nio, een Chinese start-up die zich richt op elektrische voertuigen (EV’s), wil meer voet aan de grond krijgen in...
Nio, een Chinese start-up die zich richt op elektrische voertuigen (EV’s), wil meer voet aan de grond krijgen in Europa. Het bedrijf lanceert wil hiervoor accu’s voor EV’s via een...
Automotive / 29-09-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven