maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 13 mei 2021

Patiënt in Radboudumc behandeld met innovatieve bloedstelpende pleister

Bij een patiënt die onlangs in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, is een bloedstelpende pleister gebruikt. Het gaat om een GATT-Patch, ontwikkeld door het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies.

Bij operaties kunnen bloedingen een groot probleem zijn. De GATT-Patch is specifiek ontwikkeld om tijdens operaties zware tot ernstige bloedingen te stelpen. Fabrikant GATT Technologies meldt dat de GATT-Patch sterkere hemostatische eigenschappen kent dan andere hemostatische producten die op de markt beschikbaar zijn. Ook kunnen de pleister kosteneffectiever worden ontwikkeld.

POx-hydrogel

De GATT-Patch bevat gelatine die via contact met een wond zorgt voor bloedstolling. De werking wordt versterkt door het bloed te dehydrateren, waarbij de vaste elementen van een bloed worden geconcentreerd. Zodra de pleister is geactiveerd ontstaat door een combinatie van P(EtOx-OH-NHS), P(EtOx-NH2) en gelatine een POx-hydrogel. Deze gel zorgt enerzijds voor de hechting van de pleister aan het weefsel en sluit anderzijds de wond af. Samen zorgen deze effecten voor een sterk hemostatische werking.

Het Radboudumc wijst erop dat snelle oplossingen om complexe bloedingen te kunnen behandelen cruciaal zijn om complicaties bij patiënten tijdens of na de operatie te voorkomen. Al langer worden hemostatica en afdichtingsmiddelen worden al langer gebruikt indien andere methoden om het bloed te stelpen niet effectief blijken. Hemostatica zijn middelen die via een snelle stolling verdere bloeding kunnen voorkomen. Deze producten zijn echter niet altijd eenvoudig bruikbaar, niet altijd in staat de bloeding te stoppen, vaak gemaakt van dierlijke of menselijke bloedproducten en daarnaast relatief kostbaar.

Onderzoek

De patiënt die in het Radboudumc aan de lever is geopereerd is de eerste van een kleine groep patiënten die in een klinisch onderzoek met de GATT-patch worden behandeld. Aan dit onderzoek nemen naast het Radboudumc ook het Universiteit Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam deel. Ook binnen het UMCG zijn inmiddels patiënten behandeld. Het Radboudumc meldt dat de GATT-Patch inmiddels bij meerdere patiënten met succes is ingezet.

“Voor patiënten is het goed nieuws als de pleister van GATT Technologies deze beperkingen weet te omzeilen”, stelt Hans de Wilt, hoogleraar Oncologische Chirurgie in het Radboudumc. “Meedoen aan dit klinisch onderzoek om te zien of deze innovatie de zorg kan verbeteren past bij het Radboudumc, dat immers wil bijdragen aan een significant impact on healthcare.”

“Het is prachtig om te zien dat deze pleister, ontwikkeld op basis van onze gepatenteerde synthetische polymeertechnologie, nu echt wordt gebruikt bij patiënten”, zegt Johan Bender, oprichter en CTO van GATT. “Dit eerste onderzoek zal essentiële gegevens opleveren over de veiligheid en werkzaamheid van GATT-Patch in een klinische setting”. Dr. Stuart Head, Chief Medical Officer van GATT: “De hoofdonderzoekers in het Radboudumc, UMCG en Erasmus MC – respectievelijk de hoogleraren De Wilt, Porte en Verhoef – en hun teams hebben veel expertise op dit gebied. We hopen dat we hun feedback kunnen blijven gebruiken bij de verdere uitbouw van ons platform.”

Aanvullende proeven

“Deze first-in-man-procedure markeert een zeer belangrijke stap voor ons”, zegt Geert van Gansewinkel, CEO van GATT, “omdat we nu overgaan van een preklinisch naar een klinisch bedrijf voor medische toepassingen. Na dit eerste klinisch onderzoek voeren we nog aanvullende proeven uit en na afronding van onze Europese proef zullen we doorgaan naar de VS om FDA-goedkeuring te vragen. Ook zijn we van plan te gaan kijken naar toepassing van de pleister bij andere chirurgische procedures, zoals operaties bij weke delen, hart en vaten, longen, nieren, alvleesklier, enzovoort. Daarnaast gaan we verder met de ontwikkeling van vervolgproducten zoals GATT-poeder, voor gebruik op een groter oppervlak en bij moeilijk toegankelijke bloedingen, en GATT-gel voor gebruik bij bloedvatoperaties.”

GATT richt zich volledig op de productie van hemostatica. Naast de GATT-Patch ontwikkelt het Nijmeegse bedrijf ook andere hemostatica, zoals de GATT Powder waarna Van Gansewinkel verwijst. Dit hemostatische poeder is specifiek ontwikkeld voor robotoperaties en laparoscopieën. Denk echter ook aan de GATT Gel/Spray en GATT Tape. Meer informatie ie beschikbaar op de website van GATT.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Afbeelding: Dominik Karch via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Duitse milieubewegingen maken bezwaar tegen vergunning voor Berlijns fabriek Tesla

(productnews)
Duitse milieubewegingen tekenen officieel bezwaar aan tegen een vergunning die Tesla ontving voor de bouw van een...
Duitse milieubewegingen tekenen officieel bezwaar aan tegen een vergunning die Tesla ontving voor de bouw van een omvangrijke fabriek voor elektrische voertuigen en accu’s in de omgeving van Berlijn. Het...
Automotive / 15-06-2021
Lees meer

Duurzaam rendement voor glastuinbouw dankzij waterbassin en zonne-energie

(productnews)
Centrica Business Solutions en Albers Alligator lanceren een innovatieve manier voor glastuinders om energie op te wekken...
Centrica Business Solutions en Albers Alligator lanceren een innovatieve manier voor glastuinders om energie op te wekken via drijvende zonnepanelen. Op een totaalafdekking (een algendoek) over het waterbassin van tuinders...
Agro & Food / 14-06-2021
Lees meer

TU Delft-spinoff Battolyser Systems gaat waterstofbatterij produceren

(productnews)
Battolyser Systems wil zijn systeem voor de opslag van elektriciteit en productie van groene waterstof commercieel op de...
Battolyser Systems wil zijn systeem voor de opslag van elektriciteit en productie van groene waterstof commercieel op de markt brengen. Onder leiding van de nieuwe CEO Mattijs Slee wil het...
Energie / 14-06-2021
Lees meer

Studententeams organiseren zuinigheidschallenge voor waterstofvoertuigen

(productnews)
Het Automotive studententeam van HAN Hydromotive organiseert samen met Green Team Twente en Eco-Runner Team Delft de...
Het Automotive studententeam van HAN Hydromotive organiseert samen met Green Team Twente en Eco-Runner Team Delft de Hydrogen Efficiency Challenge. De wedstrijd die op vrijdag 11 juni plaatsvindt is een...
Automotive / 10-06-2021
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven