maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 03 april 2020

Overheidssubsidie en crowdfundingplatform voor corona-innovaties

Aanbieders van zorg of ondersteuning die in de huidige coronacrisis op digitale zorg op afstand willen aanbieden aan mensen thuis, komen in aanmerkingen voor de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). De SET-regeling is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uitgebreid met een coronaloket. Tegelijkertijd slaan de Radboud Universiteit en het Radboudumc de handen ineens rondom een crowdfundingplatform voor innovaties en wetenschappelijk onderzoek rondom het virus.

Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in te dammen zijn allerlei overheidsmaatregelen ingevoerd. Deze maatregelen zetten ook de zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen of mensen met een chronische ziekte of beperking onder druk. Organisaties in de zorg hebben op de korte termijn dan ook behoefte aan meer technologische mogelijkheden om zorg op afstand aan te bieden.

Coronaloket voor SET-regeling

Om initiatieven op dit vlak te ondersteunen en aan te moedigen breidt het ministerie van VWS de SET-regeling uit met een coronaloket. Zij kunnen een subsidie van een vast bedrag van 50.000 euro ontvangen. Ontvangers mogen maximaal 50% hiervan inzetten voor de aanschaf, lease- en licentiekosten van digitale toepassingen. Het is ook mogelijk het subsidiebedrag te gebruiken voor de inhuur externe krachten die de implementatie van digitale toepassingen ondersteunen.

Een eigen bijdrage is niet vereist. Blijken de werkelijke kosten lager uit te vallen van 50.000 euro? Dan vordert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het resterende bedrag terug.

Tijdelijke uitbreiding

Het gaat om een tijdelijke uitbreiding van de regeling, waarvoor de einddatum nog niet is vastgesteld. Wel meldt de RVO dat indien de coronacrisis en de belemmeringen gevolg van de crisis die invloed hebben op de continuïteit van ondersteuning of zorg aflopen, de tijdelijke uitbreiding van de SET vervalt.

Geïnteresseerden kunnen één aanvraag per aanbieder indienen en in behandeling laten nemen. Pas als zowel deze aanvraag als de uitvoering is afgerond én de coronacrisis nog aanhoudt, is het mogelijk een volgende aanvraag voor nieuwe activiteiten in te dienen.

Grote belangstelling

Op het moment van het schrijven neemt het ministerie door de grote belangstelling voor SET COVID-19 tijdelijk geen nieuwe aanvragen in behandeling. Op dit moment vindt overleg plaats van het ministerie van VWS om het loket weer zo spoed mogelijk open te stellen.

Om voor subsidie in aanmerkingen te komen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Meer informatie hierover is hier beschikbaar. Zodra het aanvragen van de subsidie weer mogelijk is, kan dit via deze webpagina.

Crowdfunding

De Radboud Universiteit en het Radboudumc slaan daarnaast de handen ineens rondom het platform jebentnodig.nl. Zij bundelen hier initiatieven waaraan mensen kunnen bijdragen in de strijd tegen corona. De partijen noemen zorgprofessionals in de strijd tegen corona de helden, die zich onder extreme omstandigheden inzetten om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Deze omstandigheden vragen volgens de partijen om innovatieve oplossingen.

“Om hiervoor geld in te zamelen, hebben we een crowdfundplatform opgericht”, licht Marcel Slenders, directeur van het Radboud Fonds, toe. Het Radboud Fonds houdt zich bezig met fondsenwerving van de universiteit en het UMC. “We ondersteunen drie projecten die op dit moment absoluut prioriteit hebben in de strijd tegen corona.’ Dit betreft twee innovaties, op het gebied van beademingsapparatuur en gezichtsbescherming, en het BCG-onderzoek. Alle drie zijn ze al gestart en hebben een verdere financiële impuls nodig.”

Betaalbaar beademingsapparaat

Zo werkt Intensive Care-arts Hugo Trouw van het Raboudumc en ingenieurs van het bedrijf Stogger aan een betaalbaar beademingsapparaat voor coronapatiënten. “Hiermee behouden we voldoende capaciteit op de IC, zodat men daar de beste zorg kan blijven leveren”, zegt Slenders. “En niet alleen in het Radboudumc, want het ontwerp wordt gedeeld met bedrijven over de hele wereld. Met donaties kunnen wij snel de productie voor het Radboudumc starten.”

Het innovatiecentrum Radboudumc REshape Center is erin geslaagd in korte tijd een nieuw type gezichtsbescherming te ontwikkelen. Ook wordt gewerkt aan oplossingen voor het tekort aan mondkapjes. “We willen meewerken aan oplossingen om onze zorgprofessionals goed te kunnen blijven beschermen tegen het virus, zodat zij kunnen blijven werken”, aldus Slenders. “Met financiële hulp kunnen we beschermende middelen ontwerpen, testen en zo mogelijk produceren.”

Onderzoek

Het platform richt zich ook op onderzoek naar het coronavirus om het virus beter te kunnen bestrijden en voorkomen. Zo onderzoekt Radboud-hoogleraar Mihai Netea samen met UMC Utrecht de mogelijke werkzaamheid van het vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) om zorgmedewerkers beter te beschermen tegen het coronavirus. Slenders: “Vanuit ons crowdfundplatform zullen we deze en toekomstige studies om het coronavirus te bestrijden financieel ondersteunen.”

Meer informatie is hier te vinden.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Waterstof toepasbaar maken op industriële schaal: onderzoek in stroomversnelling

(productnews)
Groene waterstof is cruciaal als we de energietransitie willen doen slagen. Waterstof is immers nodig voor de vergroening...
Groene waterstof is cruciaal als we de energietransitie willen doen slagen. Waterstof is immers nodig voor de vergroening van sectoren zoals de zware industrie (staal, cement, chemie) en scheepvaart. Al...
Energie / 01-05-2024
Lees meer

Onderzoek naar draadloze machinebesturing met behulp van 6G mobiele communicatie

(productnews)
De digitalisering van de productie biedt bedrijven veel voordelen, zoals een grotere flexibiliteit in de productie en...
De digitalisering van de productie biedt bedrijven veel voordelen, zoals een grotere flexibiliteit in de productie en veerkracht bij stilstand. De toekomstige 6G mobiele communicatiestandaard moet eindelijk dit potentieel voor...
High tech / 30-04-2024
Lees meer

Onderzoek: helft van de bedrijven betaalt regelmatig facturen te laat

(productnews)
Het lukt Nederlandse bedrijven nog altijd niet om hun facturen binnen de afgesproken betaaltermijn te betalen. Slechts...
Het lukt Nederlandse bedrijven nog altijd niet om hun facturen binnen de afgesproken betaaltermijn te betalen. Slechts ongeveer de helft van de bedrijven geeft aan vrijwel alle facturen (80 tot 100%) netjes op tijd te...
Algemeen / 29-04-2024
Lees meer

Betaalbare starterswoning in 18 uur 3D-geprint

Betaalbare starterswoning in 18 uur 3D-geprint

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 29-04-2024
(productnews)
Een van de meest opwindende mogelijkheden van 3D-geprinte architectuur is dat het een revolutie teweeg kan brengen op het...
Een van de meest opwindende mogelijkheden van 3D-geprinte architectuur is dat het een revolutie teweeg kan brengen op het gebied van betaalbare huisvesting. Het Portugese Havelar laat zien dat dit...
Bouw & Constructie / 29-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven