Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft een bijzonder product laten ontwikkelen. Op de kraamafdeling wordt vanaf nu gebruikgemaakt van een speciaal opbaarmeubel voor baby's die komen te overlijden.
Het is voor het eerst dat een ziekenhuis in Nederland een dergelijk meubeltje laten maken voor baby’s die voor of tijdens de bevalling overlijden. Toch is het volgens het ziekenhuis van belang dat zoiets er is. “Om het verlies van een kindje te verwerken is het voor ouders erg belangrijk om op een passende manier afscheid te kunnen nemen. Dit meubeltje helpt daarbij”, vertelt Sandra Tangelder, hoofd Zorg en Ondersteuning, waar ook het Mortuarium van het ziekenhuis onder valt in een persbericht.
Bij Geboortezorg in het St. Antonius wordt gewerkt volgens de visie van ‘Family Centered Care’ ofwel gezinsgerichte zorg, wat betekent dat het gehele gezin centraal staat in de zorgverlening rondom de geboorte. Een van de kenmerken hiervan is dat moeder en kind na de bevalling niet worden gescheiden, ook niet wanneer een van de twee extra zorg nodig heeft.
“Graag wilden we dit concept ook toepassen als een kindje tijdens of vlak na de geboorte overlijdt”, vertelt Sandra. “Samen met de medewerkers van Geboortezorg zijn we op zoek gegaan naar een mooie manier waarop het gezin van vroeggeboren en voldragen overleden kindjes zo lang en zo dicht mogelijk bij elkaar kan blijven. Dat helpt bij het afscheid nemen. ”
De medewerkers van het Mortuarium en Geboortezorg hebben contact gezocht met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van opbaarmogelijkheden. “Met de kennis en ervaring van deze drie partijen samen, is het gelukt om een mooi opbaarmeubeltje te ontwikkelen. Hierdoor kan het overleden kindje 24 uur per dag bij de ouders op de kraamsuite verblijven totdat ze naar huis mogen.”
In het opbaarmeubeltje is ook ruimte gemaakt voor wat persoonlijke spulletjes, zoals een knuffel of foto. Binnenkort wordt het meubeltje nog voorzien van een hemeltje. Naast reguliere opbaring is met het nieuwe meubeltje ook wateropbaring mogelijk. Wateropbaring is een methode waarbij het vroeggeboren overleden kindje langer en mooier bewaard kan blijven door het kindje in een thermo-acrylaat bakje in water te leggen. “Het speciaal geïntegreerde koelplaatje van het meubel zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur blijft en het kindje er mooi blijft uitzien.”
Bij reguliere opbaring wordt het meubel opgemaakt als een bedje en zorgt het koelplaatje er ook voor dat het kindje de juiste temperatuur behoudt. Dat is van groot belang, omdat ouders het kindje vaak ook thuis nog willen opbaren. “Nieuw leven en dood, welkom heten en afscheid nemen, het ligt zo dicht bij elkaar, een zeer ingrijpend proces voor ouders”, vertelt Sandra. “We hopen op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het op een passende manier afscheid nemen. Dat kun je maar één keer goed doen.”
Bron: Sint Antonius Ziekenhuis