maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 17 juni 2023

Nieuwe knoopcelbatterij dringt risico voor kinderen terug

Onderzoekers van de RUG, het UMCG en de TU Delft werken samen aan een knoopcelbatterij die veilig is voor kinderen. Belangrijk, want indien kinderen een knoopcelbatterij inslikken kan dit verstrekkende gevolgen hebben en in sommige gevallen zelfs een dodelijke afloop kennen.

Dat een knoopcelbatterij voor kinderen gevaarlijk kan zijn is voor de meeste ouders bekend. Hoe groot de gevolgen kunnen is echter minder bekend. Zo overlijden jaarlijks zo’n 2.000 kinderen na het inslikken van een dergelijke batterij.

In nagenoeg ieder huishouden te vinden

Een knoopcelbatterij – met een diameter van 2 cm – is te vinden in een breed scala aan apparaten. Denk hierbij aan een autosleutel en LED-kaarsjes, maar ook aan kookwekkers, afstandsbedieningen en knuffels. In veruit de meeste huishoudens zijn de batterijen dan ook in meerdere apparaten te vinden.

Dit is echter niet zonder risico. Indien een kind een batterij inslikt, kan dit ertoe leiden dat weefsel wordt opgelost. Dit kan tot blijvende schade leiden en in het ergste geval zelfs overlijden tot gevolg hebben.

Elektrische lading lost weefsel op

De nieuwe knoopcelbatterij ontwikkeld door de RUG, het UMCG en de TU Delft moet uitkomst bieden. De knoopcelbatterij is voorzien van een zekering, die enkele minuten na inname automatisch de stroom van de knoopcelbatterij onderbreekt. Dit kan veel schade voorkomen.

Hart-longchirurg Tjark Ebels van het UMCG licht toe: “Wanneer een knoopcelbatterij wordt ingeslikt, zal de elektrische lading die door de batterij wordt gegenereerd, onmiddellijk beginnen weefsel op te lossen waardoor een kind blijvende schade houdt of in het ergste geval overlijdt. In samenwerking met de TU Delft hebben we een gezekerde knoopcelbatterij ontwikkeld. Deze zekering onderbreekt binnen enkele minuten na inname automatisch de stroom van de knoopcelbatterij. Door deze stroomonderbreking wordt veel leed voorkomen. Het goede is dat het Fused Button Battery-systeem compatibel is met alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen. We richten ons nu op de daadwerkelijke ontwikkeling van de knoopcelbatterij zodat de kindvriendelijke knoopcelbatterij de nieuwe norm gaat worden. Daar doen we het natuurlijk voor.”

Voor Ebels en KNO-arts Freek Dikkers was dit reden de handen ineen te slaan met de TU Delft. In samenwerking met Professor Marnix Wagemaker en Research Technician Frans Ooms deden Ebels en Dikkers de afgelopen jaren onder naar een kindvriendelijke knoopcelbatterij. En met succes; de RUG, het UMCG en de TU Delft dienden een gezamenlijke patentaanvraag invoor een dergeiljke batterij.

‘Redden wat er te redden valt’

Dikkers: “Tjark en ik hebben meermaals samen aan de operatietafel gestaan bij een kind die een knoopcelbatterij had doorgeslikt. Het zijn operaties waarbij we proberen te redden wat er te redden valt. Mijn kleinzoon is ook vier jaar en dat is voor mij een extra motivatie om me hier sterk voor te maken.”

De partijen brachten afgelopen week de kindvriendelijke knoopcelbatterij onder de aandacht. Dit deden zij op 12 juni, de datum van de jaarlijks Button Battery Awareness Day. Deze dag is geïnitieerd door de moeder van het Amerikaanse meisje Reese Hamsmith, die op 1,5-jarige leeftijd overleed na het inslikken van een knoopcelbatterij. Het meisje zou dit jaar vier jaar oud zijn geworden.

Button Battery Awareness Day

Het doel van de Button Battery Awareness Day is meerledig. Enerzijds wil de moeder van Hamsmith met de dag ouders bewust maken van de gevaren van knoopcelbatterijen voor kleine kinderen. Tegelijkertijd is de dag bedoeld ter bevordering van wet- en regelgeving omtrent een veilige batterij.

Met succes overigens; de Amerikaanse president Joe Biden ondertekende in augustus 2022 Reese’s Law. Deze federale wetgeving is onder meer bedoeld om het gebruik van knoopcelbatterijen voor kinderen veiliger te maken. Onder meer door eisen te stellen aan de bereikbaarheid van de batterijen, wat voor kinderen niet te eenvoudig mag zijn. Denk echter ook aan verplichte waarschuwingen bij de verkoop van producten die dergelijke batterijen bevatten.

Honing eten indien het toch fout gaat

De artsen delen ook een tip voor ouders voor het geval hun kind toch een knoopcelbatterij doorslikken. Honing eten kan uitkomst bieden. “Het gevaar komt ironisch genoeg van gebruikte/ lege batterijen die ouders goedbedoeld verzamelen en eens in de zoveel tijd naar de recyclebak brengen. Laat lege batterijen niet slingeren, maar breng ze direct weg of verzamel ze ergens waar je kind echt niet bij kan. En als het dan toch gebeurt: laat je kind honing eten. Dat heeft gelukkig bijna iedereen in huis. En raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Als je er op tijd bij bent, kunnen we je kind goed helpen en de schade beperken”, aldus de artsen.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Olaf via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Topsectoren vragen kabinet om investering in beta-technisch onderwijs

(productnews)
De Nederlandse economie en welvaart komt in geding door geplande bezuinigingen op het Nationaal Groeifonds én onderwijs en...
De Nederlandse economie en welvaart komt in geding door geplande bezuinigingen op het Nationaal Groeifonds én onderwijs en onderzoek, waarschuwen een breed scala aan industriepartijen. Zij roepen het nieuwe kabinet...
Algemeen / 18-06-2024
Lees meer

Europese importheffingen tot 48,1 procent op Chinese EV’s

Europese importheffingen tot 48,1 procent op Chinese EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 17-06-2024
(productnews)
De Europese Commissie voert vanaf 4 juli importheffingen in op elektrische auto’s die uit China worden geïmporteerd....
De Europese Commissie voert vanaf 4 juli importheffingen in op elektrische auto’s die uit China worden geïmporteerd. De tarieven variëren per merk en kunnen oplopen tot 38,1 procent. Deze komen...
Automotive / 17-06-2024
Lees meer

Oase van rust in Jutland

Oase van rust in Jutland

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 17-06-2024
(productnews)
Verscholen tussen de schilderachtige heuvels van Jutland (Denemarken) staat het Heatherhill Beach House. Deze laat fraai...
Verscholen tussen de schilderachtige heuvels van Jutland (Denemarken) staat het Heatherhill Beach House. Deze laat fraai zien hoe design en natuur perfect op elkaar aan kunnen sluiten. Het vakantiehuis, ontworpen...
Bouw & Constructie / 17-06-2024
Lees meer

Nederlandse industrie investeert naar verwachting 30 procent meer

(productnews)
De Nederlandse industrie verwacht dit jaar ongeveer 30% meer te investeren in materiële vaste activa dan afgelopen jaar. De...
De Nederlandse industrie verwacht dit jaar ongeveer 30% meer te investeren in materiële vaste activa dan afgelopen jaar. De stijging is onder meer toe te schrijven aan investeringen die al...
Algemeen / 17-06-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven