maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 15 augustus 2017

Nieuwe biologische hartklep veelbelovend voor jonge hartpatiënten

De Nederlandse Kiki Bleeker heeft als eerste patiënt in de Benelux een nieuw ontwikkelde biologische hartklep gekregen. Deze klep heeft met name voor jonge hartpatiënten veel potentie.

Het plaatsen van de biologische hartklep is gedaan door cardiothoracaal chirurg Willem Suyker van het UMC Utrecht. Hij raadde de klep zelf aan de 27-jarige Kiki aan. “Deze klep is veelbelovend voor de chirurgische behandeling van hartklepafwijkingen, met name voor mensen met een actieve levensstijl.”

Geen bloedverdunners

Beschadigde of defecte hartkleppen worden nu doorgaans vervangen voor mechanische kleppen. Hoewel deze een leven lang meegaan, is het nadeel hiervan dat je als patiënt ook je hele leven antistollingsmiddelen moet slikken. Bij de bestaande biologische hartkleppen hoeft de patient slechts een paar maanden bloedverdunners te slikken, maar is de hartklep na tien tot vijftien jaar aan vervanging toe. De hoop is dat deze nieuwe biologische hartklep een leven lang meegaat.

Weefsel

De nieuwe klep, genaamd Inspiris Resilia Valve, is ontwikkeld door het bedrijf Edwards Lifesciences. Het heeft tien jaar gekost om de klep te maken. De drie hartklepblaadjes in deze nieuwe biologische hartklep zijn gemaakt van weefsel van een rund en bewerkt met een nieuwe conserveringstechnologie. Daardoor ontstaat er minder snel kalkafzetting op de blaadjes, de belangrijkste oorzaak van het verslijten van de klep. Bovendien maakt de nieuwe weefseltechnologie het mogelijk om de klep droog op te slaan in plaats van, zoals nu gebeurt, in vloeistof.

Verder is de klep voorzien van een uitzetbaar randje waardoor artsen er via de lies makkelijker een tweede klep in kunnen zetten, mocht dat ooit nodig zijn. “Kortom, een forse gezondheidswinst op meerdere fronten”, aldus Suyker.

Een eveneens 27-jarige vrouw uit Londen was in mei de allereerste patiënt ter wereld die de nieuwe hartklep kreeg. Daarna volgden nog een aantal operaties, waaronder de openhart-operatie van Kiki.

Lange termijn

Hoewel de klep inderdaad veelbelovend is en goede resultaten in dierproeven heeft laten zien, is het nog even afwachten hoe de klep in een menselijk lichaam reageert. De makers zijn er nog niet zeker van dat de klep daadwerkelijk een heel leven mee kan gaan.

“Als van deze klep inderdaad wordt bewezen dat hij levenslang mee kan, dan betekent dat wel een verschuiving”, zegt Bert van Rossum, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, tegen radio 1. “Dan zouden we biologische kleppen kunnen aanbieden aan een jongere categorie patiënten.”

Een mechanische hartklep kost tussen de 2000 en 2500 euro, een biologische klep zo’n 1000 euro meer. De nieuwe klep van Edwards Lifesciences is gemiddeld 500 a 1000 euro duurder dan de al langer bestaande varianten. Het UMC Utrecht verwacht dit jaar nog budget te hebben voor zo’n vijftien soortgelijke operaties.

 

Door: Kelly Bakker
Bron: Edwards Lifesciences

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven