maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 01 augustus 2017

Medicatiecontrolesysteem MedEye breidt uit naar Verenigd Koninkrijk en België

Zowel in het Verenigd Koninkrijk als België is interesse in het medicatieveiligheidssysteem MedEye van Mint Solutions, dat in Nederland al langer wordt gebruikt. Daarom worden in zowel het Verenigd Koninkrijk als België de komende tijd onderzoeken uitgevoerd naar de impact van het medicatieveiligheidssysteem MedEye op de zorg. In het Verenigd Koninkrijk gaat het ziekenhuis Newcastle Upon Tyne Hospitals Foundation Trust dienen als onderzoekscentrum, waarbij nauw wordt samengewerkt met een onderzoeksteam van de Universiteit van Durham. Pharmaforce gaat de impact van MedEye meten op de langdurige zorg in België. Wat is MedEye precies?

“MedEye is een systeem van het Nederlandse bedrijf Mint Solutions voor het automatisch verifiëren dat de juiste medicijnen op het juiste tijdstip naar de juiste mensen gaan. Het verstrekken van medicatie is een foutgevoelig proces. Verpleegkundigen moeten veel handelingen juist uitvoeren om zeker te stellen dat ook eventuele fouten die eerder in het proces gemaakt zijn worden opgemerkt”, legt Gauti Reynisson, CEO van Mint Solutions, uit. “Het doel van MedEye is om verpleegkundigen te helpen fouten met medicatie te voorkomen en de registratie van medicatie aan het bed efficiënter te laten verlopen.”

Gauti Reynisson

Meerdere oplossingen 

MedEye bestaat uit verschillende oplossingen: 

  • MedEye Nurse – helpt verpleegkundigen automatisch medicatie te controleren en te registreren aan het bed.
  • MedEye Patient – informeert patiënten (en naasten) over hun medicatie en stelt hen in staat om te participeren in het zorgproces.
  • MedEye Analytics – geeft inzicht in de toediening van medicatie in het gehele ziekenhuis en helpt dit proces te optimaliseren. 

MedEye is in staat alle soorten medicatie, inclusief infusen en injecties, te controleren. Een belangrijk onderdeel van de oplossing is de MedEye pillenscanner, waarmee verpleegkundigen aan het bed pillen kunnen scannen om het soort medicatie en de dosering hiervan te controleren. “70 tot 80% van alle medicatie die wordt toegediend aan patiënten zijn pillen”, zegt Reynisson. 

pillenscanner

Computer vision

“De MedEye pillenscanner maakt gebruik van computer vision om pillen te herkennen. Dit is vergelijkbaar met de technologie die ook in zelfrijdende auto’s wordt gebruikt. Met behulp van computer vision kan de scanner pillen aan hun uiterlijk herkennen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op de exacte diameter van de pil of de breedte van de breuklijn. Het systeem kan hierdoor pillen nauwkeuriger herkennen en onderscheiden dan de mens.”

Het is echter niet alleen belangrijk dat het juiste medicijn wordt verstrekt, maar ook dat dit medicijn in de juiste dosis wordt toegediend. “Met behulp van een barcodescanner is het mogelijk barcodes van medicijnen te scannen om zeker te stellen dat het juiste medicijn wordt verstrekt. Deze werkwijze maakt het echter niet mogelijk de dosering van medicatie te controleren. Hiervoor maakt MedEye gebruik van computer vision.”

Hardware en software

“De oplossing bestaat uit zowel hardware als software. De oplossing wordt geïntegreerd in de medicijnkar die verpleegkundigen gebruiken om medicatie rond te brengen. Zo wordt de kar voorzien van een camera, een barcodescanner en een pillenscanner met de juiste software”, aldus Reynisson. “De verpleegkundige kan hierdoor zelf bepalen hoe medicijnen worden geverifieerd. Dit kan door de medicijnen te laten zien aan de camera, maar ook door de barcode op de verpakking van medicatie te scannen of de pillen in de pillenscanner te leggen.”

De meest efficiënte werkwijze is afhankelijk van de specifieke situatie. Zo is het in sommige gevallen sneller een barcode te scannen, bijvoorbeeld als de patiënt van een bepaald medicijn slechts één pil krijgt. Indien een patiënt echter meerdere medicijnen gebruikt en bijvoorbeeld vijf pillen krijgt uitgereikt, is het sneller om de pillenscanner te hanteren. Verpleegkundigen maken deze keuze zelf. “MedEye controleert of alle controles zijn uitgevoerd die nodig zijn. Alleen dan geeft het systeem groen licht om de medicijnen uit te reiken.” 

Onderzoek naar impact

Zowel in het Verenigd Koninkrijk als België worden onderzoeken uitgevoerd naar de impact van MedEye. Deze onderzoeken worden gefinancierd met steun vanuit het Horizon2020 subsidieprogramma van de Europese Commissie. “Zowel het Britse Newcastle Upon Tyne Hospitals Foundation Trust als het Belgische Pharmaforce hebben interesse getoond in MedEye. Iedere zorgsector is echter anders en hanteert andere werkwijzen. De impact van MedEye is hierdoor in Nederland net even anders dan in andere landen. Met deze onderzoeken willen wij daarom laten zien welke impact MedEye kan realiseren in respectievelijk het Verenigd Koninkrijk en België.”

Meer informatie over MedEye is te vinden op medeye.io.
 

Door: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Spin-off van TNO werkt aan draagbare biosensoren voor monitoren van gezondheid

(productnews)
AIKON Health gaat draagbare sensoren ontwikkelen voor chronisch zorgbeheer. De sensoren maken het monitoren van de...
AIKON Health gaat draagbare sensoren ontwikkelen voor chronisch zorgbeheer. De sensoren maken het monitoren van de gezondheid van patiënten op afstand mogelijk, waarbij de focus initieel ligt op hartmonitoring. AIKON...
Medisch & Zorg / 28-09-2023
Lees meer

‘EU-ministers akkoord met afzwakken van Euro 7-norm’

‘EU-ministers akkoord met afzwakken van Euro 7-norm’

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 27-09-2023
(productnews)
Ministers van de verschillende EU-lidstaten zijn akkoord met een aanpassing van de aanstormende Euro 7-uitstootnorm. Zij...
Ministers van de verschillende EU-lidstaten zijn akkoord met een aanpassing van de aanstormende Euro 7-uitstootnorm. Zij geven hiermee groen licht voor het afzwakken van de norm. Dit meldt Reuters. De...
Automotive / 27-09-2023
Lees meer

Kabinet stelt 125 miljoen euro beschikbaar voor overstap van ondernemers op waterstof

(productnews)
Het kabinet wil het gebruik van waterstof als brandstof voor vrachtwagens en (bestel)auto’s stimuleren. Het trekt in...
Het kabinet wil het gebruik van waterstof als brandstof voor vrachtwagens en (bestel)auto’s stimuleren. Het trekt in totaal 125 miljoen euro uit om ondernemers te helpen de overstap naar waterstof...
Automotive / 26-09-2023
Lees meer

Cyberdreigingen industriële sector bereiken record in tweede kwartaal van 2023

(productnews)
Kaspersky laat in een rapport weten dat het tweede kwartaal van 2023 het hoogste aantal cyberbedreigingen wereldwijd kende...
Kaspersky laat in een rapport weten dat het tweede kwartaal van 2023 het hoogste aantal cyberbedreigingen wereldwijd kende sinds 2019. Een van de bevindingen benadrukt een trend die laat zien...
Algemeen / 25-09-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven