maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 21 augustus 2019

Krachtigste MRI-scanner ter wereld ingezet voor epilepsieonderzoek

Zestig epilepsiepatiënten worden binnenkort onderzocht met twee van de meest krachtige MRI-scanners ter wereld. Onderzoekers hopen met behulp van deze scanners de bron van epilepsie te kunnen opsporen bij patiënten waarbij dat eerder niet kon.

Epilepsie is een chronische hersenaandoening die veel voorkomt en wordt gekenmerkt door aanvallen die herhaaldelijk optreden. Tijdens zo’n aanval treedt als het ware een tijdelijke kortsluiting in de hersenen op. Bij een deel van de patiënten vindt deze kortsluiting plaats op één specifieke plek in de hersenen, wat ook wel de ‘focale epilepsie’ wordt genoemd. 

Bron opsporen

In veel gevallen is het mogelijk met behulp van een traditionele scanner de afwijking op te sporen die de bron vormt voor de epileptische aanvallen. Indien deze plek wordt gevonden, kan een neurochirurg de potentiële bron operatief verwijderen. Bij drie op de tien patiënten is het echter niet mogelijk via een traditionele MRI-scan een afwijking te ontdekken. Voor deze patiënten is de kans op een succesvolle operatie en daarmee genezing van epilepsie een stuk kleiner. 

“Er zijn aanwijzingen dat krachtigere MRI-scanners daar verandering in kunnen brengen”, zegt neuroloog dr. Albert Colon, projectleider namens Kempenhaeghe. Neurochirurgen en neurologen van het Academisch Centrum voor Epileptologie (ACE) locaties Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe, de onderzoeksschool MHeNS van de Universiteit Maastricht, de afdeling Neurochirurgie van het Universteitsziekenhuis Aachen (Duitsland) en Scannexus gaan daarom onderzoeken of zij met een sterkere MRI-scanner ook bij deze patiënten de potentiële bron van epilepsie kunnen vinden. De onderzoekers maken hiervoor gebruik van een zeer sterke MRI-scanner van het Maastrichtse onderzoeksinstituut Scannexus, gevestigd nabij het Maastricht UMC+.Het onderzoeksproject is getiteld EpiUltraStudie en krijgt een subsidie van twee ton van het Epilepsiefonds. 

9,4 Tesla MRI-scanner

De kracht van een MRI-scanner wordt uitgedrukt in Tesla, wat de sterkte van het magnetisch veld weergeeft. Hoe krachtiger het veld, hoe nauwkeuriger en gedetailleerder een scan. Een doorsnee MRI-scanner in een ziekenhuis heeft een maximale sterke van 3 Tesla. Scannexus beschikt echter over sterkere MRI-scanners:

  • Een 7 Tesla Magnetom MRI-scanner die doorgaans wordt ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. Bevindingen die hierbij worden gedaan worden indien nodig vertaald om toepasbaar te zijn op 3 Tesla MRI-scanners.
  • Een 9,4 Tesla Magnetom MRI-scanner die het mogelijk maakt scans met een zeer hoge resolutie te maken. Deze scans bieden volgens Scannexus ‘ongeëvenaarde inzichten in de architectuur en mechanismen van de hersenen en het lichaam’. Van deze scanner zijn momenteel wereldwijd slechts vijf exemplaren operationeel.

Ditmaal worden de MRI-scanners gebruikt voor voor het epilepsieonderzoek van Academisch Centrum voor Epileptologie van het Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe en wordt gescand voor diagnostische doeleinden.

Zestig patiënten worden onderzocht

In totaal worden zestig patiënten, die allen in aanmerking komen voor epilepsiechirurgie, in de scanners onderzocht. De meeste van de deelnemers worden gescand met behulp van de 7 Tesla MRI-scanner. Eén op de zes komt in aanmerking voor een 9,4 Tesla scan. 

“Het is natuurlijk fantastisch dat we deze innovatieve technieken kunnen gebruiken voor onze diagnostiek”, zegt neurochirurg dr. Olaf Schijns, projectleider namens het Maastricht UMC+. “Uiteindelijk hopen we dat we bij nagenoeg iedere patiënt de afwijking in de hersenen en dus de potentiële bron van de epilepsie kunnen vinden. Op die manier kunnen we een behandeling op maat bieden en de kans op genezing vergroten.”

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven